Bjørn og Frede ved byggerodet. Foto: Jacob Schneider.

Nyt Amager Bio mangler penge

OMBYGNING. Det nye Amager Bio står klar i slutningen af året – men der mangler midler til indretning og faciliteter. Derfor prøver Amager Kulturpunkts bestyrelse at mobilisere øens erhvervsliv.

Af Jacob Schneider

jape@amagerbladet.dk

ØRESUNDSVEJ: Glæden var stor, da politikerne i Københavns Kommune forrige år afsatte godt 28 millioner kroner til den tredje etape af projekt ’Musiktorvet’ på Øresundsvej: Ombygning af Amager Bio og teater ZeBU.

Ombygningen er i fuld gang og går efter planen. Men der er en stribe basale faciliteter, som der ikke bliver råd til. Blandt andet er der ikke midler til at indrette køkkenet backstage, garderobe, møbler, maling, gulvbelægning, lys i foyeren, køleskuffer og stålborde til barområderne, info-skærme og flere andre ting inden genåbningen i slutningen af året.

Bestyrelse på banen

Det får nu brugerbestyrelsen for Amager Kulturpunkt – bindeleddet mellem kommunen og de mange frivillige fra Musikforeningen 5-øren, som gør Bio til et profitabelt spillested – til at appellere til gode, lokale kræfter:

Vi mødte to bestyrelsesmedlemmer ved byggerodet: Musiker Frede Norbrink ’Fup’ og erhvervsmanden Bjørn Karsholt, som har siddet i en stribe bestyrelser, blandt andet jazzfestivalen, Jazzhouse, Midtfyns festival, Nørrebro Teater og Grøn Koncert. De to herrer har fulgt sagen i kulturpunktets bestyrelse gennem godt fem år og kender hinanden omtrent 40 år tilbage fra de legendariske koncerter på Amager Strand.

»Det er jo fire år siden, man lavede ansøgningen, og i mellemtiden er priserne steget lidt, og det har begrænset mulighederne for de indvendige faciliteter. Pengene er ganske enkelt brugt på at lave selve rammerne. Og det er helt imponerende at se, hvordan de rykker lige nu.

Så vi kunne godt tænke os, at Amager står sammen – som vi plejer at gøre. Hvis alle medlemmer og frivillige fra Musikforeningen 5-øren ikke kom, så eksisterede Amager Bio ikke… Hvis man skulle købe sig til de kræfter, så ville det slet ikke hænge sammen.

Vi to er jo også frivillige som sparringspartnere for den daglige ledelse, og det synes jeg fungerer enormt godt,« siger Frede.

Sponsorvæg for øen

»Vi vil gerne have inddraget erhvervsliv og alle andre, der vil bakke op om Amager Bio som et førende spillested,« supplerer Karsholt og uddyber:

»Udgangspunktet er det samme som altid: Amager Bios værdier fortsætter med udgangspunkt i rødderne, som startede på 5-øren i sin tid, og hele frivilligånden derfra. Alt, hvad du ser her omkring Musiktorvet, kommer nedefra. Og der er altid brug for flere, der vil lægge nogle kræfter i Amager Bio og Beta – alle er velkomne.

Det her handler om at gøre det hele bedre på publikums- og musikersiden: Lyd, faciliteter, plads. En bedre oplevelse for alle. Og her vil vi også gerne lukke dørene op for øens erhvervsliv på banen: En garderobespecialist, et køkkenfirma, en smed, en maler…«

Alle typer bidrag er velkomne, pointerer de to:

»Vi laver simpelthen en sponsorvæg, så de erhvervsdrivende – eller private – som vil deltage i reetableringen af Bio og det nye setup, som kommer, kan være med. Hvis man lige har 10.000 kroner, man ikke ved, hvad man skal bruge til, og tænker at ’hold da op, alle de film, jeg så i Amager Bio som barn, det ligger dybt i mit hjerte…’ – så er det altså nu, vi står sammen om at gøre det til et fantastisk spillested. Så kan vi alle sammen stå bagefter og sige: ’Se, det har vi sgu’ været med til at lave’.

Det ér da meget ama’rsk: Vi står sammen om vores ø, og så må de selv finde ud af det derovre på nabo-øen,« griner Frede Norbrink.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Mineralvandsfabrik får nyt liv

Klistermærke-hærværk hærger