Bar og bodega Jaguaren i Holmbladsgade - en del af Amagerbros identitet.
Bar og bodega Jaguaren i Holmbladsgade - en del af Amagerbros identitet. - Foto: Michael Paldan (arkiv)

Sikken svipser: Amager glemt på nyt museum

Efter åbningen af Københavns Museum begyndte en del kritiske røster at hæve stemmen. Museet har nemlig glemt Amager.

Den opsigtsvækkende historie er bragt i Berlingske, og blandt de interviewede personer er Anna Thygesen, der har boet på Amagerbrogade 2003, byhistorisker Allan Mylius Thomsen og journalist Jacob Schneider, Amager Bladet

Københavns Museum, der er åbnet på hjørnet af Stormgade og Vester Boldgade, huser byens brokvarterer, men Amager er kun med i den store model over København, der kan ses i rummet »Københavns Panorama«.

»Det er en pudsig prioritering,« siger den københavnske byhistoriker Allan Mylius Thomsen til Berlingske.

Han gætter på, at beslutningen stammer fra gamle dage

Da man etablerede Københavns Museum i 1903, var Amagerbro nemlig ikke dannet som kvarter. Det kom først i 1914, da man besluttede at etablere bebyggelse på det tidligere demarkationsterræn.

Derfor var Amager ikke med på det gamle museum, der nu er flyttet og er blevet opdateret. Det har blandt andet betydet mere plads til Bispebjerg, som først blev en del af København i 1901. Ligesom Amager ikke er med, er heller ikke de yderste bydele som Valby og Vanløse med.

Amager-ånden

I artiklen bliver der spurgt til den specielle Amager-ånd.

Journalist på Amager Bladet, Jacob Schneider, fortæller, at »i begyndelsen af 90erne var Holmbladsgade kendt som »gaden uden nåde«.

»Folk, der boede her, var kendt for en øllet bøvethed, og så var der selvfølgelig det der med »lorteøen«. Det hang stadig ved. Men nu er vi kommet på gentrificeringslisten, og kvartererne har ændret sig meget. Sundbyerne er trukket tættere på København, og her er rigtig mange tilflyttere, som er glade for den gamle Amager-ånd,« siger han.

»Der er folk, som du ikke troede kunne findes i virkeligheden, der går rundt på Amagerbrogade. Øen har en evne til at absorbere det. Selv de rige folk, der flytter hertil, falder bare ind. Alle kan være her. Som jeg plejer at sige: »Hellere konge af Amager end røv og nøgler på Strandvejen,« siger Anna Thygesen til Berlingske.

Læs også: Hovedstadens fine museum har glemt et kvarter: Kan du gætte hvilket?

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Fra 2019-udgaven af Copenhagen Jazz Festival. Nu er årets festival aflyst. Arkivfoto: Torben Christensen/Scanpix

For første gang siden 1979: Årets jazzfestival er aflyst

Her ses David Biffani, ejer af pizzarestauranten Mother, foran sin restaurant i Kødbyen.3

Tid til nytænkning: Dej-specialister går sammen for at lave den ultimative takeaway-pizza