Jesper Spager fra PLH Arkitekter forklarede, at Amager Centret får sin helt egen stil og identitet
Jesper Spager fra PLH Arkitekter forklarede, at Amager Centret får sin helt egen stil og identitet - Foto: Jan Jeppesen

Rejsegilde: Fra nedslidt og utidssvarende til et moderne butiksmekka

Håndværkernes fest – rejsegildet – er en gammel tradition. Bortset fra kransen, der hang under taget, blev alle uskrevne regler overholdt, da Amager Centret markerede afslutningen på den nye tagkonstruktion i parkeringsdæk 2.

Rejsegildet er den fest, som bygherren holder for håndværkere, arkitekt og teknikere, når murene står færdige, bjælkelaget er lagt og tagkonstruktionen rejst. Skikken er dog behæftet med en del overtro. Undlod en bygherre at holde rejsegilde, kunne håndværkerne hævne sig på flere måder. Kransen blev for eksempel erstattet af tomme flasker og flaget af gamle cementsække. Ophægning af dukker i mennestørrelse, en såkaldt »død murer« var heller ikke ualmindeligt og bruges stadig.

Heldigvis blev vi forskånet for tomme flasker og dukker, da Amager Centret holdt rejsegilde på parkeringsdæk 2, hvor håndværkerne blev hyldet for færdiggørelsen af tagkonstruktionen til de butikker, der efter planen flytter ind efter sommerferien.

Ja, selv udfordringen med at få placeret to store pølsevogne på dækket blev løst, fortalte Kim Jensen, Center Manager i ejendomsforvaltningsselskabet DEAS A/S. På grund af besværlige adgangsforhold var de to pølsevogne blevet hejst ind på dækket med en kran. Og kransen, der normalt skal hænge på toppen af tagkonstruktionen, blev hængt op på selve p-dækket.

»Det skyldes sikkerhedsforanstaltningerne,« forklarede Kim Jensen, og takkede alle håndværkere, entreprenør, ingeniør og arkitekter for det gode samarbejde:

»PLH Arkitekter for, at I har fanget den idé, vi havde med centret. I har arbejdet videre på vores idéer med det urbane og det industrielle look, og I har bevaret centrets hygge. I har lyttet til os og er kommet med gode forslag, når vi har været udfordret. Det er perfekt det, I har lavet herude.«

Læs også: Her er Amager Centrets nye parkeringsanlæg

Et moderne center

Jesper Faurholdt, CEO, Danske Shoppingcentre, lagde vægt på, at rejsegildet markerer en stor milepæl i byggeriets historie, og det er håndværkernes fest.

Amager Centret har været ombygget ad flere omgange. Hovedparten af de oprindelige bygninger stammer fra omkring 1940 – opført som en del af Jacob Holm & Sønners rebslageri. Da centret seneste ombygning er fra 2008 glædede Jesper Faurholdt sig over, at Amager nu får et moderne shoppingcentre med en inviterende gårdhave:

»Vi får et center, der før var nedslidt og utidssvarende, men som nu kommer til at stå som et topmoderne shoppingmekka med masser af spændende butikker og restauranter. Vi får en gård, som før blev brugt til opbevaring af affaldscontainere, men som fremover bliver stedets nye grønne gårdhave – en oase med restauranter og udendørsliv,« fortalte Jesper Faurholdt.

Seks års arbejde

Det er seks år siden, at planerne om Amager Centrets forvandling blev luftet. Og siden har arkitektfirmaet, COWI og Hoffmann omdannet en lukket bygning til en inviterende center med åbne facader og tagterasse. Hele ombygningsteamet har arbejdet på højtryk for at realisere forandringerne – alt imens centret var i drift, og alle butikkerne havde åbent.

Thøger Østberg, projektchef i Hoffmann, takkede »de dygtige og arbejdssomme håndværkere for et flot byggeri«.

»Nu fjernes al staffagen fra facaderne, og vi vender tilbage til det oprindelige, industrielle bygningsudtryk. Det bliver mere enkelt. Hos PLH Arkitekter ser vi stor kvalitet i at fremhæve værdierne i de gamle, originale bygninger og understrege de grundlæggende kvaliteter, som bygningerne stadig har, selv om brugen er ændret gennem tiden. Amager Centret får derfor nu sin helt egen stil og identitet i stedet for at ligne et nyere shopping enter,« sagde Jesper Spager, Senior Project Leader, PLH Arkitekter.

Læs også: Afsløring: Her er nogle af de nye butikker i Amager Centret

Den officielle åbning

Hvis planen holder stik vil det nye parkeringsanlæg blive indviet i april. Nedrivningen af det gamle anlæg og ombygningen betyder, at der kommer cirka 20 nye butikker og restauranter i centret. Og planen er, at den officielle åbning af det nye Amager Centret finder sted den 1. september.

Læs også: Sådan kommer Amager Centrets gårdhave til at se ud

– Foto: Jan Jeppesen

– Foto: Jan Jeppesen

– Foto: Jan Jeppesen

– Foto: Jan Jeppesen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
»Kunne der ikke blive råd til et par rigtige journalister på landsdækkende tv, så vi kunne slippe for de værste begynderfejl på f.eks. tekst-tv?«, spørger Michael Engelbrecht.

Klumme: Morderen blev frikendt

Der planlægges boliger på Østerbrogade 190.

Træbygning på Østerbrogade: Byggeri af ungdomsboliger trækker ud