Vodsomme uroligheder med afbrændinger prægede aften- og nattebilledet 5. maj 2007 både i Torvegade og Prinsessegade.
Vodsomme uroligheder med afbrændinger prægede aften- og nattebilledet 5. maj 2007 både i Torvegade og Prinsessegade. - Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix.

Bakspejlet: Christianshavn forvandlet til en krigszone

Voldsomme scener udspillede sig 5. maj 2007. Som følge af rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej blussede det hele op på på Christianshavn, der blev forvandlet til en krigszone.

Smadrede butiksruder, væltede biler, molotovscocktails, brostenskast og talrige bål. Det var scenariet, da aktivitister 5. maj 2007 forskansede sig i Torvegade og Prinsessegade på Christianshavn og forvandlede bydelen til en krigszone. Gadekrigen blussede op i kølvandet på rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej på Nørrebro.

Københavns Brandvæsen kunne ikke få slukningskøretøjer frem til de mange bål, men også ambulancekørsel var næsten umuligt. Flere aktivister barrikerede sig inde på Christianshavns Gymnasium, hvorfra de smed bøger og computere ned til bålet på gaden. Alligevel kæmpede ivrige cyklister sig igennem bålet og tilfældige borgere hjalp med at rydde op. Biblioteket på Christianshavns Gymnasium havde 7.000 bind, og de blev ifølge rektor Jens Bencke smadret og mange brændt af i bålet foran gymnasiet.

I it-lokalet havde aktivisterne raseret borde og computere og alle ruderne var knuste. Et forsigtigt skøn var, at det ville koste en halv million kroner at udbedre skaderne og indkøbe nyt it-udstyr og nye bøger. Gymnasiet måtte imidlertid selv til lommen, idet gymnasiet var selvforsikret.

Læs også: Rockermordet på Agerlandsvej

Læs også: Masseanholdelser på Amagerbrogade

Dagen derpå var der stadig uroligheder.

Dagen derpå var der stadig uroligheder. – Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Brandvæsenet i gang med efterslukning i Prinsessegade.

Brandvæsenet i gang med efterslukning i Prinsessegade. – Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Fra mandag i næste uge vil der igen være børn på Skolen på Nyelandsvej.

Rundspørge: Er Frederiksberg klar til genåbning?

Blågård Skole er en af de skoler, der skal til at åbne for de mindste igen.

Rundspørge: Nørrebro er overvejende tryg ved genåbning