Ebbe Gustafson har skrevet et læserbrev til klummeskribent Michael Engelbrecht.
Ebbe Gustafson har skrevet et læserbrev til klummeskribent Michael Engelbrecht. - Foto: Arkiv/ Martin Sørensen.

DEBAT: Grammatisk lektion til Engelbrecht

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Ebbe Gustafson, Sankt Knuds Vej 31, 1903 Frederiksberg C

Kære Michael

Jeg læser med stor fornøjelse dine ugentlige klummer, selvom jeg synes, du på det seneste er blevet noget selvpromoverende og selvhævdende – for ikke at sige bedrevidende. Det meste var bedre i gamle dage, og for eksempel journalistuddannelsen (især Michaels) var meget bedre og gik mere i dybden. Medarbejderne i Dansk Sprognævn er nogle paphoveder, og højt anerkendte journalister har ikke styr på grammatikken. Underforstået, at det har Michael, og nu skal han tegne og fortælle.

Denne gang har du valgt at skrive om ’det højere grammatiske skoleridt’, siger du, og nævner så en del eksempler, som jeg nærmest ville kategorisere som absolut basale, svarende til at spille Prinsesse Toben med én finger på klaveret.

Og så hævder du, at »Frederiksberg er den eneste kommune i Danmark, man bor ’på’«. Men mig bekendt kan man ikke bo ‘på’ Frederiksberg Kommune, men kun ‘i’ Frederiksberg Kommune, men til gengæld er det jo rigtigt, at man kan bo ‘på’ det geografisk afgrænsede område Frederiksberg. Det var vel egentlig også det, du mente, men det er bare ikke det, du entydigt har skrevet. Det er, som du selv gør opmærksom på, at »hvis grammatikken ikke er i orden, så bliver sproget defekt«.

Så har jeg sådan en lille personlig og stilfærdig konkurrence gående. Kommer Michael i denne uge med en henvisning til/omtale af enten vin, øl eller anden spiritus? Og bingo også i denne uge: Færgekroen og øl af store krus.

Men ok, du startede jo også din karriere med at være bartender på Drop Inn, da du aldersmæssigt blot var i begyndelsen af 20’erne. Og hvad hjertet er fuldt osv.

Kære Michael, jeg giver en slow beer ’på’ 90’eren ‘på‘ Gammel Kongevej (gåafstand fra din bopæl), hvis du kan bevise, at spirituøse henvisninger i dine sidste tre måneders klummer er på under 50 procent. Er du ‘på’?

Skål.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Der vil være et særligt fokus på cykelreparationer de første måneder i værkstedet.

Slut med ‘køb-og-smid-ud’: Nyt reparationsværksted åbner i Nordhavn

Ensemblet Bang on a Can All Stars er blandt dem, der optræder til dette års PULSAR-festival.

Det Kongelige Danske Musikkonservatorium fejrer 3D-lyd i den årlige PULSAR-festival