Henrik Hildebrandt på arbejde.
Henrik Hildebrandt på arbejde. - Foto: PR-foto.

Henrik klikker med de kendte: Nu udgiver han fotobog om Kongehuset

Han leverer billeder til Billed Bladet, Top of the Pops, 20Th Century Fox, Disney Enterprises og Tivoli. Og han er direkte tilknyttet kunstnere som blandt andre Toto, King Diamond, Tim Christensen og Dizzy Mizz Lizzy. Nu lander Amagerfotografen Henrik Hildebrandt en fotobog om Kongehuset i anledning af dronningens 80 års fødselsdag den 16. april.

1979: Henrik Hildebrandt har altid været interesseret i at fotografere og begynder at fotografere ved diverse koncerter. 1982: Det er første gang, at han fotograferer Dronning Margrethe. Det sker ved en gallapremiere på filmen »Foxfire Light« med Tippi Hedren, der er kendt for hovedrollen i Alfred Hitchcock-gyseren »Fuglene«. 1999: Dét år begynder Henrik Hildebrandt som fast fotograf at tage billeder af de kongelige. 2020: Nu udgiver han fotobogen »Kongehuset i det nye årtusind«.

»Min idé med bogen er at beskrive kongefamiliens dagligdag sammen de historiske begivenheder. Det er med en masse billeder som aldrig har været vist før, blandt andet med billeder fra fem nytårstaler, hvor meget få fotografer bliver inviteret til begivenheden. Der er billeder med fra 1982 til 2020, og jeg markerer også skudhullerne i Amalienborg Slot fra 2. verdenskrig i 1944.

Disse skudhuller kan man den dag i dag se på slottet,« fortæller Henrik Hildebrandt.

I forbindelse med arbejdet på bogen har han ofte tænkt på sin far og hans indflydelse. På oplevelser, der lagde grunden til hans egen passion for fotografering, som siden blev den altoverskyggende interesse og levevej.

Udsnit af bogens forside.

Udsnit af bogens forside. – Foto: PR-foto.

»Min interesse begyndte for alvor i 1979, men mit første foto blev taget til en familiefest i starten af 1970erne. Min far og farfar tog mange billeder og var meget historieinteresserede, så der blev talt en del om historie, men også om det at dokumentere familiens gang. Min far fotograferede i sort-hvid, fremkaldte selv og lagde efterfølgende farve på. Han var perfektionist.«

Fik ti fotos af dronningen

Henrik Hildebrandt fortæller, at det var skæbnen, der ramte, da han tog sit første billede af dronningen ved gallapremieren i 1982.

»Jeg stod dér med mit lommekamera, og pludselig stillede kongefamiien op til fotografering. Jeg fik ti fotos. Oplevelsen gjorde et dybt indtryk på mig. Jeg kunne mærke, at dét ville jeg igen – være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Min far gav mig altid gode råd, og det var ham, der havde foreslået, at jeg tog til gallapremieren ved Amager Scenen. Hans perfektionisme kom til at præge den måde, hvorpå jeg fik løst fotoopgaverne. Udvikling var vigtig, og kun det bedste var godt nok. I min tidlige ungdom var jeg tæt på optagelserne til »Huset på Christianshavn«. Jeg har altid elsket at være tæt på begivenheder.«

Fra bogens forside.

Fra bogens forside. – Foto: PR-foto.

Kræver høj moral

Henrik Hildebrandt understreger, at det kræver en høj moral at arbejde med kongehuset.

»Det betyder især, at »uheldige« fotos sorteres fra og ikke vises for offentligheden. Jeg tager aldrig fotos under bespisning, rygning eller lignende situationer. Når kongehusets medlemmer holder tale, må vi sædvanligvis tage fotos i de første minutter og altid uden blitz for ikke at forstyrre taleren. Der er pressefrihed i Danmark med hensyn til brug af fotos, men derfor kan man godt udvise rettidig omhu. De kongelige deltager i arrangementer flere gange om ugen. Det kan være statsbesøg, åbningsbegivenheder og andet af officiel karakter. Jeg følger kongehusets opgaver og kalender på dets hjemmeside, hvor kalenderen viser cirka 14 dage frem. Jeg søger akkreditering og redegør for, hvad fotoopgaven skal bruges til. Jeg får efterfølgende besked på, hvad vi må eksempelvis ved ankomst og ved begivenheder.

Mit samarbejde med kongehuset er godt. Jeg får ofte godkendt mine ønsker om fotoopgaver og hjælp til at løse dem,« fortæller Henrik Hildebrandt.

Henriks bog om Kongehuset

  • Fotograf Henrik Hildebrandts bog »Kongehuset i det nye årtusind« er lavet som en gave til dronningen i anledning af 80 års fødselsdagen den 16. april.

  • Bogen udkommer den 30. marts og kan købes hos boghandleren. Prisen er 349 kroner.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Henrik Hammer fra Frederiksberg Destilleri, Michel Zangrando fra Restaurant Frksbrg og Lasse Philipsen fra Frederiksberg Bryghus skåler på et vellykket makkerskab.

Restaurant, bryghus og destilleri har slået glassene sammen

Fredelig ser Lindenovsgade ud, men manden, den er opkaldt efter, levede et meget dramatisk liv.

Lindenovsgade: Opkaldt efter eventyrer