Musikterapeut Rikke Hoff er koordinator på det nye projekt på Psykiatrisk Center Amager.
Musikterapeut Rikke Hoff er koordinator på det nye projekt på Psykiatrisk Center Amager. - Foto: Region Hovedstaden

Brug for frivillige: Vær med til at skabe aktiviteter for patienter i Psykiatrisk Center

Patienter på Psykiatrisk Center Amager skal have flere adspredende aktiviteter under indlæggelsen. Men der er brug for frivillige, som har ideer til aktiviteter og vil arrangere dem. Altså når Corona-krisen er omme.

Når man er indlagt på en psykiatrisk afdeling, er det velgørende med pauser, oaser og pusterum fra sygdom og indlæggelse.

Det er tesen bag Regions Hovedstadens Psykiatris nye initiativ på Psykiatrisk Center Amager på Digevej.

Her vil man forsøge at skabe aktiviteter for patienterne – måske højtlæsning, yoga, madlavning eller noget helt fjerde.

Rikke Hoff er blevet ansat som frivilligkoordinator på projektet. Hun er uddannet musikterapeut og har i sammenlagt to år stået for musikaktiviteter som en del af aktivitetsteamet på centret.

Hendes opgave er nu at finde frivillige, som måske har ideer til aktiviteter, og få dem sluset ind i projektet.

»Det kunne for eksempel være Gitte, der vil komme og lave en strikkeklub tirsdag aften. Så informerer vi patienterne om det i dagtimerne og prøver at motiverer dem til at deltage – mange har ikke det store overskud,« siger Rikke Hoff.

Sikkerheden er i orden

Skal de frivillige have særlige erfaringer med psykiatriske patienter?

»Nej, det behøver de ikke at have. Man kan være studerende, man kan tidligere have arbejdet i psykiatrien, måske selv tidligere været indlagt, være pårørende – det kan være alle slags mennesker. Det vigtigste er, at man kommer med en ide om en aktivitet. Og så sparrer jeg med den frivillige om, hvad der kan lade sig gøre og hvad der kunne være udfordringer i,« siger Rikke Hoff.

Der eksisterer måske fordomme om psykiatriske patienter, som kan gøre nogle nervøse ved at melde sig?

»Det er også en del af projektets formål at nedbryde fordomme, og det er klart, at når man taler om et lukket afsnit, så er der nok nogle fordomme. En stor del af mit arbejde er at forberede de frivillige. Jeg er sammen med dem de første tre gange, de har en aktivitet, jeg slipper dem ikke, før de er trygge, og der vil være løbende sparring med dem,« siger frivilligkoordinatoren.

Aktiviteterne kommer til at foregå under nogle faste rammer.

»Den frivillige præsenterer sin aktivitet, og så må den frivillige ikke tage kontakt direkte til patienter – det er patienterne der tager kontakt,« siger Rikke Hoff.

Og understreger, at sikkerheden er i orden.

»Vores personale er meget trænet i sikkerhed. Og så har jeg i øvrigt aldrig oplevet, at folk der kommer udefra og ikke er en del af behandlingen, har skabt konflikt.«

Musikere har meldt sig

Faktisk er der allerede en aktivitet i støbeskeen på afsnittet.

»Vi har allerede fået overvældende mange henvendelser fra musikere, der vil komme og give en lille koncert her – vi håber på en ugentligt koncert, måske med noget popcorn.«

Det er ikke planen at starte på aktiviteterne, før de nuværende Corona-restriktioner er overstået. Men har man fået lyst til at medvirke, må man gerne allerede nu skrive til rikke.hoff.larsen@regionh.dk.

»Man kan sende et par ord om sig selv og også gerne ideer til aktiviteter. Og det er helt uformelt, det er jo ikke en jobansøgning. Vi vil gerne invitere alle mulige slags mennesker,« siger Rikke Hoff.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Ved at tænke multifunktionelle møbler ind på altanen, kan du udnytte pladsen bedst muligt og få god plads til både dig selv og en masse grønne planter.

Smart opbevaring: sådan udnytter du pladsen bedst i din grønne oase

Brandfolk i gang med at slukke ilden i det nærliggende skur.

Campingvogn i flammer