Niels E. Bjerrum har skudt valgkampen i gang over et glas øl. Foto: Jacob Schneider.

Bjerrums folketingsdrøm går gennem øllet

VALGKAMP. Niels E. Bjerrum vil skabe opmærksomhed om hovedstaden i folketinget. Et sæt ølbrikker er første skridt.

AMAGERBROGADE: Socialdemokraten Niels E. Bjerrum, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation, har skudt sin egen personlige valgkamp til det kommende folketingsvalg i gang på utraditionel vis: På Café 5-øren på Amagerbrogade og på Dia’legd på Vesterbro kan man nu nyde sin fadøl med politikerens portræt og slogan under glasset.

Bjerrum har nemlig fået lavet et sæt ølbrikker, som skal skabe opmærksomhed om hans mission: At give hovedstaden en klarere stemme på Christiansborg. Vi møder ham over en ølbrik på caféen.

»For eksempel er planloven et afgørende værktøj for borgerrepræsentationen i at kunne bestemme, hvordan byen skal bruges. En af mine mærkesager er, at vi skal sætte det kommunale selvstyre mere fri. Folketinget bestemmer for eksempel, at vi ikke må lave en miljøzone for privatbiler – det er kun lastbiler. At vi ikke må lave gratis parkering for el-biler, fordi det er en for stor forskelsbehandling. Masser af ting, der gør, at vi som by ikke kan folde vores fulde potentiale ud,« siger socialdemokraten.

Sloganet for kampagnen lyder: ’Stop jyden’.

»Det stammer faktisk fra en gavl på Provstevej på Nørrebro, som jeg har cyklet forbi tit – jeg synes, det var meget sjovt skrevet. Det nytter ikke at have ensartede redskaber for en kommune i Vestjylland og i København. Det siger sig selv, at boligproblemer, sociale problemer, trafikale problemer og så videre kræver nogle forskellige redskaber.

For eksempel kan vi ikke kræve bopælspligt i nybyggeri, førend der har været nogen tilknyttet med folkeregisteradresse. Når vi bygger nyt i Ørestad, Nordhavn, Teglholmen og så videre, så ender det med at blive investeringsobjekter og ferieboliger for rige udlandsdanskere og virksomheder – og det kan vi ikke gøre en skid ved,« lyder det fra Bjerrum.

Fri hash og renere luft

»Hvis Borgerrepræsentation kunne få lov af Christiansborg, ville København kunne skærpe kravene til biltrafikkens dødelige forurening, indføre bopælspligt i alle lejligheder fra dag et og vi kunne legalisere hash og på den måde stoppe pengestrømmen til de bander, der hærger byens gader.

Det samme gælder, når det handler om urimelige udligningsordninger, der trækker penge ud af trængte kommunekasser i hovedstadsområdet, for at der for eksempel kan bygges svømmehaller og idrætsfaciliteter i landets tyndest befolkede områder.

Overskriften ’Stop Jyden’ er måske lidt bombastisk, men den er skrevet med et glimt i øjet – og for god ordens skyld vil jeg da gerne understrege, at jeg ikke har noget imod jyder, eller fynboer for den sags skyld. Ikke noget særligt, i hvert fald.

Min pointe er imidlertid alvorlig nok. Jyderne kører med klatten, når der skal hives penge hjem til infrastruktur og økonomisk udligning – ja, i snart sagt ethvert nationaløkonomisk anliggende. Og der er skabt en metafortælling om den rige hovedstad versus den udsultede provins, den kreative elite versus produktionsdanmark, som kan retfærdiggøre næsten et hvilket som helst symbolpolitisk tiltag for et ’Danmark i bedre balance’.

Der vil jeg da nok løbe panden mod nogle af mine jyske partifæller – bare se på, hvor mange jyske motorveje, der er kommet – de har været gode til at varetage deres interesser i mange år,« siger Niels E. Bjerrum.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Historien om et teater

Fernisering af eksperimenterende, længselsfulde kvinder