Flyenes ultrafine partikler rammer også borgere på Amager.
Flyenes ultrafine partikler rammer også borgere på Amager. - Foto: Michael Paldan.

Replik til artiklen om »ultrafine partikler fra lufthavnen kan være kræftfremkaldende«

DEBAT: I Amager Bladets udgave tirsdag 9. juli omtales undersøgelsen fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som dokumenterer, at ultrafine partikler som udledes fra flyenes jetmotorer, kan være kræftfremkaldende for medarbejdere i lufthavnen.

LÆSERBREV: Det er positivt, at CPH har udsendt en pressemeddelelse, hvor de tager faren for medarbejderne alvorligt. Men hvad med os borgere på Amager? Ultrafine partikler kan nemlig spredes op til 10 km fra der, hvor udledningen sker. Derfor er de ultrafine partikler også potentielt kræftfremkaldende for os, som bor tæt ved lufthavnen. Udover kræft kan ultrafine partikler også give astma, hvor særligt børn er udsatte.

Det næste skridt må være, at der også kommer fokus på, hvordan luftforureningen og ultrafine partikler fra lufthavnen, påvirker os borgere på Amager. Et skridt kunne være, at den planlagte Aviator undersøgelse,, hvor CPH i samarbejde med andre lufthavne i Europa og universiteter, udvides til ikke kun at se på luftkvaliteten i lufthavnen, men inddrager et bredere område på Amager. Et andet skridt kunne være, at der opsættes flere målestationer på Amager, så luftforureningen også i boligområderne måles løbende. Der er tre målestationer i lufthavnen. det er godt, men vi skal også have målestationer i beboelseområderne og ved de børneinstitutioner, der ligger tæt på lufthavnen, så vi sikrer, at vores børn ikke opholder sig i sundhedsskadelige omgivelser.

EU domstolen har netop i en sag afgjort at 5 målestationer i Bruxelles på 1 mio. indbyggere er alt for lidt. Vi mener, at den eksisterende luftforurening og konsekvenserne for vores sundhed må undersøges ordentligt før, der tales om en udvidelse af CPH. Hverken borgernes eller Lufthavnens medarbejderes helbred skal sættes på spil.

Skrevet af Helene Bach, Maria Sørensen og Johnny Frank Nielsen fra Borgergruppen CPH uden Udvidelse

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Politikere i Københavns Kommune håber at kunne få lov til at bruge flere penge i 2020 på for eksempel cykelstier, klimaløsninger og byggeri til børn.

Efter regeringsskifte: Politikere forventer at bygge mere i København næste år

Vejarbejde i gang på Bülowsvej.

Så får Bülowsvej ny belægning