Præcis kl. 18 blev døren åbnet til Rådhuset så demonstranterne efter en god time i kulden og regnen kunne komme ind og tage plads i byrådssalen. Foto: Martin Sørensen

Demo på Rådhuspladsen »Banditter i habitter«

PROTEST. Beboere fra Den Sønderjyske By, Svalegården og Peter Bangs Hus protesterede mod Frederiksberg Boligfonds planer om at sælge ejendommene til en udenlands investor.

Demonstration mod Frederiksberg Boligfond

Lejere truet af planer om salg til udenlandsk investor protesterer på Frederiksberg Rådhusplads.

UTILFREDSHED: »Banditter i habitter, banditter i habitter.« Dette og lignende råb gjaldede flere gange i løbet mandag aften under rådhuspladsens juletræ. Op mod et par hundrede beboere fra de salgstruede lejeboliger var mødt op og demonstrerede i mørket med fakler, bannere og almindelige papstykker med slogans imod storkapitalen og delte flyers ud.

En stor kasse varme kartofler iført pinlige spørgsmål var også til stede, men blev dog standset inden den nåede frem til politikerne i byrådssalen.

De varme kartofler måtte efterlades i betjentstuen. Foto: Martin Sørensen

Her blev der til gengæld fyldt godt op på tilhørerpladserne i håb om, at gøre politikerne opmærksomme på den utryghed og utilfredshed planerne om at sælge ud af boligfondens ejendomme har skabt.

En enkelt klapsalve i løbet af spørgetiden fra de engagerede tilskuere gav borgmester Jørgen Glenthøj (K) anledning til at bede om ro, og efterfølgende blev der delt lidt flyveblade ud, men ellers foregik kommunalbestyrelsesmødet i god ro og orden.

Der var fyldt helt op på tilhørerpladserne. Foto: Martin Sørensen

Spørgsmål fra Rådmand

Rådmand fra SF Balder Mørk Andersen havde på forhånd stillet spørgsmål om sagen som et punkt på mødets dagsorden:

’Frederiksberg Boligfond har ifølge formanden solgt Den Sønderjyske By til en i skrivende stund ukendt køber. Er det korrekt forstået, at Frederiksberg Kommune ellers havde forkøbsret til de enkelte ejendomme?

I givet fald dette kan bekræftes, mener borgmesteren da, at kommunen burde have benyttet denne ret eller på anden vis have søgt eller understøttet en anden ejerkonstruktion?

Frygter borgmesteren på linje med beboere i Den Sønderjyske By, at Frederiksberg Boligfonds salg vil kunne føre til hævede huslejeniveauer, der gør det umuligt for mange at blive boende og for nyanviste at kunne flytte ind?’

Formanden for Bolig- og Ejendomsudvalget Nicolai Bøgh (C) svarede blandt andet, at kommunen har en ret men ikke en pligt til at købe og at man har sikret sig en boligsocial aftale med kommunal anvisningsret.

Underskriftsindsamling

Der blev også samlet underskrifter ind mod den mulighed gældende lov giver for at ejere kan ’tvangsrenovere’ lejligheder ud fra et skøn om nødvendighed og derefter sætte lejen op. Scenariet med store huslejestigninger er et hovedpunkt i lejernes protester mod salget.

Hvem der er køber af de tre ejendomme er endnu ikke officielt.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Besparelser på børneinstitutioner kan give akut pladsmangel i Dragør

Hverdagsaktivisterne får Handicaprådets pris