Peder Lykke Centrets spirende have er et af de få steder, plejecentrets beboere kan bevæge sig hen i disse Corona-tider. Her centerleder Mette Olsen ved et af plejecentrets udendørs musikinstrumenter - en slags xylofon.
Peder Lykke Centrets spirende have er et af de få steder, plejecentrets beboere kan bevæge sig hen i disse Corona-tider. Her centerleder Mette Olsen ved et af plejecentrets udendørs musikinstrumenter - en slags xylofon. - Foto: Simone Hansen Scherff

Plejehjem er lukket for pårørende: »Der er meget stille her«

Centerchef Mette Olsen fortæller om livet her og nu på Peder Lykke Centrets plejecenter. Hos nogle af samfundets svageste, som personalet – og alle os andre indirekte – prøver at skærme mod Corona-smitten.

Aktivitetscentret er lukket. Værestedet og daghøjskolen er lukket. I cafeen kan man hente lidt mad, men ellers er der også lukket. Og pårørende kan ikke længere komme på besøg på plejecentret.

Corona-smitten og nedlukningen af hele Danmark sætter sit præg på Peder Lykke Centret og andre plejecentre, hvor nogle af landets svageste bor. Dem hele Danmark lige nu står sammen om at beskytte.

»Det er et helt andet Peder Lykke Centret, end vi nogensinde har haft før. Vi er så heldige, at her normalt kommer rigtig mange pårørende – nogle kommer hver dag. Men de kan ikke komme her nu.«

»Vi er et mangfoldighedsplejehjem, og det betyder, at vi også har flere netværksgrupper, der plejer at komme her og låne lokaler. Det er mennesker med forskellige interesser – det kan være motion eller mad. De kan heller ikke kommer her nu. Lige nu er vi kun beboerne og medarbejderne,« fortæller centerchef Mette Olsen.

En tur ud i haven

Plejecentret har 152 beboere, og mange af dem har deltaget i forskellige aktiviteter i huset.

»De mærker meget, at husets mange tilbud er lukket ned. Ting som fodpleje eller frisørbesøg er der også lukket ned for. Det handler om at beskytte beboerne og holde covid-19 ude af huset, så vi tager alle de forholdsregler, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Derfor leves beboernes liv nu meget mere i afdelingerne, boligerne og fællesarealerne end normalt – uden at vi er for tæt sammen,« siger centerchefen.

Heldigvis kan beboerne også gå en tur i plejecentrets have.

»Her pibler foråret frem lige nu. Og vi har i haven nogle udendørs musikinstrumenter, hvor du rører dig, når du spiller på dem. Det er en slags musikterapi, som især er godt for de af vores beboere, der er ramt kognitivt – altså enten er demente eller har andre sygdomme i hjernen.«

»Indendørs prøver vores aktivitetsmedarbejdere at organisere nogle spil, høre musik og læse avis eller bøger højt sammen. Og så sørger medarbejderne selvfølgelig også for den personlige pleje, omsorg og mad og måltider – maden er jo også medicin for livet,« siger Mette Olsen.

Fordi de pårørende ikke kan komme på besøg, telefoneres der ivrigere end normalt.

»Det er klart, og vi tilbyder de pårørende, at de bare skal ringe døgnet rundt – de skal være trygge. Det er til stor frustration, at de ikke kan komme på besøg, og nogle kommer med pakker, der så bliver sprittet af, før beboerne får dem. Der er også pårørende, som vasker tøj for deres familiemedlem, og det giver også nogle nye udfordringer,« siger Mette Olsen.

Status to gange dagligt

To gange om dagen gør plejecentret status for hele tiden at være ajour med situationen her og nu.

»Ledelsen samler sig med kvalitetssygeplejersken og andre eksperter på stedet. Og så tager vi en vurdering af, hvordan har beboerne det, medarbejderne og køkkenet. Hvad med ferie, skal det udsættes. Føler nogen sig den mindste smule syge. Fra dag til dag vurderer vi hele tiden situationen, fordi tingene hele tiden ændrer sig og for at bevare overblikket.«

»Men der er meget stille her – det er helt anderledes. Samtidig skal vi sørge for, at både beboere og medarbejdere lever det bedst mulige liv, hver dag,« siger Mette Olsen.

Peder Lykke Centret har i alt 130 fastansatte i hele huset, heraf er cirka 90 ansat på plejecentret.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Erik Laursen fik arrangeret et billiardbord på Damsøgaard, lige over for sin lejlihged.FOTO: Anja Berth

Erik Laursen havde 16 søskende: Trods en hård og fattig barndom vågner han altid i godt humør

Ulla fik sin pung igen med alt indhold. Pungen på billedet er dog ikke Ullas.

Ulla søger ærlig hundelufter: »Jeg har en flaske vin og noget chokolade stående kun til dig«