Hjertevarme og hjemmelavet

Åbent for alle. Akaciegården er et plejehjem, men her er også en café, som er åben for alle. Hver dag serveres dagens ret fra det klassiske danske køkken. 
 
Af Nanna Boye
Foto Dan Møller 
 
Her er højt til loftet, lyst og store vinduer ud mod en hyggelig gård, væggene er bl.a. udsmykket med gammelt porcelæn og store sort / hvide fotostater, og der er blomster på bordene.
Vi sidder i Akaciecaféen på plejehjemmet Akaciegården, Betty Nansens Allé. 
Lokalavisen møder to af caféens stamgæster, Ole Buch og Henning Larsen, de er begge 74 år og bor 10 minutters gang fra caféen.
De spiser her stort set hver dag, maden er god og billig, og så er her hyggeligt og ikke det mindste plejehjemspræg over stedet.
– I dag får vi lasagne, den er på det jævne, men som regel er det rigtig godt. 
– Til den pris kan jeg ikke lave det bedre selv, og de færdigretter, jeg kan købe i supermarkedet, er ikke nær så gode. Her kan jeg også tage en ekstra frikadelle, hvis jeg vil. Et par af mine livretter er gammeldags rullesteg og stegt flæsk med persillesovs. Det har jeg ønsket og fået køkkenet til at lave af og til, siger Henning, der spiser i caféen fire-fem gange om ugen.
Han fortsætter: 
– Jeg kan godt lave mad, men jeg gider ikke sidde og spise alene, og her er der altid liv. Stemningen er god, og personalet er altid imødekommende og opmærksomme.
– Lene (Berenth, cafébestyrer, red.) er sådan en mor-type. Hun hygger om os og er meget serviceminded, men pigerne i weekenden er også meget søde og imødekommende. 
– Det var et tilfælde, at jeg hørte om stedet, men det er nemt og bekvemt. Ingen indkøb og ingen opvask bagefter, om sommeren kan vi sidde ude, og de har ramt det hele meget godt. 
– Det er god, almindelig hverdagsmad. Nogle gange mikser de lidt sjove ting sammen, f.eks. flæskesteg med stuvet hvidkål, men det er altid hjemmelavet og smager godt, siger Henning.
De 100 plejehjemsbeboere spiser som regel på de etager, hvor de bor, men de raskeste beboere fejrer bl.a. fødselsdag i caféen. 
Bare de bestiller, kan de invitere hele familien med. Her er plads til 80 mennesker, og da vi er på besøg fredag ved frokosttid, er der flere champagnepropper, der springer. 
Her til jul er der også salg af hjemmebagte småkager og konfekt i kiosken. 
 
God atmosfære
– Jeg sidder som regel og læser avis og spiser. Jeg taler ikke med så mange, men her er hyggeligt og altid fint pyntet op. Jeg kan godt lide indretningen, og så er her en god atmosfære.
– Jeg kan da godt lave en hakkebøf og en frikadelle, men jeg bor alene og kan bedre lide at komme her.
– Sortimentet er blandet, nogle gange spiser jeg varm mad, andre gange en sandwich, siger Ole, der bor i  Valbyholm og spiser i caféen stort set hver dag.
– Skal jeg komme med en kop kaffe til jer?, spørger Lene, og Henning siger straks ja, men husk fire stykker sukker. – Fire!, gentager Lene og smiler, og kort efter er der varm kaffe til herrerne.
 
Åbent jul og nytår
Christina Søndergaard, køkkenchef og ernæringsfaglig leder fortæller: 
– Vi vil gerne have fyldt  caféen op og have fat i flere af de enlige, som sidder og spiser alene, men det kan også være yngre mennesker
– Der er nogle fordomme, der lige skal brydes, inden de fleste går ind og spiser på et  plejehjem, men når folk har været her en gang og set stedet,  kommer de fleste igen. Vi har også flere håndværkere i området, der har fundet ud af, at caféen er åben, siger Christina og fortsætter:
– Det er ikke kun maden, det handler om. Vi tænker også over og arbejder ud fra mindre madspild, mere økologi, vi bruger sæsonens råvarer, og så skal der også fisk på bordet. 
– Personalet er også opmærksomme, hvis der f.eks. er en, der er dårligt gående eller hænger lidt og har en trist dag, forklarer Christina. 
Akaciecaféen har åbent hver dag i dagtimerne til kl. 18.30. Dagens ret varieres fra sprængt oksebryst til gullasch. Brødet er hjemmebagt, sylten og rullepølsen er også hjemmelavet. 
Og så er der også åbent i dagtimerne både juleaften og nytårsaften. Her står der and, flæskesteg – og nytårsaften torsk – på menuen.
 
SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Brødflov gør plads til grødrestaurant

Gaderøvere for retten