formanden for Undervisningsudvalget, Michael Vindfeldt, mener vi skal skære ned på plastikemballage i skolemad.
formanden for Undervisningsudvalget, Michael Vindfeldt, mener vi skal skære ned på plastikemballage i skolemad. - Foto: Martin Sørensen

DEBAT: Lad os gøre noget ved brugen af plastikemballage til skolemad

Indholdet af indlægget er skribentens egen holdning.

Af Michael Vindfeldt, Formand for undervisningsudvalget (S)

Skolemadsordningen er heldigvis et stort hit. Men vi skal have gjort noget ved brugen af plastikemballagen til den. Vi har et ansvar for, at vores børn er mætte i skolen, så de kan modtage læring. Ligeledes skal vi her i kommunen bidrage vores til, at vi overdrager en ren verden til vores børn.

Socialdemokratiet kæmpede for skolemad i mere end ti år. Heldigvis er det langt om længe lykkedes at overbevise de borgerlige partier om, at det er en god ide, og det kvitterer vi gerne for. Ordningen kører nu – og den er en kæmpe succes. Kommunens forvaltning havde regnet med, at 20 procent ville gøre dagligt brug af tilbuddet – det tal er nu op mod 50 procent. Ordningen giver mætte maver, og mætte maver giver mere indlæringsparate og dermed klogere børn. Samtidig har man valgt en model, der gør det billigt for familier med lav indkomst at købe skolemad. Det er god socialdemokratisk politik.

Men når børnene får maden, får de den i en plastikbakke med plastikemballage på toppen. Det skal vi have gjort noget ved.

Plastik er et stort problem både lokalt og globalt. Faktisk viste en rapport fra World Economic Forum i 2016, at hvis ikke vi gør noget ved problemet, så vil der i 2050 være mere plastik end fisk i havene målt på vægt.

I Danmark er vi desværre på en sjetteplads i Europa, når det kommer til produktionen af affald fra plastikemballage. Samtidig er vi også blandt de dårligste når det kommer til genbrug.

I Frederiksberg skal vi gå forrest. Det gør vi faktisk allerede. Eksempelvis samlede borgere tidligere på året 41 kilo plastik i Frederiksberg Have i løbet af få dage.

Den slags borgerdrevne initiativer er inspirerende. Vi politikere skal også turde tage et ansvar. Lad os gøre en god historie bedre. Lad os gøre noget ved brugen af plastik i skolemaden.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Årets studenterrevy har titlen ‘Ingen dækning’. pr-foto

Legendarisk revy rykker ind på Café Liva

‘Amager Lyser’ er en lyskunstrute, der samler permanente og midlertidige værker på Amager i forbindelse med Copenhagen Light Festival 2020. Kunstnerne udstiller deres installationer i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg, Amager Vest Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg, Christianshavns Torvenetværk, GoBoat, Amager Kulturpunkt, Prismen og Kulturhuset Islands Brygge. Hele ruten er cirka syv kilometer lang. På gåben tager det omkring halvanden time at følge ruten og på cykel cirka en halv.

Amager lyser op i mørket de næste tre uger