Svend Mathiasen (til venstre) og Sven Norup stiftede i 2011 Amagerlisten.
Svend Mathiasen (til venstre) og Sven Norup stiftede i 2011 Amagerlisten. - Foto: Michael Paldan (arkiv)

Amagerlisten og sammenlægning af Dragør og Tårnby spøger i kulissen

Den lokale liste Amagerlisten overvejer at genopstå.

For ni år siden blev Amagerlisten stiftet med en helt central mærkesag: En sammenlægning af Dragør og Tårnby kommuner. Listen stillede op i Dragør til kommunalvalget i 2013 og sikrede sig i et valgforbund med Radikale et sæde i byrådet til Svend Mathiasen. Siden nedlagde listen sig selv i erkendelse af, at der ikke var et folkeligt mandat til mærkesagen. Men måske har det ændret sig, mener stifterne.

»Vi har ikke taget konkret stilling til at genopstille, og der er ikke indkaldt til nystiftende generalforsamling, men der har fundet samtaler sted mellem stifterne på baggrund af Dragørs økonomiske situation, hvor politikerne efterhånden kan vælge imellem voldsomme forringelser af serviceniveauet eller lånoptagning. Der er i dag en langt mere åben og synlig italesættelse af, at en sammenlægning kan blive nødvendig, end da Amagerlisten satte det på dagsorden sidst. Så situationen bliver fulgt nøje, men om vi opstiller afhænger også af, hvad de eksisterende partier melder ud,« siger Sven Norup, der i 2011 var initiativtager til Amagerlisten sammen med Svend Mathiasen.

Læs også: Stram økonomi: Ansættelsesstop og spareplaner i Dragør

Dragør Kommune (i dag cirka 14.200 indbyggere), undgik sammenlægning med Tårnby (i dag cirka 43.000 indbyggere) ved kommunalreformen i 2007, fordi der ved en vejledende folkeafstemning i Dragør i 2004 var et flertal imod. Dragør forblev selvstændig, men betingelsen var et forpligtende samarbejde med Tårnby Kommune, hvor storebrorkommunen overtog opgaver fra Dragør – mod betaling fra Dragør – blandt andet på områderne arbejdsmarked, specialundervisning og genoptræning.

Der er et lignende forpligtende samarbejde mellem Ishøj og Vallensbæk kommuner.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Oplev Thomas Clausen i Frihavnskirken. PR-FOTO.

Thomas Clausen spiller musik af Bill Evans

Nye platantræer gravet op på P.H.‘s Plads