Thyge Enevoldsen fra Enhedslisten.
Thyge Enevoldsen fra Enhedslisten. - Foto: Michael Paldan

Budgetforhandlinger: ‘Det bliver svært’

Thyge Enevoldsen (enh.)

Medlem af Kommunalbestyrelsen

Det bliver svært at få enderne til at nå sammen, når Frederiksbergs kommune budget for 2020 skal vedtages. Den nye regering har godt nok indgået en lidt bedre aftale med kommunerne end den forrige borgerlige regering, men hvis nogen havde sat næsen op efter forbedringer i velfærden, så er de blevet skuffet.

For Frederiksberg kan man stille regnskabet således: Forvaltningen har anslået at effektiviseringer på ca. 51 mio. kr var nødvendige for at kunne holde nogenlunde samme serviceniveau, og regeringen har sendt 39 mio. kr. Det er desværre ikke nok. Samtidigt har de fleste partier i kommunalbestyrelsen ønsker om udvidelser, tilsammen for op imod 100 mio. kr.

I Enhedslisten har vi i mange år stillet forslag om bedre normeringer i kommunens institutioner. I år er der heldigvis medvind for kravet på daginstitutionsområdet. Det er vi glade for og håbede egentligt at regeringen ville komme med et godt forslag i finansloven. Det er desværre ikke tilfældet, så vi må lokalt finde flere penge.

I Enhedslisten vil vi gerne være med til at finde pengene, men det skal ikke være ved at skære ned på serviceniveauet på andre områder, hverken på skolerne, ældreplejen eller socialområdet. Faktisk mener vi, at også disse områder trænger til øgede normeringer. Det kan vi sikkert ikke komme igennem med i år, men det må komme snart.

Samtidigt må kommunen nu komme i gang med den omstilling, som er nødvendig for, at klimaet ikke skal blive endnu værre.

Frederiksberg kan ikke løse klimakrisen, men vi skal give vores bidrag, f.eks. ved at få sat solceller op på de kommunale bygninger. Derfor foreslå Enhedslisten en klimafond som kan støtte lokale initiativer til omstilling af Frederiksberg til en bæredygtig kommune.

Vi skal også huske kommunens medarbejdere. For flere ansatte betyder et job på Frederiksberg væsentligt lavere lønninger end et tilsvarende job i en anden kommune.

Det betyder færre ansøgninger til jobs på Frederiksberg, det kan betyde færre ansatte, flere ubesatte stillinger og dårligere arbejdsvilkår, f.eks. når flere må arbejde i weekender, hvilket kan belaste familielivet. Det mener vi i Enhedslisten der må gøres nogen ved nu, før situationen bliver endnu værre.

Da Frederiksberg giver lave lønninger bliver det dyrt bare at hæve lønningerne til gennemsnittet af lønningerne i hovedstadsregionen – alene for ældreplejens social- og sundhedspersonale og sygeplejersker vil det koste 6 mio. kr. om året – men de penge må vi også finde.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Mikkel og Carsten Nielsen står foran deres nye butik Ballon Kompagniet på Jernbane Alle 77.

Balloner for enhver smag

Fra næste år skal der sættes strøm til Oslobåden, når den lægger til kaj, erfarer Østerbro Avis.

Opdateret: Landstrøm til Oslobåden til næste år