Ida Bang Augsburg peger på en af de mange fine detaljer i en af gobelinerne

Metervis af håndbroderede gobeliner

UDSTILLING. Frederiksberg-kunstneren Ida Bang Augsburg udstiller håndbroderede gobeliner hos Galleri Kunst Huset frem til 18. september. En gobelin tager et års tid at brodere i hånden.

Af Heidi Engelund

hee@minby.dk

VODROFFSVEJ: To høje solsikker stikker hovederne frem, mens hønsene spejder efter korn på jorden. Et andet sted er menneskevrimlen stor i den grønne oase.

Motiverne er på to gobeliner af de i alt otte store værker, der i øjeblikket er udstillet hos Galleri Kunst Huset på Vodroffsvej 19.

Det er første gang nogensinde, at den frederiksbergske kunstner Ida Bang Augsburg lader andres øjne falde på hendes farverige gobeliner.

»Mine gobeliner har aldrig været oppe at hænge før, ikke engang min familie har set dem,« smiler Ida Bang Augsburg, mens hun viser rundt i galleriet sammen med galleriejer Svend Andresen, som er glad for mulighed for at vise gobelinerne frem.

Gobelin-mesteren selv, kunstneren Bjørn Nørgaard, har udtalt stor begejstring for gobelinerne, som han dog endnu ikke har set live.

Allerede nu har galleriejeren besluttet sig for at forlænge udstillingsperioden frem til 18. september, da han er sikker på, at mange gerne vil se de store værker.

Malet og tegnet i årevis

Ida Bang Augsburg er en beskeden sjæl, der nærmest ser noget overvældet ud over at skulle udstille i galleriet, men er samtidig også spændt på om en eller flere af dem bliver solgt.

»Jeg har altid malet og tegnet, men så en dag fik jeg lyst til at sy, og så pludselig greb det om sig. Faktisk har jeg ikke en skitse, når jeg starter med at sy på en gobelin. Jeg laver lidt skitse på lærredet, men jeg kan godt lige pludselig ændre retning og finde på noget andet,« forklarer hun og peger på hønsene, der egentlig var tænkt som en flok solsikker.

Var porcelænsmaler

De otte gobeliner har alle fået en titel, der går lige fra ’Frederiksberg Have’ og ’Solsikker’ til ’Blomster’ og ’Havfrue’.

Hun har altid haft et kreativt gen og har blandt andet arbejdet som porcelænsmaler på Den kongelige Porcelænsfabrik.

Nogle af de store gobeliner er knap tre meter lange, og det store syarbejde tager snildt et års tid.

»Jeg sidder og syr i min stue i en god stol, og kan sagtens overskue hele lærredet, selvom det godt kan blive lidt tungt til sidst. Jeg syr både over en tråd og over flere tråde. Jeg kalder det selv for ’sjuskede gobelinsting’, når jeg går over flere tråde,«smiler hun og peger på en stor gobelin.

Motiverne er i hovedet

Hun går ikke rundt i gaderne eller i de grønne oaser på Frederiksberg for at finde motiver, nej de kommer snigende helt af sig selv, røber hun.

»Jeg har alle mine motiver oppe i hovedet, og der kommer altid en overskrift på dem også,« forklarer hun.

Mens udstillingen finder sted, så holder Ida Bang Augsburg ikke ferie fra gobelinerne. Hun er godt i gang med sin niende gobelin, der er tre meter lang. Den største af slagsen indtil nu.

»Foreløbig er motivet et cirkus og andet sjov,« smiler hun.

De store gobeliner har fået en prisseddel på sig og koster 100.000 kroner og de små lidt mindre, om de bliver solgt eller ej, det må tiden vise.

»Jeg har ingen anelse om, hvad tråd og lærredet har kostet mig. Jeg syr fordi, jeg synes det er dejligt,« siger hun.

Originalitet i arbejdet

Svend Andresen var slet ikke i tvivl om, at gobelinerne skulle udstilles i galleriet på Vodroffsvej, da han så dem første gang.

»Originaliteten i Idas gobeliner er stor, og jeg beundrer at hun har den mentale styrke og disciplin til at kunne arbejde med noget så stort,« siger han.

Dog er det lidt hårdt for håndleddet at sy, så hun har altid en håndledsbeskytter på, når hun kaster sig over syarbejdet i boligen på Frederiksberg.

Brodere i galleriet

Har du tid og er nysgerrig efter at se Ida Bangs Augsburg fine gobeliner, så kig forbi Galleri Kunst Huset på Vodroffsvej 19, hvor de udstilles. Sidste besøgsdag er 18. september.

Og så har du også mulighed for at møde hende i galleriet med en gobelin, som hun vil sidde og sy på. Det er den niende gobelin i rækken af mesterværker.

Det sker onsdag-fredag i denne uge fra kl. 14 i et par timer. Alle er velkomne og der er gratis adgang.


SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Lokal MF’er er blevet enkemand

Kunstmaraton på Østerbro