Zina Bosse uden for Rooty med lidt af det, huset formår. 60-70 procent af spisestedets salg er takeaway og resten af kunderne spiser i det hyggelige lokale. Foto: Martin Sørensen.

Rootys salater giver dig god klimasamvittighed

NY RESTAURANT. Zina Bosse åbnede i november Rooty i starten af Amagerbrogade. Et spisested og takeaway med nordiske salater. Der er hverken avocado eller peberfrugt i salaterne, men benhårdt fokus på danske råvarer og økologi.

AMAGERBRO: Amagerkanerne fik i november et nyt kombineret spisested og takeaway, der appellerer til dem, som både vil spise mere grønt og tænker økologi og et klimavenligt hensyn ind i deres madvalg.

Rooty, hedder spisestedet, der serverer nordiske salater med lokale råvarer som rodfrugter, kål, kerner, ost, fisk eller økokylling.

Arkitektens maddrømme

Bag Rooty står 30-årige Zina Bosse. Hun blev uddannet arkitekt for to et halvt år siden – det smitter af på stedets smagfulde indretning – men har altid arbejdet i restaurantbranchen.

» Jeg arbejdede som arkitekt og fik lyst til at kaste mig ud i det her. Jeg har gerne villet formidle en oplevelse og finde ud af, hvordan man får folk til at mødes – mad kan noget i den forbindelse. Samt finde en måde, hvor vi kan få folk til at spise sundt, og hvor de samtidig træffer et valg om at passe på vores klode,« fortæller Zina Bosse.

Hun bor på Vesterbro, men er vokset op på en bondegård ved Præstø, hvor familien dyrkede grøntsager selv.

»Hvis man går ud og spiser lokalt, så giver det mening også at spise råvarer, som er tilgængelige lokalt. Vi er med til at vise, hvordan man kan tænke klimaet ind i sit madvalg. Vi har ingen avocado, edamame-bønner eller peberfrugter i vores salater,« fortæller Zina og fortsætter:

»Vores salater er lavet på to baser: En kerneblanding (solsikke, græskar, perlebyg) der er kogt og en kålblanding af rødkål, spidskål og grønkål. Så blander vi det for eksempel med radiser, økokylling eller kulmule, der er fanget lokalt, og så har vi urter og gartnerigrønt, hvor 70-80 procent er CO2-neutralt. Så maden er bæredygtig – selvfølgelig kan man diskutere, om man skal prioritere lokale varer over økologi,« siger Zina Bosse.

Rooty manglede på øen

Da Rooty skulle føres ud i livet fra ide til spisested, kiggede Zina Bosse og hendes to virksomhedspartnere i hele byen efter et passende sted.

»Det var tydeligt, at der ikke allerede fandtes samme type salatsted på Amager. Vi har hørt fra mange her, at man har savnet et sundt alternativ til anden takeaway-mad. Vi ligger godt på en befærdet gade, hvor vi er synlige for en masse cyklister og trafikanter. Og så har vi fået det her brede fortov, efter Amagerbrogade er blevet renoveret.«

»Det er meget en vanesag, at folk stopper undervejs og køber salat med hjem eller spiser den her. Mange kunder bliver en slags ambassadører for os, når de fortæller om os til deres venner,« siger Zina Bosse.

Drømmer om en filial

Der er allerede planer om måske at åbne endnu en filial af Rooty et andet sted i byen.

»Køkkenfaciliteterne her er store nok til, at vi kan producere til et mindre sted, så vi kigger hele tiden Og så går vi og drømmer om, at kunderne måske til sommer kan sende en sms 10 minutter før de kommer forbi, og så er salaten klar. Eller vi kunne måske tage en ladcykel med salater med til Amager Strand og sælge mad til strandgæsterne. Det er ikke lagt fast endnu, men vi har en masse tanker,« siger Zina Bosse.

Rooty holder til på Amagerbrogade 10 og har åbent dagligt klokken 11.00-20.00 Læs mere om stedet på rooty.dk

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nyt koncept vil give uprøvede bands chancen

Vlado fra ‘Politijagt’ fortæller politihistorier