Folketingskandidat Katarina Ammitzbøl mener, at al offentlig transport skal være drevet af el. Samtidig skal billetpriserne sænkes. Foto: Torben Klint

Debat: Når luftforurening hænger som en stor, sort sky

Katarina ammitzbøl Folketingskandidat, Konservative Folkeparti. Falkonerkredsen/Frederiksberg & Københavns Storkreds

 

Luftforurening: Frederiksberg bærer den kommunale førertrøje, hvad angår elbiler og har startet landets første el-drevne skraldebiler, giver gode parkeringsvilkår for elbiler og afholdt en ‘Elbil’-dag 16. marts foran Rådhuset.

Der arbejdes hårdt for få det kommunale CO2-aftryk ned og skabe ren luft for borgerne. Men smukke og grønne Frederiksberg er omgivet af sorte indfaldsveje.

Et tysk studie har for nylig fundet, at luftforurening er en stærk medvirkende faktor til, at 6000 danskere dør årligt. Grænseværdier for luftforurening, særligt kvælstofdioxider, kendt som NOx, blev overskredet 1.066 steder i København i 2016. NOx er den skadeligste kilde til luftforurening, da den påvirker alle receptorer og medfører hjertekar- og lungesygdomme, forringet livskvalitet men også tabt arbejdskraft.

Luftforureningen i Danmark består af både danske og internationale kilder, og der bør sættes ind her og nu. Derfor vil jeg arbejde for, at miljøzonerne indskærpes for Frederiksberg. Nationalt, at de godt 3 millioner ikke-eldrevne køretøjer lever op til EU’s-miljøkrav. Krav, som pt. er ved at blive indført i London og Sverige. Endvidere, bør der fastsættes en stram begrænsning for dieselbiler, som er ældre end 2010.

Derudover, bør al offentlige transport elektrificeres, og billetprisen skal sættes ned. På EU-plan skal der arbejdes for at få gennemført begrænsninger for industri og transport, som forurener. Endeligt, vil jeg slå et slag for cyklen, som har ingen luftforurening og støjer ikke udover end, når der ringes på klokken.

En tur på cyklen fra A til B øger livskvaliteten og reducerer stress. Indkøb af cykel til job og studie kunne f.eks. gøres fradragsberettiget. Der er mange klare handlingsmuligheder, men det kræver politikere med erfaring og evne til at handle nu. Stem personligt.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Venskab på tværs af Norden fejres

Tættere på strøm til skibe på Langelinie