Kim og Susie byder velkommen til åbningsreceptionen. Foto: Klaus Sletting.

Amager Bio: Velsmurte hjul i maskineriet

FREMTIDENS SPILLESTED. Susie Frederiksen og Kim Alex Grøndahl har arbejdet i Amager Kulturpunkt i mange år som nogle af de kommunalt ansatte, der får hjulene i maskineriet bag de to spillesteder Amager Bio og BETA til at snurre.

BAGOM SCENEN: Kim Alex Grøndahl har været med siden 1995, to år inden Amager Bio åbnede officielt som koncertsal og lavede et par koncerter inden da, blandt andet et kulturby-arrangement, da den siden så velkendte leder Jesper Nordahl lige var tiltrådt og Amager Kulturpunkt stiftet.

»Jeg var frivillig i den spæde start. Som uddannet snedker og aktiv bassist blev jeg træt af at sætte gipsvægge op, så jeg tog en kulturel projektleder-uddannelse og blev ansat herude. Jeg kommer selv fra Albertslund, men jeg syntes godt nok, det var provinsielt, det der Ama’r. Man blev ikke bare optaget: Der var tydeligvis sådan en amagerkaner-klike, som værnede om det her. Amager Bio var virkelig noget af guldet…«

Professionel stødpude

»Men det har virkelig været spændende at arbejde med alle de mennesker, som virkelig brænder for deres lille område. MC Fight Night-drengene, countrymusik- eller jazzklubben. Fedt at kunne støtte op om det: At levere de professionelle rammer om deres engagement. Det er da også gået galt, men uden at folk har fået alt for mange skrammer.

Vi har været sådan en stødpude, der sørgede for, at reglerne blev overholdt og kunne guide folk ud fra vores erfaringer. På et tidspunkt ville en gruppe unge lave technotrance-fester, som var meget populært på undergrundsscener i pakhuse og kældre. Vi havde en naiv forestilling om, at det kunne vi da lave under ordnede forhold og tage os af de unge, som havde pådraget sig en eller anden rus. På et tidspunkt tog det overhånd og vi måtte konstatere sammen med politiet, at vi ikke kunne håndtere det. Men det var dog et forsøg på at støtte og hjælpe kulturelt og socialt. Som en del af Københavns Kommune har vi jo også en forpligtigelse til at åbne op over for dem, som måske ikke er velkomne så mange andre steder. Der er mange, der har brændt deres konfirmationspenge af derovre, fordi de lige skulle lave en stor koncert,« klukker Kim.

Med siden biografen

Susie Frederiksen er kommet i Amager Bio altid. Som hun siger:

»Jeg er jo lokal og er ikke kommet ud af min barndomsgade endnu. Som barn så jeg film i Amager Bio, og da jeg gik ud af skolen i 1981 så jeg et opslag i Amager Bladet: De søgte en piccoline i Amager Center Bio. Det var samme ejer som her, så allerede dengang arbejdede jeg for Amager Bio – jeg lavede lønninger for dem. Og når Amager Bladet udloddede billetter til en Olsen Banden-film, så sad jeg der og uddelte dem,« husker Susie, som blev en del af Musikforeningen 5-ørens frivilligkorps for Bio i 2002.

Hun blev kasserer i foreningen, men året efter måtte hun stoppe, da hun blev regnskabsmedarbejder i kulturpunktet. Hun er nu også sekretær: Fordeler værksteder, modtager pakker og sender folk videre, når de henvender sig.

»Jeg kunne jo ikke have to kasketter på. Nu kan jeg godt tage en vagt i indgangen en gang imellem, hvis nogen bliver syge, men vi undgår at blande det kommunale og den frivillige forening sammen… Noget af det fede ved at være her er, at selv sådan en fra Albertslund kan blive lidt amagerkaniseret, så han kan svinge med os andre,« griner Susie og fortsætter:

»Vi har det skidesjovt sammen, og så løfter vi i flok: Hvis den store kaffemaskiner går i stykker, så spæner vi rundt og samler sammen, og på en time kan vi have kaffe klar til 400 skolelærere, der skal til morgenmøde i Bio.«

»Ja, det er en fantastisk arbejdsplads. Det vidner det også om, at der nærmest ikke er nogen gennemstrømning – folk bliver hængende,« siger Kim, som er en ud af 16 medarbejdere i kulturpunktet inklusive børnekulturhuset og Loftet.

Masterplan i mål

De timelønnede ansatte til arrangementer og koncerter, hvor musikforeningen ikke er arrangører, er også meget trofaste, fortælller han:

»De kommer typisk ind som studerende, men selv når de er færdige som arkitekter og så videre, så bliver de ved med at tage vagter ind imellem. Vi har også rigtigt mange søskende og børn, der bliver vikarer,« fortæller Kim, som i de første år bookede koncerter, lavede pressemeddelelser og annoncer, afviklede koncerter og var med til at indføre it i huset.

»Det har vi efterhånden fået ansat folk til, så nu står jeg for alle vores udlejninger og it. Og så har jeg jo i mange år været primus motor på ombygningen. Tegne funktioner og konstruere idéer sammen med de dygtige arkitekter fra Effekt – skidespændende. De har været glade for os fagfolk, os for musikken og Jørgen og Marc fra teatret ZeBU. En entreprenør ved jo ikke, hvorfor lyset ikke bare skal tænde automatisk backstage – der er nogen, der vil sidde i mørke – og så videre. Der er utroligt mange features, som er unikke for et spillested i det her. Vi har fået afhjulpet mange dumme ting, som vi ellers skulle leve med i mange år.

Vi kunne godt have brugt 12 millioner kroner oven i de 28, der var afsat. Men de store linjer er i den grad på plads. Det er sgu’ en fantastisk gave til folk omkring, på Amager og i København, at Amager Bio er blevet opkvalificeret sådan her. Det kommer jo til at stå de næste 21 år.

Nu kan man virkelig se hele den masterplan, der var bag alle etaperne i Musiktorvet. Jeg glæder mig vildt meget til sommer, når der er gang i den i alle husene og på pladserne herude.«

»Ja, det bliver spændende at se ZeBU’s Spring Festival (en uges børne- og ungdomsteaterfestival i hele komplekset inklusive børnekulturhuset til maj, red.) – hvordan det hele ligesom kommer til at arbejde sammen,« supplerer Susie.

Kulturpunktet kommer dog ikke til at savne nye visioner, nu hvor ombygningen er i mål, lover Kim:

»Nej, nej. Vi skal have udviklet Musiktorvet med arrangementer, vi skal have flyttet baren i BETA, så det kan bruges i forbindelse med latenight-begivenheder efter koncerter i Bio, vi skal gøre publikumsoplevelserne i rummene endnu bedre – stemning og hygge. Lad os snakke igen om et par år.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Med foråret spirer utrygheden i Sigynsgade

Mjølnerparkens beboere klar til retten