Carsten Mai kommenterer hver uge den politiske situation på Københavns Rådhus.
Carsten Mai kommenterer hver uge den politiske situation på Københavns Rådhus. - Foto: Martin Sørensen

Fortsat krig om boligpolitikken

Giv lejligheden en hurtig gang hvid maling, og sæt huslejen op til det dobbelte. Sådan er virkeligheden groft sagt blevet udlagt i den ophedede debat om udenlandske selskabers opkøb af lejligheder i København.

Amerikanske Blackstone er blevet symbolet på den hensynsløse kapitalisme, der kun går efter profit og er ligeglad med lejerne.

Siden Blackstone med yderst begrænset elegance og stærkt behersket finfølelse begyndte at opkøbe lejligheder i København, har debatten raset om, hvorvidt den lov, der regulerer området, bør laves om.

Nu har kloge folk med forstand på boligområdet, gennem arbejdet i et ekspertudvalg under boligministeren, fremlagt en stor rapport tæt på 200 sider, der handler om, hvordan man kan regulere opkøb af ejendommene i hele landet.

Lad os tage det positive først: Rapporten giver et godt overblik over det komplicerede område med finurlige love og bekendtgørelser. Resten af rapporten er knap så munter. Den giver nemlig ikke nogle præcise anbefalinger til politikerne hverken i Folketinget eller i Borgerrepræsentationen.

Baggrunden er helt enkelt, at medlemmerne i udvalget langt fra er enige. Både Ejendom Danmark, der repræsenterer udlejerne, og Lejernes LO, der repræsenterer lejerne, har lange mindretalsudtalelser i rapporten. De ser verden fra hvert deres synspunkt.

Ejendom Danmark hæfter sig ved, at de nuværende regler sikrer, at nedslidte ejendomme moderniseres og fornyes, mens Lejernes LO fremlægger grelle eksempler på huslejestigninger, der sender almindelige københavnere ud af byen.

Det er her, problemets kerne er. På den ene side skal ejendomme moderniseres hen ad vejen, hvis ikke København igen skal ligne byen, som den var før byfornyelsen. På den anden side skal det ske på en måde, så beboerne ikke bliver udskiftet.

Hertil kommer andre komplekse forhold. For eksempel styrer værdien af de private ejendomme også værdien af de mange andelsboligforeninger. Hvis prisen på de private ejendomme falder, ja, så falder værdien af andelsboligerne til ugunst for ejerne af andelsboligbeviset. Der er derfor ingen snuptagsløsning i denne sag.

Nu er det op til boligminister Kaare Dybvad at lægge et kompromisforslag frem, der evner at samle regeringen og i første omgang de røde støttepartier samt de radikale om et flertal i sagen.

Politikerne på rådhuset kan med stor vægt blande sig i debatten. Det er i København, de kritiske sager er opstået, og det er København, der først og fremmest behøver en afklaring.

Der er brug for faglighed og vilje til at finde et kompromis i denne sag. Både udlejere og lejere kan med fordel nu gå i direkte dialog i stedet for at sidde i hver sin skyttegrav og skrive mindretalsudtalelser i lange rapporter.

Trækker sagen ud meget længere, efterlader det lejerne usikre, investorernes penge forsvinder, og København bliver den sikre taber i sagen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Den historiske bygning på Amerika Plads skal endnu en gang renoveres.

Ansigtsløft til historisk bygning: Tidligere Nordisk Fjer-ejendom skal renoveres

Anton Walter drømmer popdrømme på Ingolfs Kaffebar.

Anton: Danmarks næste store popstjerne