Et sidste 47‘er gruppefoto.
Et sidste 47‘er gruppefoto. - Foto: Jacob Schneider

Klub 47 mindet: Musikhistorie mejslet i stål

MINDEFEST. Onsdag blev en kæmpemæssig mindeplade for den hedengangne ungdomsklub med de mange musiktalenter Klub 47 afsløret på Tycho Brahes Allé. Et par hundrede mennesker var mødt op for at hylde historien.

SUNDBYØSTER: De nye boliger på Tycho Brahes Allé mod Sundby Kirkegård er så småt ved at modtage nye beboere. Men onsdag eftermiddag er der et større sammenrend mellem de to nye blokke i det, der nu hedder Sundby Park: Det er folk, som husker stedet for ganske andre ting end sofaer, altaner og veludnyttede kvadratmeter, nemlig den gamle ungdomsklub, der lå i nummer 37.

Kulturhistorie

I dag basker historiens vingesus i gården: Et rødt klæde ved indgangen vidner om det. Lige om lidt skal der nemlig afsløres noget så højtideligt som en mindeplade for klubben.

Medlem af Amager Øst Lokaludvalg Nicki Brøchner har allieret sig med lokaludvalgsmedlem Randi Sørensen, Amager Bio-booker og tidligere bestyrelsesformand for klubben Per Abildtrup og ejendommens ejere fra Emilienborg Ejendoms- og projektudvikling, som har fået skabt en to en halv meter stor metalplade, der minder beboere og forbipasserende om Klub 47’s unikke plads i dansk musikhistorie.

Klub 47 udsprang af Politiets Ungdoms Klub og blev en selvejende institution i 1969. Her kunne musikglade unge pleje deres interesse i øvelokalerne og holde koncerter. Men det var også en pædagogisk højborg, som rummede de unge, der var kommet i uføre, og tilbød blandt andet afvænningsophold og et enestående fællesskab.

En stribe af de danske rock- og popnavne slog deres folder her, og ikke mindst det spirende hip hop-miljø tog fart fra klubben på Tycho Brahes Allé 37.

Alrune Rod, Barbarella, Ache, Skunk Funk, D.A.D, Rockers By Choice, MC Einar, Natasja og Miss Mukupa, Humleridderne, Al Agami, Jokeren, DJ Noize, Lanni og Joey Moe er nogle ganske få af de navne, som var igennem klubben, der lukkede og slukkede, da de kommunale bevillinger stoppede i 2007.

Jysk hyldest

Midt mellem en lille scene, pølsegrill og fadølshaner finder vi Nicki Brøchner som indtager scenen efter Abildtrups velkomst til de mange klubrødder:

»Jeg er tilflytter fra det mørkeste Jylland, hvor jeg voksede op med dansk hip hops opblomstring med Østkyst Hustlers, Rockers By Choice og Urd. Jeg havde lavet en hjemmeside om det og fundet ud af, hvor stor betydning Klub 47 har haft for den udvikling. Men jeg boede faktisk i halvandet år på Kirkegårdsvej, inden det gik op for mig, at Klub 47 havde ligget lige her. Lidt pinligt…

Senere hen lyttede jeg til DR-podcasten ’Den Nye Stil’, som virkelig rammesætter, hvad Klub 47 betød. Derfor sendte jeg en forespørgsel til Emilienborg, om vi ikke kunne sætte en lille mindeplade op på byggeriet – og så tog det ellers fart.«

Direktøren for ejendomsselskabet fra Aarhus Thorkil Kristensen tager over:

»Det er egentlig med lidt angst, jeg stiller mig herop i dag, for det er jo os, der kommer og laver det her sted om. Det er trods alt 12 år siden, at Klub 47 var her, men det var vigtigt for os at ære stedet og jer, som var en del af Klub 47. Det er en kulturhistorisk skat, som var med til at skabe noget helt unikt i Danmark, med en række eksistenser, som sikkert havde svært ved at føle sig velkomne andre steder.«

Og så blafrer det røde klæde ellers, så den massive stålplade kan glimte for eftertiden.

To generationer

Dee Pee fra Rockers By Choice og hans band Soul Investors giver et par numre, mens Frede Norbrink ’Fup’ repræsenterer klubbens ældre historie med et par numre.

Klub47mindeplade 20190828 163003

Afsløring af mindeplade for Klub 47, Tycho Brahes Allé: Frede Norbrink

Og de to er ikke i tvivl om, hvor meget Klub 47 har betydet for dem selv, Amager og dansk kultur:

»Det var overgangen fra Geislersgades ungdomsklub til noget større, hvor vi begyndte at ryge tjald og synes, at livet var fantastisk – og vi begyndte at drikke godt og grundigt igennem, hvor vi kun drak lidt igennem før.

Her kunne vi virkelig folde os ud. Jeg har optrådt her mange gange og været en del af musikmiljøet fra starten, og så har jeg også arbejdet her en overgang. Det var et sted, hvor folk var lige så smukke og håbløse, som jeg var. Sådan et sted er der alt, alt for få af i Danmark.«

Klub47mindeplade 20190828 164949

Afsløring af mindeplade for Klub 47, Tycho Brahes Allé: Dee Pee and the Soul Investors

For Per Pedersen blev det samlingssted for en ny kultur, der skulle tage over efter de gamle rockhoveder:

»Der var jo ikke noget sted, der ville have noget med hip hop at gøre. Her fik Turbo Niels (pædagog og mentor i klubben, initiativtager til nogle af de første hip hop-events i København, red.) os ind, der var øvelokaler og studie med ordentlig lyd, hvor vi kunne indspille vores demobånd. Det var lidt voldsomt at komme ind i som den nye generation, men det var helt igennem gode mennesker, og det gjorde os til en fasttømret enhed som Rockers By Choice.

Der er ikke så mange steder af den slags tilbage. Det skal da have den her mindeplade, for det er en stor del af Amagers, Københavns og Danmarks musikhistorie.

Der er så mange prominente folk, der har været igennem her, og så skal man ikke glemme deres sociale arbejde: Det var de skæve eksistenser, der kunne komme her og gøre, hvad de havde lyst til, og her gav man en håndsrækning til de misbrugere, som ikke havde et sted at gå hen,« slutter Per ’Dee Pee’ Pedersen.

Amagers nye mindeplade kan ses ved Tychos Brahes Allé 35-37.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Start din fredag morgen med ‘Verdens Bedste Nyheder’.

Vil du have verdens bedste nyheder?

Det holdt hårdt, men Vanløse vandt til sidst i den underholdende og dramatiske pokalkamp mod naboerne fra Frederiksberg Boldklub.

Vanløse vandt over Frederiksberg i pokaldrama