Se billederne: Isbjørneunges første møde med solen

ISBJØRN PÅ SLAP LINE. Forårssolen skinnede i kø med de mange mennesker, der torsdag var troppet op foran Zoos gamle isbjørneanlæg, hvor hunisbjørnen Lynn tog sin tre måneder gamle unge ud på de første skridt under åben himmel.

PÅ FRI POTE: Det er længe siden, at det gamle isbjørneanlæg i Zoologisk Have har kunnet trække tilskuere til, men på den sidste formiddag i februar flokkes folk foran det klippeudsmykkede anlæg.

Spændingen ulmer blandt de tætstående mennesker, der om kort tid skal overvære hunisbjørnen Lynn og hendes tre måneder gamle unge, når de for første gang lukkes ud af fødehulen.

Og på slaget elleve sker det så. Gitterporten under stensætningen går op, og snart kommer den store hunisbjørn ud. Ganske alene.

Den perfekte mor

Spændingen stiger blandt publikum, der strækker hals i håbet om at se ungen, og så høres en høj klagesang fra hulen, som får mor Lynn til at fare tilbage. Hun forsvinder ind. Men ikke længe. Snart kommer hun ud igen, og denne gang har hun ungen med, der til publikums store begejstring tager de første usikre skridt ud i den spæde forårssol. Dyrepasser Mette Krøll er også begejstret:

»Det er simpelthen gået så godt, lige efter bogen. Det er skønt at se, at moren følger naturens regler med, at hun først dækkede ungen af inde i hulen, og så gik hun selv ud i anlægget for at tjekke, at alt var okay. Kort efter begyndte ungen at skrige i hulen, som fik moren til løbe ind og forsikrede den om, at alt var okay, hvorefter de begge gik ud. Det var perfekt,« forklarer hun.

Se den lille ny tage sine første skridt i indhegningen

Isbjørneungen i Zoo så dagens lys for første gang

Det er få mennesker, der har haft adgang til den ny isbjørn i Zoologisk Have, men i denne uge fik offentligheden endelig lov til at se den. Endnu har ingen været tæt nok på isbjørneungen til at kunne afgøre, om det er en dreng eller pige.

Ungen kommer før isbad

Mor og unge går undersøgende rundt i anlægget, hvor en stor bunke is snart fanger interessen. Den har dyrepasserne lagt ud, så mor Lynn kan rulle sig og rense sin pels, der er blevet fedtet og gul efter tre måneder i fødehulen. Den omsorgsfulde morbjørn har dog ikke tid til pelspleje i disse første minutter:

»Normalt er der vand i anlægget, men af sikkerhedsmæssige årsager for ungen, har vi lukket vandet ud og lagt halm i stedet. Den er nemlig alt for lille til at svømme. Vi har så lagt is ud, så moderen kan gå ud og rense pelsen i det, hvis hun vil. Det har hun dog ikke prioriteret indtil videre,« siger dyrepasser Mette Krøll.

Hun forklarer, at det er helt efter naturens orden, at mor og unge er i hulen de første par måneder, hvorefter de begynder at bevæge sig lidt ud.

En sulten isbjørneunge

I de første dage vil mor og unge stadig blive lukket ind om aftenen af sikkerhedsmæssige årsager, men snart vil de to kunne være ude hele døgnet rundt, så ungen kan vokse sig stor og stærk:

»Om en måned eller to skal vi have ungen chippet og kønsbestemt. Det er det næste store, der skal ske. Ellers handler det om at følge dem og se, om udviklingen går, som den skal. Det gør den indtil videre. Ungen vokser fint, den spiser allerede, ligesom den drikker meget mælk,« siger dyrepasseren.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Græsk feriestemning på Vesterbro

Kunst og kultur i Carlsberg