Der er mange millioner på spil i diskussionen om, hvordan udligningsordningen skal skrues sammen.
Der er mange millioner på spil i diskussionen om, hvordan udligningsordningen skal skrues sammen. - Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Skarp kritik af udligningsreform: 14 borgmestre vil mødes med ministre

Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (K) og Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) har sammen med 12 andre borgmestre – alle enten fra Venstre eller Konservative – sendt et brev til finansminister Nicolai Wammen (S) og social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) med skarp kritik af regeringens udspil til en udligningsreform.

Alle 14 kommuner – med undtagelse af Glostrup – skal i udspillet bidrage med flere millioner, end de gør i forvejen. For Frederiksbergs vedkommende drejer det sig om 53,7 millioner kroner ekstra, for Dragørs vedkommende 13,4 millioner kroner årligt.

Læs også: Borgmestre utilfredse med regeringens opskrift på udligning

Samlet set skal hovedstadsområdet bidrage med ekstra 1,4 milliarder kroner, og de 14 borgmestre kritiserer blandt andet, at regeringen i sit udspil ignorerer forskellen i rådighedsbeløbet for sammenlignelige familier i hovedstadsområdet henholdsvis resten af Danmark.

»Og da regeringens udspil vil tvinge nogle kommuner til at hæve skatten, vil denne forskelsbehandling af kommunernes borgere øges yderligere. Allerede nu har en familie i hovedstadsområdet, som bor i hus med to børn, og hvor far er håndværker og mor er sygeplejerske, 74.000 kr. mindre til rådighed om året end en tilsvarende familie i Nordjylland – medregnes afdrag på bolig er forskellen 139.000 kr.,« skriver borgmestrene blandt andet i brevet og kalder udspillet »et frontalangreb på hovedstadsområdet.«

Borgmestrene kritiserer også, at regeringen, da brevet blev skrevet, stadig hemmeligholdt grundlaget for de udmeldte tal.

Regeringen har dog meldt ud sent onsdag eftermiddag, at den nu vil lægge tallene åbent frem.

De 14 borgmestre anmoder om et møde med ministrene for at uddybe synspunkterne.

Foruden Eik Dahl Bidstrup og Simon Aggesen er medunderskriverne af brevet borgmestrene fra Allerød, Egedal, Frederikssund, Helsingør, Høje-Taastrup, Hørsholm, Gentofte, Glostrup, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal, Solrød og Vallensbæk.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Allégården i streg.

DEBAT: Hvorfor vil boligselskabet rive Allégården ned?

Ruderne er sprængt efter nattens eksplosion i tatoveringsbutikken Art Factory Tattoo, der ligger lige over for Valby Station.5

Eksplosion i tatoveringsbutik i nat: Politiet efterlyser nu vidner