Rachel Pryce Roed organiserer skralde- og gåture på Frederiksberg. Det giver bedre trivsel at gøre nytte sammen med andre, mener hun. Foto: Martin Sørensen

Derfor samler jeg skrald

Rachel Pryce Roed er organisator og initiativtager til skraldegåture på Frederiksberg 

Som skolelærer ved jeg om nogen, at mange børn og unge er bekymrede og ængstelige for klimaændringer, fordi de oplever, at der ikke bliver gjort noget. Der er flere elever, der har sagt til mig:

“Rachel, hvorfor gør du og de andre ikke noget for at passe på vores jord. Det er underligt, at de voksne ikke gør noget, når de kan se, hvad der sker”.

Børnene har ret! De sidste mange årtier har vi haft for vane at smide skrald, smøger, plastik, olie og andet ud. Mange er bange for plastik og andet skrald, fordi det er over det hele. Meget af det kan vi ikke se. Det bliver hvirvlet rundt i luften, og i sidste ende havner det i farvandene.

Jeg kan sagtens blive forarget over, at folk i dag smider skrald på gader og stræder. Faktum er, at vi alle sammen er en del af det. Vi spiser og drikker af plastik, vores tøj er af plastik, vores kunstgræsbaner er af plastik, vi ryger, og skodderne ligger over det hele. Det er farligt. Denne ubevidste adfærd har stået på i mange år, og nu opdager vi konsekvenserne.

Mange demonstrerer for at vise deres bekymring over klimaforandringer. Men vi kan hver især gøre op med os selv, om vi vil fortsætte med at bruge energi på at være forargede eller på at handle. Jeg vifter min forargelse væk for, hvad nytter det egentlig? Jeg kan ikke styre andre – jeg kan ikke dirigere andre. Det eneste,

 jeg kan gøre, er at starte med mig selv – hvor helligt det end lyder. Men jo ældre jeg bliver, desto mere går det op for mig, at jeg er den voksne, og derfor prioriterer jeg at gå foran – derfor samler jeg skrald.

Sisofys på arbejde

Der er mange, der siger til mig: “Men det nytter ikke noget at samle skrald – du er jo Sisyfos – god fornøjelse!”

Mit svar er: Er det virkelig i orden at smide skrald på gaderne. Vil vi virkelig gerne leve i en bydel, hvor der er snavset – beskidt – er det virkelig værdigt? Ønsker vi ikke alle at bo i en ren og pæn by, hvor luften ikke er fyldt med møg?

Der er mange, der siger til mig: “Men det nytter ikke noget at samle skrald – du er jo Sisyfos – god fornøjelse!”

Andre har sagt, at de kunne aldrig drømme om at samle skrald, som andre har smidt. De synes, det er nedværdigendeOg det kunne også godt se sådan ud. Det er bare ikke sådan, vi tænker. Vi arbejder ud fra et andet perspektiv. Vi har valgt at deltage i oprydningen efter mange års ubevidst opførsel. Hvis det at smide affald på uhensigtsmæssige steder er blevet almindelig adfærd, så er det uoverskueligt at rydde op efter en hel bydels ubevidste handlinger. Derfor kan vi ikke overlade hele oprydningen til kommunen – det er ikke fair. Her er der brug for alle: Børn, unge, voksne og ældre – os alle sammen. Kommunen gør et godt stykke arbejde med at rydde op efter os andre. Frederiksberg er en smuk bydel, men den kan blive renere!

Mange samler skrald for at signalere til omgivelserne, at man sagtens kan rydde op efter sig selv. For mange er det en symbolsk handling og ikke andet. Derfor oplever jeg ikke, at jeg rydder op efter andre. I princippet gør mennesker sjældent, hvad de bliver bedt om – mennesker gør nogle gange, hvad andre gør. Så jo flere vi er til at samle skrald og gøre noget godt for miljøet, inklusive havene,  jo flere vil og kan vi påvirke. Det, vi gør, påvirker lige så stille andres adfærd.

I princippet gør mennesker sjældent, hvad de bliver bedt om – mennesker gør nogle gange, hvad andre gør. Så jo flere vi er til at samle skrald og gøre noget godt for miljøet, inklusive havene,  jo flere vil og kan vi påvirke. Det, vi gør, påvirker lige så stille andres adfærd.

Til bryllup mellem skodder og skidt

Første gang jeg var ude at samle skrald, mødtes jeg med seks andre foran Frederiksberg Rådhus. Vi delte os op – nogle tog Pile Allé, og jeg og to andre fordelte os på pladsen foran Rådhuset. Imens jeg samlede skodder, begyndte folk at dukke op foran Rådhuset. Jeg kiggede nysgerrigt på disse smukke kvinder og mænd, der stod i grupper. Jeg lagde mærke til, at de var flotte i tøjet – smoking, lange smukke kjoler og buketter. De havde også smukke biler.

Alle, der stod ventende, var urolige og alligevel glade. Jeg kunne ikke finde ud, hvad de lavede på pladsen. Langsomt gik det op for mig, at mange nok skulle giftes. De hyggede sig, mens de stod og ventede på, at det var deres tur til at komme ind. Og mens de ventede, røg de, og smed skodderne foran rådhuset og rundt om på pladsen. Rådhusbetjenten åbnede dørene, og så gik de ind, men skodderne fløj rundt i vinden på pladsen. Jeg gik i gang med at samle dem op med min grab. Folk kiggede mig, og jeg på dem.

90 procent af hvad jeg samler er skodder og plastik, og det vil uden tvivl være en hjælp at have flere skraldespande i det offentlige rum

En holdningsændring er nødvendig! Vi har brug for at tage en beslutning om, hvor vi smider vores skrald. 90 procent af hvad jeg samler er skodder og plastik, og det vil uden tvivl være en hjælp at have flere skraldespande i det offentlige rum. Man kan anmode kommunen om ikke at tænke i laveste fællesnævner, men løfte ambitionsniveauet for, hvad vi som borgere kan sammen.

Næste skralde-ture er:
Mandag den 26. august kl. 18-20, og vi mødes ved Pilepladsen.Torsdag den 29. august kl. 18-20, hvor vi mødes foran Frederiksberg Rådhus.
Søndag den 1. september opfordres alle til at deltage i den fælles affaldsindsamling i samarbejde med Frederiksberg Kommune, Er du interesseret i at give en hånd med uddeling af handsker, sække og veste på dagen, så kontakt mig på Rachel.valby@gmail.com

Se mere på Facebook-gruppen: Frederiksberg & København: Bevæg dig for livet – skralde-, løbe- & gåture! http://Frederiksberg & København: Bevæg dig for livet – skralde-, løbe- & gåture!

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Her ses Tivolis administrerende direktør, Lars Liebst, og Pjerrot til en prøvetur i de nye radiobiler.

Se Pjerrots prøvekørsel her: Nye radiobiler indviet på Tivolis 176 års fødselsdag

Oplev swingdansen ‘Lindy Hop‘ og en masse flotte veteranbiler til Veteranbiltræffet 25. august.

Kom til Veteranbiltræf for hele familien