MÅNEDENS AMAGERBUTIK NOVEMBER: Jan og Niels fra Amager Records på Kirkegårdsvej. Foto: Anders Bentzon.

Pladespillerne på Kirkegårdsvej: Her er vinyl blevet en landeplage

MÅNEDENS AMAGERBUTIK. Køb en pladespiller, sæt pick-up’en i vinylpladens første rille og lyt til dit favoritband fra de glade 1980ere eller genoptryk med Frank Sinatra. Amager Records, der er kåret til ‘Månedens Amagerbutik’ for november, er på rekordtid blevet en landeplage for øens pladespillere.

AF JAN JEPPESEN

jje@amagerbladet.dk

SUNDBY:Vinylpladen er død. Længe leve cd’en. Sådan tænkte mange, da de gode gamle lp- og singleplader blev fortrængt på musikmarkedet. Men efterspørgslen er aldrig helt stoppet og i årene efter finanskrisen har vinylpladen fået en ny opblomstring. Alene i 2013 og 2014 steg salget af vinylplader med 52 procent.

»Ny musik produceres på vinylplader i et begrænset oplag og bliver ofte til samlerobjekter. Men ældre musik findes også på vinylplader som genoptryk,« fortæller øens største pladespillere – skrevet med et glimt i øjet – Jan Nørgaard og Niels Kjøngsdal.

I 2016 gik de sammen om Amager Records på Kirkegårdsvej 27, der byder på et orgie af roterende musikskiver fra en svunden tid. Nu er butikken kåret af Amager Bladet og Danske Bank til ’Månedens Amagerbutik’ for november.

Passioneret vinylsamler

Det var Niels Kjøngsdal, der som passioneret vinylsamler lagde rillen til Amager Records. Han havde drevet en lille butik med genbrugsvinyl, bøger og retro-ting i ejendommen, hvor han selv bor. Men så indledte han et samarbejde med Jan Nørgaard, og det blev startskuddet til Amager Records.

»Interessen og behovet for at købe, sælge eller bytte vinylplader er stort. Der er noget autenticitet over at lytte til en ridset lp-plade. Og lytte til numre, som man tidligere hoppede forbi, men nu lyder helt anderledes,« fortæller Niels Kjøngsdal.

Årstiden afgør, hvad der er mest populært. Sidste år ved denne tid var det faktisk Frank Sinatras ’Old Fashioned Christmas’.

Der kan være mange penge i at handle med gamle plader, men hvis du har en lp med for eksempel Supertramp, så giver den ikke mange kroner på kontoen.

»De fleste pladesamlere har en Supertramp-lp derhjemme. I det hele taget er plader med nogle af de allerstørste bands ikke i så høj kurs. Til gengæld kan der være rigtig mange penge i plader, hvor der kun er få eksemplarer tilbage. Det kan også være, at det er coveret, der gør pladen helt unik,« forklarer Niels, og peger på en hylde, hvor der er lp’er til salg for 1.000 til 2.000 kroner. For nogle af klassikerne koster en bondegård som originaler.

Finanskrisen gav et boost

Jan og Niels kan få julelys i øjnene, når en kunde dukker op med en kasse gamle plader.

De er begge to opflasket med vinylplader. Og måske var det i virkeligheden finanskrisen, der for alvor fik gang i pladespillerne igen:

»Finanskrisen fik alle til at tænke mere på genbrug. Vi så næsten hele retrobølgen skylle ind over landet, og det fik vinylpladerne tilbage i folks bevidsthed. Men ærligt talt: Vi er måske også ved at blive trætte af, at alt skal streames fra nettet. Jeg har købt mange plader for bare et enkelt nummer, mens resten var noget bras. Men det fede ved at streame er, at man finder ud af, at man slet ikke fik lyttet godt nok til skiven, men nu får mulighed for at fordybe sig mere i musikken og teksterne,« siger Niels.

C.V. Jørgensens fejltryk

Den dyreste plade i butikken – her og nu – er C.V. Jørgensens ’Fraklip fra det Fjerne’, som er et fejltryk.

»Da den kom blev den hevet tilbage samme dag, fordi den var for lys i trykket. Men den nåede at blive solgt i nogle få eksemplarer. Og vi har tilfældigvis et fejltryk, der sælges for 2.000 kr.,« fortæller Niels.

Vi har mange loyale kunder. Vi havde for eksempel en kunde, der kom ned til os med hjemmelavet marmelade i julegave med navn på og det hele.

»Det er årstiden, der afgør, hvad der er mest populært. Nu er det jo snart jul. Sidste år ved denne tid var det faktisk Frank Sinatras ’Old Fashioned Christmas’. Den har været udgivet i gamle dage af flere omgange, og efterhånden svær at finde. Senere har Sinatra indspillet flere julesange og de er nu samlet i et nyere genoptryk,« understreger Jan, inden han vender endnu en skive.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Udvalgsformand: Umuligt at have offentligt bibliotek i Sadolins Hus

0

Halleluja! Saveus er drenget begejstring og rå vildskab