Kai Lindgren er ikke enig i Johannes Krügers påstande om den globale opvarmning.
Kai Lindgren er ikke enig i Johannes Krügers påstande om den globale opvarmning. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

DEBAT: Hvad mener professor Johannes Krüger egentlig?

Kai Lindgren

Civilingeniør og rådgiver

Jeg måtte til tasterne øjeblikkeligt. Næsten før jeg var helt færdig med at læse professor Krügers debatindlæg i Frederiksberg Bladet 15. oktober: »Klimaforsker: Vær nu rationel.«

»Den globale opvarmning har været gået i stå de sidste 15 år, og FN er et politisk organ, der ikke nødvendigvis driver naturvidenskabenlighed,« skriver Krüger indledningsvis.

Han har tilsyneladende ikke læst om forskernes dokumentation af, at atmosfærens indhold af kuldioxid siden industrialderen har været støt og konstant stigende, og at CO2-niveauet nu er oppe på over ca. 415 ppm.

Dette CO2-niveau har ifølge iskerneforskningen på intet tidspunkt før industrialderens begyndelse været højere end ca. 300 ppm i løbet af de sidste ca. 400.000 år.

Den ekstraordinære stigning i atmosfærens CO2-niveau er således først begyndt efter den periode, hvor man for alvor begyndte at bruge kul, olie og gas til opvarmning og industrielle processer.

Sammenligner man stigningen af niveauet af CO2 og den tilsvarende globale temperaturstigning efter industrialderens begyndelse, så er disse forbavsende sammenfaldende.

Det blev allerede konstateret i slutningen af 1800-tallet af svenske forskere, at kuldioxid i atmosfæren hindrer jorden i at komme af med en del dens infrarøde stråling. Det vil sige dens overskudsvarme forårsaget af solens opvarmning.

Solens meget varme overflade udsender et energirigt sollys. Den infrarøde stråling, der udsendes fra jordens kolde jordoverflade, er derimod meget energifattig.

Solens stråler er derfor i stand til at forcere jordens atmosfære uden at blive indfanget af atmosfærens indhold af kuldioxid, hvorimod en del af den infrarøde stråling ved blandt andet resonans kortvarigt bliver opfanget af atmosfærens kuldioxidmolekyler.

Derefter bliver denne del af den infrarøde stråling udsendt i alle retninger fra kuldioxidmolekylerne, hvorved overskudsvarme bliver tilbageholdt i jordens atmosfære. Jo flere kuldioxid, jo større global opvarmning.

Dette er reelt den dybereliggende årsag til den globale opvarmning forårsaget af især Vestens stigende og store energiforbrug siden dampmaskinens opfindelse.

Dette er fundamentet for arbejdet for de mere end 1000 professionelle klimaforskere, der er knyttet til FN´s klimapanel.

Johannes Krüger anfører endeligt, at FN´s klimapanel bør se på jordens klima over millioner af år. Dette viser, at han ikke har kendskab til Milankovic’ skelsættende teorier, der blev fremsat af en serbisk ingeniør og matematiker, der levede for ca. 100 år siden.

Hans teorier er siden blevet anerkendt efter de opnåede resultater fra iskerneforskningen.

Ifølge Milankovic har vi i løbet af de sidste ca. 400.000 år haft en istid for hvert ca. 100.000 år forårsaget af blandt andet planeternes vekslende afstand til solen.

En sandsynlig termin for en ny istid ville have været om ca. 10.-20.000 år, såfremt industrialiseringen ikke var blevet påbegyndt. I stedet får vi nu – efter alt at dømme – en risikabel overophedning af vores klode. Det er en kendsgerning, som Krüger helt må have misforstået.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Rockers By Choice i Amager Bio, 2006.42

Rockers By Choice før og nu: Billeder fra et hiphop-liv

Nu er der skurvogn der, hvor pavillonen, som David drev café i i næsten fem år, lå.12

Mozarts Plads før, nu og i fremtiden