Fra venstre Tina, Susanne, Dorte, Inge-Lise, Kirsten og Lene, der blandt andre er kommet til tirsdagscafé hos Næstehjælperne Amager denne tirsdag. Og ja, Næstehjælperne er også for mænd!
Fra venstre Tina, Susanne, Dorte, Inge-Lise, Kirsten og Lene, der blandt andre er kommet til tirsdagscafé hos Næstehjælperne Amager denne tirsdag. Og ja, Næstehjælperne er også for mænd! - Foto: Hanne Bjørton

Næstehjælperne: »Vi løfter opgaver samfundet ellers helst skulle løfte«

Næstehjælperne Amager fik i starten af november Årets Skulder-klap fra Amager Vest Lokaludvalg. Vi tog på tirsdagscafé i foreningen, der både rækker ud efter mennesker i nød og protesterer mod de regler, der har bragt dem derhen.

I Dagligstuen i Foreningshuset Sundholm8 er der kaffe og tevand på kanden. I et par kasser ligger franskbrød, mørkt brød og blødt brød fra lokale bagere, som man må spise her eller tage med hjem, hvis pengepungen ikke rækker til bagerbrød.

Vi er hos Næstehjælperne Amager, der holder tirsdagscafé hver tirsdag klokken 13-16.30. I dag finder små 15 mennesker forbi.

»Andre dage er bordet ikke stort nok. Cafeen er vores omdrejningspunkt, hvor man møder, støtter og hjælper hinanden. Her planlægger vi også fællesspisning, vores medvirken i Frivillig Fredag og andre arrangementer,« fortæller Kirsten Just, der er kasserer i Næstehjælperne Amager. Og på fornavn med alle i cafeen.

I 2016 blev landsforeningen Næstehjælperne stiftet, efter kontanthjælpsloftet blev indført. Siden fulgte forskellige lokalafdelinger, og Næstehjælperne Amager kom til i april 2017.

Næstehjælperne hjælper mennesker, der ikke har nok penge til mad, medicin, tøj og fritidsfornøjelser. Og så protesterer den mod uligheden i samfundet.

»Vi løfter opgaver, samfundet ellers helst skulle løfte. Vi er en forening, der står på to ben. Dels hjælper den de medmennesker, der bliver ramt af reglerne i kontanthjælpsloftet, dels arbejder vi politisk for at oplyse om og protestere mod reglerne. Der var blandt andet en aktion, hvor 64.500 hjerter blev sat op i Fælledparken og siden var der også hjerte-aktioner i Dragør og Tårnby,« fortæller Kirsten.

Hjælp til mad og tøj

Hjælpen foregår blandt andet via Facebookgruppen Næstehjælperne Amager, der har godt 2.000 medlemmer.

»Når det er ved at være sidst på måneden, kan man lægge et opslag op om, at man mangler mad. Det kan også ske anonymt, ved at man får en af administratorerne til at lægge det på. Så byder forskellige private ind med deres hjælp, og hvis ingen gør, så prøver vi at gøre det selv eller bruge nogle af de penge, vi har fået doneret,« siger Kirsten.

Næstehjælperne har også et lille tøjdepot, hvor man et par gange om måneden kan komme og kigge, hvis man mangler tøj.

»Det er ikke faste dage – vi melder ud på Facebookgruppen, når der er noget tøj at se på,« fortæller Kirsten.

Tit tilbyder nogen også møbler.

»Men dem, der har brug for det, har ikke råd til transport. Så vi skal prøve at finde nogen, der vil transportere møbler gratis eller for en billig penge,« siger Kirsten.

Hjælpen tager også tit udgangspunkt i børn.

»Vi har haft et kreativt perleværksted, børnene har kunnet male på porcelæn her, og så får vi doneret mange billetter til børneteater og andre børnearrangementer. Så meget retter sig mod børn, men faktisk er der i vores gruppe også mange ældre voksne, der har behov for at komme på ture,« fortæller Kirsten.

Både bruger og giver

En far, der mangler et par tænder, samler med sine to småpiger lidt brød sammen.

Inden den lille familie går fortæller han, at han måske kan skaffe et parti liggeunderlag, der så måske kan gøre gavn i Sundholms natcafé.

»Vi har ikke noget skel mellem frivillige og brugere – der er ikke noget ’dem’ og ’os’ – vi er ’vi’. Vi kan forskellige ting til forskellige tider, for vi er allesammen ramt på en eller anden måde. Måske er man en, der hjælper eller en, der har brug for hjælp. Langt de fleste er begge dele. Sammen er vi stærke – det er vores motto,« siger Kirsten.

På et tidspunkt havde Næstehjælperne Amager et ’Venskab’ – altså et rigtigt fysisk skab, der stod udendørs ved en boligforening.

»Her kunne man stille langtidsholdbare tørvarer og hygiejneartikler, og så kunne man tage efter behov og yde efter evne. Det gik godt med det første skab, men så var der nogen, der smed fyrværkeri i, og så var der hærværk to-tre gange mere, og så turde boligforeningen ikke have det stående længere. Men Camilla og jeg tager i Ikea og køber nye skabe, og så skal vi finde tre steder, hvor vi kan sætte dem op,« siger Kirsten.

Camilla er Camilla Gry Clausen, som er formand for Næstehjælperne Amagers støtteforening.

Pris hjælper arbejdet

I starten af november fik Næstehjælperne Amager prisen Årets Skulderklap fra Amager Vest Lokaludvalg.

Det var Karinsha Veeranah, der indstillede foreningen til prisen.

»Jeg er medlem af Næstehjælperne, som tog godt imod mig, og jeg er imponeret over det arbejde, de laver,« fortæller Karin, der også er til tirsdagscafé.

Med prisen følger 25.000 kroner.

»De skal bruges til at føre det gode arbejde videre,« siger Kirsten og understreger, at foreningen også generelt er støttet af Amager Vest Lokaludvalg og af såkaldte paragraf 18-midler.

Læs mere: Facebookgruppen Næstehjælperne Amager eller naestehjaelperne.org

Om foreningen Næstehjælperne

  • På naestehjaelperne.org kan du læse mere om foreningen Næstehjælperne, blandt andet det følgende:

  • »Næstehjælperne er opstået på Facebook og er en gruppe for alle, der ønsker at gøre en forskel for de reformramte i den danske samfundsstat.«

  • »Vi tror på, at alle er ligeværdige uanset økonomisk baggrund og politisk ståsted. Næstehjælperne står klar når reformerne får fundamentet til, at vakle under familier og er med til, at give en hånd på vejene, til de familier der ikke har råd til, at stille mad på bordet hver dag.«

  • »I gruppen hjælper næstehjælpere andre næstehjælpere når der mangler mad, tøj, bleer, legetøj osv. Vi skaber sammenhold og laver nye venskaber.«

  • »En anden gren af næstehjælperne er, at aktionere i det offentlige rum imod social uretfærdighed. Politikerne lukker øjnene for den sociale uretfærdighed, de selv har skabt. Men vi går forrest i, at skabe debat og informere vores medborgere om landets tilstand. Når borgere er nødt til, at overtage samfundets ansvar overfor de økonomisk svagest stillede, synes vi, Danmark er på vej i en forkert retning. Når nu politikerne har valgt, at det skal være sådan, er vi ret stolte af at hjælpe dem, der er ramt hårdest, og vi nyder at hjælpe hinanden. «

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Julie Michelsen har foruden sin rolle som sanger i Venter På Far haft en lang solokarriere. Nu er hun aktuel med albummet ‘Egotripper’, hvor numrene bliver udgivet et efter et i løbet af 10 måneder.

Mens vi venter på Egotripper

Konstitueret sognepræst Lise Rasmussen, Davids Kirke-

Præsten skriver: Giv tid til at hvile – det er ikke dovenskab