Kør gratis med metroen om lørdagen, når der er klimalørdag. Det er visionen for Anne Grønlund, medlem af Kristendemokraterne.
Kør gratis med metroen om lørdagen, når der er klimalørdag. Det er visionen for Anne Grønlund, medlem af Kristendemokraterne. - Foto: Martin Sørensen (arkiv).

Vildt forslag: Klimalørdage i København med gratis bus og metro

Hvis al offentlig transport var gratis ville Danmark løse mange problemer og politiske udfordringer, men hvorfor ikke starte med klimalørdage i København, hvor der bliver gratis adgang til bus og metro, foreslår Anne Grønlund.

Anne Grønlund, Dragør, tidligere medie- og presseansvarlig for Kristendemokraterne, mener at tiden er inde til at tage livtag med klimaudfordringerne. Hun foreslår, at København indfører klimalørdage, hvor borgerne får mulighed for at køre gratis med bus og metro.

»I virkeligheden mener jeg, at hvis al offentlig transport var gratis, så kunne Danmark løse mange problemer og politiske udfordringer. Vi ville sikre en langt bedre social balance, med mulighed for langt større mobilitet for alle. Vi ville mindske trængslen på vejene markant, og alle ville spare tid. Vi ville mindske CO₂ udledningen, og komme et lille skridt i den rigtige retning mod regeringens ambitiøse Klimalov. Endelig ville vi hurtigt opleve et fald i for tidlige dødsfald, der skyldes forurening, der i dag på landsplan er mere end 4.000 årligt og i Hovedstaden skønnes til at være omkring 400 for tidligt dødsfald,« skriver Anne Grønlund i et indlæg til Amager Bladet.

»En gratis og attraktiv offentlig transport er naturligvis en langtidsinvestering i fremtiden og forebyggelse af borgernes sundhed. Men omvendt, hvis vi fortsat plastre vores landskaber og byer til med flere veje og nye broer, så er der snart ikke mere natur eller tid tilbage til rekreation og liv for borgerne. Og priserne på offentlig transport går helt uforståeligt den forkerte vej, hvilket især rammer borgere på overførselsindkomster hårdt. Prisen stiger nemlig konstant og uigennemskueligt.«

Anne Grønlund henviser til, at København som i 1973 og 1974 på grund af oliekrisen havde Bilfri Søndage, og på forsøgsbasis i 2020 indfører klimalørdagene.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Et af billederne til udstillingen i Rumpegalleriet.

Pengemagt og numser: »Money is fake« på Rumpegalleriet

BarUno åbner 1. marts på Jernbane Allé 45. Her kan du nyde livet eller hente mad.

Aperol Spritz og pizzaer: Cool italiener åbner på Jernbane Allé