Ole med bogen fra 1979.
Ole med bogen fra 1979. - Foto: Jacob Schneider

En engel blæste gennem Sundby

Fremad Amager tog hul på forårssæsonen med et brag af en kamp, som de vandt 4-2 over FC Fredericia i Sundby Idrætspark. Inden da var der litterær opvarmning med klubhistoriker Ole Vadmand i hallen ved stadion, hvor Hans-Jørgen Nielsens roman »Fodboldenglen« var på programmet.

Litteratur og fodbold. Og så på Ama’r?

Det kan nok være, at der er gået 40 år, siden Hans-Jørgen Nielsens »Fodboldenglen« udkom, men ovenstående sammenblanding virker stadig lidt sær. Netop derfor har Bibliotekshusets litteraturklub Amar:litt arrangeret foredrag om romanen som optakt til Fremad Amagers første forårskamp i Sundby Idrætspark. Foredragsholderen er ingen ringere end Ole Vadmand, som kender både klubben, kulissen og epoken i øens historie indgående.

Fremad-roman

Ole har skrevet Fremad Amagers jubilæumsskrifter ved både 75- og 100-årene, han har spillet og trænet i klubben – og så har han set hundredevis af førsteholdskampe på stadionbanen. Faktisk tager han denne lørdag hul på sin 120. halvsæson som Fremad-supporter på Sunny Side modsat tribunen, hvor en af fanklubberne meget passende hedder De Blå-Hvide Engle.

»Der er et eller andet med Fremad og engle. Måske er det fordi, de engang spillede i blå trøjer med hvide ærmer, der ligesom svævede ud fra spillerne, når de løb på banen,« spekulerer Ole i det proppede mødelokale, hvor 40 fodboldengle er mødt op.

»Fodboldenglen« er befolket af et potpurri af Fremad Amager-ikoner. Selve det billede, som har inspireret Hans-Jørgen Nielsen til titlen, er af Henning Jensen, som svæver i luften over grønsværen på Wembley under en ’velkommen til EF’-kamp. Duoen Frank Arnesen og Søren Lerby, som spillede sammen i Fremad Amager i et års tid, er også inspirationskilder, mens hele kvarteret omkring Englandsvej i 1970’erne er kulissen.

Ole viser Englandsvej i 1960‘erne.

Ole viser Englandsvej i 1960‘erne. – Foto: Jacob Schneider

Intellektuel og fodboldtosse

Ole Vadmand føler sig nært beslægtet med bogens hovedperson, som bakser med et dilemma: Hvordan kan man være intellektuel og venstreorienteret, klassebevidst og fodboldtosse på samme tid?

»Han kæmper med sin identitet midt i det her plebejerkvarter af selvhævdende Amager-bøvethed. Går på universitetet og til Fremad Amager i et liv, hvor hoved og krop ikke rigtigt hænger sammen – og hvor kvindebevægelsen ikke rimer på fodboldens mandehørm. Det var også mit dilemma dengang,« husker Ole.

Redningen kom i form af de sociologiske studier, som Birminghamskolen blev kendt for: Subkulturer, arbejderkultur og fodboldkultur blev legitime begreber, og hvor det litterære Amager førhen kun rimede på H.C. Andersens fodture og Klaus Rifbjergs »Amagerdigte«, var »Fodboldenglen« nærmest… Ja, en engel sendt fra oven, beskriver Ole:

»Det var virkelig rart for mig. Hans-Jørgen Nielsen brugte også ordet – hold tungen lige i munden – ’attituderelativisme’. Det er dagens sværeste ord, bortset fra offside. At man kan optræde i forskellige roller i forskellige sammenhænge.

Det var en befrielse. At det var helt okay at være med i tilskuernes øllede bøvethed, for der var også varme, bekræftelse og fællesskab i det. Men jeg møder da stadig ’rød front’-folk, som synes det er langt ude, det der Fremad Amager-halløj. Jeg har nok gjort det, at jeg egentlig bare insisterede på, at det her er noget, jeg gør. Men jeg har da hele tiden skullet forklare og forsvare, hvorfor jeg dog brugte min tid på sådan noget.«

Flere i rummet har genlæst bogen i dagens anledning, og en hurtig meningsmåling konkluderer, at »Fodboldenglen« efter blot 40 år godt kan anses for en klassiker i dansk litteratur.

Ægte Sundby-magi

»Så håber jeg ellers på nogle magiske mål inde på den store bane. Og der er faktisk en rigtig engel med i dag, nemlig anføreren Lukas Engel,« griner Ole Vadmand, inden vi tager opstilling på lægterne.

Her starter vi med at holde et minuts stilhed for en af Fremad Amagers helte Francois Pignot, som mistede livet som blot 51-årig mandagen forinden.

Et minuts stilhed for Francois Pignot.

Et minuts stilhed for Francois Pignot. – Foto: Jacob Schneider

Ole har sine helt egne ritualer til Fremad-kampene:

»Altså jeg råber jo lige så højt af dommeren som alle andre, og drikker… Ja, måske ikke helt så mange øl, men det er da en del af min oplevelse, være irriteret, når det går skidt og euforisk glad, når det går godt. Jeg står altid ovre ved rækværket på Sunny Side, som det hedder i dag, og ser mine idoler. Tribunen er for langt væk til at få den her kropslige fornemmelse for spillet. Jeg skifter ende i pausen, så jeg altid står i den ende, hvor Fremad Amager angriber. Først fordi jeg elsker at se Fremad score, og siden i en årrække for at undgå at se på forsvaret – alt det, der kan gå galt,« klukker klubhistorikeren.

På banen går det nærmest lige så magisk, som Ole har håbet. Kampen åbner med et brag, og efter tre oplæg fra en storspillende Pierre Larsen og debutantmål af Kristoffer Munksgaard står den 4-0 efter 66 minutter, og selv om gæsternes Victor Torp reducerer to gange, bliver det en magisk dag i Sundby.

Og Ole har måske også fået en øl eller to mere end normalt – eller er det bare den rene fodboldekstase, der får ham til at forlade stadion kækt nynnende:

»Fremad er go’, Fremad er go’, viii vinder fire-to…«

En vaskeægte Engel.

En vaskeægte Engel. – Foto: Martin Timm.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Sabrina Andkjær Christiansen er ny filialdirektør.

Ny filialdirektør i Arbejdernes Landsbank på Bispebjerg

Østerbro Lokalråds formand Anet Burchard er død, 67 år. Privatfoto

En Østerbro-kæmper er død