Margrethe Grarup og Mads Vinding. Foto: Bart Dabrowski.

Skoldhed jazz til den kolde tid

KONKURRENCE. Vinterjazz-festivalen er over os den kommende tid, blandt andet med Grarup og Vinding i Amager Bio. Læserne kan vinde billetter.

Af Jacob Schneider
jape@amagerbladet.dk

HELE ØEN: Fra på fredag og helt indtil 28. februar raser jazzfeberen igen med årets vinterjazzfestival. Vinterjazz er en landsdækkende musikfestival, som har eksisteret siden 2001. Den strækker sig over godt tre uger og rummer mere end 450 koncerter fordelt på mere end 100 spillesteder og arrangører fra København til Aalborg.

På Amager huserer festivalen på hele 13 steder, som præsenterer mere end 50 koncerter.

Kvarterhuset i Jemtelandsgade byder på seks koncerter for børn og voksne 12.-26. februar, blandt andre den lokale jazzsangerinde Sidsel Storm på sidstnævnte dato. I Prismen på Holmbladsgade spiller Moussa Diallo Trio op for børn og barnlige sjæle 20. februar klokken 11.00.

Christianias Jazzklub har arrangeret syv sene aftenkoncerter frem til den 26., den første med Wawryniuk and Brun feat. Anders Mogensen på fredag 5. februar klokken 23.00.

Christians Kirke er med på noderne med fire koncerter centreret omkring brødrene Emil, Nikolaj og Mikkel Hess – de kan opleves som trio på søndag 7. februar klokken 17.00.

Børnekulturhus Ama’r spiller med med Karlsens Kapel den 17., mens naboen børneteatret ZeBU har stomp og opera på plakaten over tre koncerter 13. og 15. februar. Bibliotekshuset på Rodosvej har tre børnejazzkoncerter 15.-17., og Solvang Bibliotek har også jazz for ungerne på programmet 14. og 16. februar – ligeledes Ørestad Bibliotek med koncerter den 18.-19.

Den Blå Planet er også med i festivalprogrammet med adskillige omgange af Benita Haastrups »DrumDrum«- en interaktiv koncert for hele familien, hvor publikum spiller med på krop og stemme, bygger sine egne instrumenter og deltager i musikken, som er inspireret og omfavnet af naturens lyde. Det kan opleves 14.-21. februar – og Hammond-virtuosen Kjeld Lauritsens Trio spiller akvariet op den 15. klokken 19.00.

Kulturhuset Islands Brygge jazzer med over seks koncerter 5.-19. februar, blandt andet guitaristen Jakob Bro med to amerikanske esser 7. februar. I november modtog Bro den fornemmeste pris ved Danish Music Awards Jazz for ‘Årets album’. Det yngre basfænomen Thomas Morgan er blevet udråbt til sin generations mest interessante og originale bassist, mens trommeslageren Joey Baron ved siden af egne konstellationer har indgået i et bredt spektrum af sammenhænge med den største naturlighed – for eksempel hos Laurie Anderson og David Bowie.

DR Koncerthuset præsenterer spanske Concha Buika med support af Lennart Ginman solo 21. februar og DR Big Bandet med Ola Onabule 13. februar.

Grarup og Vinding

Amager Bio har fire koncerter med i festivalprogrammet 9.-20. februar, heriblandt Grarup og Vinding.
Margrete Grarup og Mads Vinding har gennem de sidste par år samarbejdet om at udforske og eksperimentere med den lyd og det rum, der åbnes, når kontrabas og vokal står alene sammen.

De har nu udvidet duoen med pianisten Carsten Dahl, og koncerten bliver en intimkoncert med jazz som omdrejningspunkt og uundgåelige strejf af blues, spirituals og hvad der nu måtte opstå i øjeblikket af stemninger og udtryk – både kraftfuldt og skrøbeligt, spontant og uforudsigeligt.

Grarup har gennem de sidste 25 år sunget blues, gospel og jazz i et hav af sammenhænge.

»Hun har ved Gud kanonerne, men bruger dem aldrig på gråspurve – hvis man skal udtrykke det lidt billedligt,« lyder en anmeldelse fra Frederikshavn Bluesfestival.

Margrete Grarup kommer fra det nordjyske, hvor hun foruden at undervise i rytmisk sang på Nordjysk Musikkonservatorium i Aalborg spiller masser af koncerter med blandt andre Uffe Steen og Organic3. Men rygtet om denne utrolige sangerinde har efterhånden bredt sig til det øvrige Danmark og udlandet. Hun har sammen med Mads Vinding for nylig spillet på en festival i Skt. Peterborg, i Paris og i Berlin.

Vind billetter

Onsdag 10. februar klokken 20.00 i Amager Bio er trioen udvidet med trommeslageren Niclas Campagnol, og Amager Bladet udlodder i samarbejde med Amager Bio 5×2 billetter til koncerten. For at deltage i konkurrencen skriver du en mail til jape@amagerbladet.dk senest mandag 8. februar klokken 12.00.

Skriv »Vinterjazz« i emnefeltet, opgiv navn, adresse og telefonnummer i dagtimerne og svar på spørgsmålet: »Hvornår startede festivalen Vinterjazz?«

Vinderne får direkte besked og skal kvittere inden for to dage.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hvem skal være årets idrætsleder og klub?

Supercykelrute er amputeret