Solcelleanlægget på elefanthusets tag vil alene kunne producere 52.000 kWh årligt. Dronefoto: Frank Rønsholt

Zoo vil reducere strømforbruget med 20 procent

KØBENHAVN ZOO. En årlig besparelse på seks millioner liter vand og udledning af 170 tons mindre CO2 er et par af de øvrige ambitiøse mål for samarbejdet mellem København Zoo og pensionsselskabet PKA’s energifond, SustainSolutions.

KLIMATILTAG:Administrerende direktør i København Zoo, Jørgen Nielsen, har de seneste 18 måneder stået i spidsen for en omfattende transformation af gæsteoplevelsen i den 160 år gamle have.

Men – som han siger – er det ikke alt, der kan ses med det blotte øje:

»Restauranter, madboder, kaffe, is, indgangen, toiletter, legeplads – alt har fået en overhaling og et gevaldigt løft. Det giver glade gæster på den korte bane, men for mig er det helt afgørende, at vi også udvikler os med fornuft og omtanke for miljøet. Jeg er derfor glad for at vi i SustainSolutions har fundet en samarbejdspartner med sans for at sætte lige så ambitiøse klimamål som os – og med evnerne til at føre dem ud i livet,« siger Jørgen Nielsen.

Solcelleanlæg

De store besparelser på strøm bliver primært fundet ved at installere nye solcelleanlæg på tagene af en lang række dyreanlæg og bygninger – blandt andet det karakteristiske elefanthus samt flodhestean-lægget.

De besøgende i Zoo vil også opleve at kunne se bedre gennem vandet til flodhestene, når de tonstunge dyr dykker ned og bevæger sig med lette, fjedrende spring hen over bunden.

Det bliver et resultat af, at det rensningsanlægget i flodhestenes vandbassin kommer igennem en energivenlig forvandling og får udbygget kapaciteten. Det vil få vandet til at fremstå klarere.

Også faciliteterne hos isbjørnene og sælerne vil blive energiforbedret. Ambitionen er, at de nye energiløsninger alt i alt skærer 20 procent af Zoos samlede strømforbrug, hvilket svarer til strømforbruget i et villakvarter med mere end 100 parcelhuse.

Miljøet bliver hermed sparet for en CO2-udledning på mere end 170 tons om året. Samtidig vil Zoo spare seks millioner liter vand – svarende til 40 familiers årlige vandforbrug. Vandbesparelsen sker via det nye vandrensningsanlæg og nye pumper i flodhestehuset, som både sparer vand og strøm.

»Zoo kan sammenlignes med en lille landsby. Vi har på vores afgrænsede område både mulighed og ansvar for at gå forrest, når det gælder fremtidssikrede klimaløsninger og energiforbedringer. Med projektet her er vi godt på vej, og det er jeg selvfølgelig stolt af og glad over,« slutter Jørgen Nielsen.

Betalt tilbage på 11 år

Med SustainSolutions får København Zoo en fuldt finansieret energirenovering på 12 millioner kroner, der betales tilbage gennem energibesparelsen over en periode på 11 år.

På den måde skal Zoo ikke have penge op af lommen, og når investeringen er betalt tilbage, går den fulde besparelse til København Zoo.

Projektet er en del af PKA’s investeringer i den grønne omstilling, som både skaber et afkast til PKA’s medlemmer og gør en positiv forskel for miljøet.

»Langt flere bygninger skal energiforbedres over de næste år, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at blive en CO2-neutral hovedstad i 2025. Det kræver, at langt flere handler og tager ansvar for at nedbringe sit forbrug ligesom København Zoo, pointerer PKA’s energifonds CEO, Christian Niepoort.

Energiprojektet hos København Zoo er allerede godt i gang og står færdigt ultimo juni.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Masser af stemmer som synger: Et soundtrack til din sommer

Kom med til langbordsmiddag i lufthavnen