Dele af podcasten indtaler Majken Astrup her i et hjemmelavet lydstudie i kælderen i familiens hjem i Sundbyøster.
Dele af podcasten indtaler Majken Astrup her i et hjemmelavet lydstudie i kælderen i familiens hjem i Sundbyøster. - Foto: Anders Bentzon (arkivfoto)

Træt af Netflix og corona-pressemøder? Hør podcast om øens dramatiske historie

Har du tid – ja, du har – så prøv at lægge øre til podcast-serien ‘Stemmer fra Amar’, som har drama og aha-oplevelser samtidig med, at du bliver klogere på din hjemøs historie.

Vidste du, at en skipper i Dragør i 1700-tallet fik råd til at udbygge sit hus, fordi han fik lov af kongen til at plyndre andre skibe i rum sø?

At årsagen til, at Amager er flad som en pandekage (uden syltetøj!) skal findes i istiden?

Eller at en tredjedel af Amagers befolkning i 1711 døde af pest?

De aha-oplevelser og mange flere får du i podcastserien ’Stemmer fra Amar’ – researchet, interviewet og indtalt af historiker og journalist Majken Astrup.

Hun flyttede til Amager i 2013 og savnede en let måde at få indblik i Amagers historie og nutid. Så hun besluttede sig for selv at lave en podcast med det indblik. Det fortalte hun i et interview med os i oktober 2019, da første afsnit af podcasten blev udgivet.

Læs også: Ny podcast: Få Amagers historie og nutid ind gennem ørerne

Madding til lytterne

Hvis du har en forestilling om, at historie er noget tørt væsen, så giv alligevel podcastserien en chance.

Majken Astrup starter hvert afsnit med dygtig madding kastet ud efter lytterne. Et raskt anslag, der introducerer afsnittets tema. Eller også befinder hun sig et overraskende sted på øen – der går lige et par minutter, før det afsløres hvor.

Der er i det hele taget meget variation i serien. Vi hører ikke kun Majkens stemme. Hun har brugt (lang) tid på at finde og interviewe et hav af eksperter – historikere, museumsinspektører, en lokalarkivar, en geolog og flere andre, der nørder igennem og fortæller med entusiasme om netop deres speciale – med fuglekvidder og lettende fly i baggrunden.

For øens lokalpatrioter

Podcasten er en lækkerbidsken for amagerkanske lokalpatrioter. Særligt afsnit 5 ’Lorteøen’ taler ind i deres hjerter. For navnet ’Lorteøen’ kommer fra folk på den anden side af broerne.

Vi får den historiske forklaring på hvorfor. Til slut kommer Majken Astrup med sin egen forsvarstale for øen over for hovne holdninger udefra. »Det lyder næsten som en reklame,« indrømmer hun til sidst.

Hun har kun boet på øen siden 2013. Men jeg kan skrive under på, at bor man eller beskæftiger man sig med Amager blot i nogle år, kryber det stof, amagerkanere er gjort af, overraskende hurtigt ind under huden på en selv.

Om podcasten ‘Stemmer fra Amar’

  • Der er foreløbig udkommet syv ud af ti afsnit af podcasten – de fleste på godt 35 minutter. De sidste tre kommer i løbet af foråret. Hør dem gratis på Itunes, Soundcloud og podtail.com:

  • 1. Skabelsen. Om hvordan Amager geologisk set er blevet til og om de første mennesker.

  • 2. Sild og søfart. Sildemarkedets opståen i Dragør i middelalderen. Det tiltrak handlende fra hele Nordeuropa.

  • 3. Tilflytterne. Christian 2. inviterer i 1500-tallet en gruppe hollændere til at bo på Amager til lav skat og med store rettigheder. Tilflytterne kan stadig ses og mærkes på øen.

  • 4. Svenskerne kommer. Krig har fyldt meget på Amager under f.eks. svenskerkrigene, verdenskrigene og den kolde krig.

  • 5. Lorteøen. Om hvorfor Amager fået øgenavnet. Og om affaldsdeponering, henrettelser og forurenende virksomheder.

  • 6. Mennesker og maskiner. Om industrialiseringen på Amager og Amagerbanens betydning for den.

  • 7. Kunstens ø. Om kunstmalere i Dragør i 1800- og 1900-tallet, om Kastrupgårdsamlingens moderne grafikkunst og om arbejdende kunstnere på Fabrikken for Kunst og Design.

  • Følg med i, hvornår de næste afsnit udkommer på facebooksiden Stemmer fra Amar

  • Podcasten har fået støtte af Amager Øst og Amager Vest Lokaludvalg, Dragør og Tårnby Kommune samt Museum Amager.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Anders har været på gaden i syv år og er Hus Forbi-sælger. Han har lige fået en lille lejlighed, så han glæder sig til at han kan være mere hjemme.FOTO: Anja Berth

Hvordan er det at blive bedt om at blive hjemme, når man ikke har noget hjem?

I 1990 flyttede Thomas Andreassen ind i Studiestræde med sin pladebutik ‘Sex Beat Records’, og det er gået godt, indtil virussen ramte og lagde den livlige gade øde.7

»Flere er kommet ind i butikken og har takket for, at vi stadig har åbent«