Dragør Kommunes egen prognose fra foråret viser, at kommunekassen kan være tom i slutningen af 2020. Men så galt går det ikke, skriver S og DF i deres debatindlæg her.
Dragør Kommunes egen prognose fra foråret viser, at kommunekassen kan være tom i slutningen af 2020. Men så galt går det ikke, skriver S og DF i deres debatindlæg her. - Foto: Illustration: Antonio Cicorella/Panthermedia/Ritzau Scanpix

Dragørs økonomi: Nej, ulven kommer ikke

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti fortæller her i hvert deres debatindlæg, at de ikke ser noget alarmerende i Dragørs økonomi.

I Amager Bladets udgave 25. juni slog konservatives gruppeleder i Dragørs byråd, Kenneth Gøtterup, til lyd for, at Dragørs økonomi var så presset, at det var fem minutter i lukketid for kommunen og dens selvstændighed.

Det kommenterer både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i denne uge i debatindlæggene her:

Dragørs økonomi: Nej, ulven kommer ikke

Allan Holst, Lisbeth Dam Larsen, Nicolaj Bertel Riber, S-gruppen i Dragørs byråd

Inden vi blev sendt på ferie tog kommunalbestyrelsen beslutning om en justering af kommunens drift og ikke mindst anlæg, hvor vi udsatte eller ligefrem satte en stopper for større anlæg, der endnu ikke er påbegyndt. Det gjorde vi, fordi vi vil skabe et overblik over vores likviditet og drift for resten af perioden indtil udgangen af 2022.

Der er skrevet meget om Dragørs økonomiske situation. Ja ligefrem, at bunden er på vej ud af kassen. Vel, vi har absolut grund til at standse op og vurdere situationen. Ligesom flere andre kommuner. Det er det vi har gjort. Ansvarligt og fornuftigt uden bremsen er sat i bund. Nu bruger vi sommerferien til at vurdere, hvordan vi i det kommende budget kan lægge en plan for Dragørs udvikling ind i næste periode.

Vi har netop fået en ny regering. Heldigvis. Fordi en væsentlig forudsætning for kommunens økonomiske handlemuligheder er en økonomiaftale mellem Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL). Vi venter, sammen med 97 andre kommuner, på en aftale, der skal danne rammen om kommunernes økonomi det kommende år.

Socialdemokraterne i Dragør vil fortsat prioritere borgernes velfærd, børnene – både de helt små og børn i skolerne, de ældres sundhed, og borgere med særlige behov. Med vores geografiske beliggenhed skal vi sikre os en klimaløsning, hvor Dragør også eksisterer i fremtiden. Derudover vil vi gerne prioritere fritids- og kulturområdet, hvor mange aktive og frivillige arbejder i deres fritid for at skabe tilbud til børn og voksne. Andre måder at udvikle kommunen på at skabe flere boliger fordi flere borgere giver flere skatteindtægter, og vi vil udvikle vores lokale erhvervsliv og dermed skabe mulighed for flere lokale arbejdspladser.

Det vigtigste for os i den kommende budgetlægning er, at vi fastholder en stabil og sikker drift. At både borgere og medarbejdere i Dragør Kommune oplever, at de tilbud vi sætter i gang også fortsætter selvom økonomien i perioder kan være presset. Vi ønsker ikke en ’stop-and-go’ politik på det økonomiske område. Vi ønsker også vores anlægspolitik er målrettet en fortsat udvikling af hele kommunen. Men hele grundlaget for at kunne alt dette er, at vi tør investere i fremtiden, og at vi får en økonomiaftale, hvor kommunerne får mulighed for at ’trække vejret’.

Socialdemokraterne er bevidst om kommunens økonomiske situation. Absolut. Men vi kalder ikke ’ulven kommer’. Det kommende budget når måske ikke sammen i alle ender. Men med en vilje fra partierne til fornuftige realistiske og holdbare beslutninger skal vi nok komme igennem endnu en budgetlægning. Socialdemokraterne byder i hvert fald gerne ind med løsninger, så enderne når sammen til sidst.

Dragør: Dommedagsbasuner i bladet

Morten Dreyer (DF), medlem af Økonomiudvalget i Dragør

Oppositionspolitikeren, Kenneth Gøtterup fra konservative, har fundet de store gloser frem: »Fem minutter i lukketid for Dragør Kommune.«

Og det er en spådom, som kan få det til at løbe koldt nedad ryggen for os, som ønsker et selvstændigt Dragør.

Centralt i artiklen er et diagram over kassebeholdningen, hvor kurven er støt nedadgående.

Og ja, fortsætter alt uændret, så vil vi ad åre komme i problemer med Indenrigsministeriets Kassekreditregel. Lidt enkelt, så betyder kassekreditreglen, at en kommune ikke må have et underskud 12 måneder i træk. Sker det vil kommunen kommer under ledelse af ministeriet.

Diagrammet er dog nu mere end tre måneder gammelt.

For et år siden havde Dragør en kassebeholdning på cirka 140 mio. kroner.

Men så fik vi to mavepustere af de slemme. I september ‘18 med ca 17 mio/årligt i ekstra udgifter til det specialiserede børn- og voksenområde, og dertil en nedsættelse af skatteproveneuet på cirka 20 mio. kr. årligt.

Set over en fire årig periode, så er de 140 mio. kr. hurtigt spist op. Udligningen til andre kommuner har også nået en ny tinde på 174 mio årligt.

Flertallet AOV har siden marts ført en række interne drøftelser om mulighederne for handlinger.

En første offentlig indsats skete på sidste møde i byrådet inden sommerferien. Her justerede vi en række udgiftsposter, som gør at kassebeholdningen styrkes.

Et kommunalbudget er ikke et rigidt regneark, som ligger fast gennem årene. Årligt reguleret ved budgetvedtagelser i oktober.

Nu forestår budgetlægningen for 2020.

AOV er enige om, at der er opgaver forude. Og at vi vil løse dem.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kom helt tæt på hajer og rokker i det nye rørebassin

Den Blå Planet åbner tropisk rørebassin

II de næste to weekender er der asfaltarbejde på Gammel Kongevej, så den bliver lukket for trafik.

Asfaltarbejde lukker Gammel Kongevej i to weekender fra kl. 14.00-23.00