Den historiske bygning er blevet renoveret fra kælder til kvist. Folkene bag er lykkedes med at bevare stedets historiske ånd og charme og ikke mindst husets smukke arkitektur. Vandværket rummer café, restaurant, konference- og mødefaciliteter, kontorfællesskab samt selskabs- og eventlokaler.
Den historiske bygning er blevet renoveret fra kælder til kvist. Folkene bag er lykkedes med at bevare stedets historiske ånd og charme og ikke mindst husets smukke arkitektur. Vandværket rummer café, restaurant, konference- og mødefaciliteter, kontorfællesskab samt selskabs- og eventlokaler. - Foto: Bo Børresen

Der er sket underværker på Vandværket

Efter årtier i forfald er det tidligere vandværk på Rabarbervej vakt til live som café, restaurant, forsamlingshus med mere. Den mere end 100 år gamle bygning har gennemgået en gennemgribende renovering i fuld respekt for stedets mange historiske detaljer.

Lige der, hvor Frederiksberg mødes med Nordvest og Vanløse, og hvor Grøndalsparken bliver til Fuglebakken Station, lå engang et vandværk. Bygningen ligger der stadig, men har ikke gjort gavn i årtier. Ikke før nu …

Vi begynder med begyndelsen. Arkitekten Ludvig Fenger, der stod bag markante bygninger som Københavns Hovedbrandstation, Vestre Fængsel og Øksnehallen, tegnede vandværket. Første spadestik blev taget i 1901.

Vandværket stod klar til brug i 1903. Det var aktivt indtil 1950, hvor en del af grunden blev solgt fra. Den nuværende 1.200 kvadratmeter store bygning med rentvandsbeholder og maskinhus blev bevaret og var en del af Københavns Vandforsyning indtil 2004.

I 2007 blev det nu tidligere vandværk kortvarigt besat af en gruppe unge fra det forhenværende ungdomshus på Jagtvej 69. Det var imidlertid ikke første gang, at Vandværket var besat. Det skete også under 2. Verdenskrig i et forsøg på at tvinge den danske civilbefolkning til at overgive sig på grund af vandmangel. Den tyske besættelsesmagt havde dog overset et enkelt vandværk, så planen lykkedes aldrig.

(artiklen fortsætter under billedet)

Et kig i caféens bar.

Et kig i caféens bar. – Foto: Bo Børresen

Et moderne forsamlingshus

Efter at have stået tom og ubenyttet siden 2004 købte erhvervsmanden Rasmus Storgaard i 2016 det gamle vandværk. Herfra gik der cirka to et halvt år med at få udarbejdet ingeniør-tegninger og indhente byggetilladelser med videre. I begyndelsen af 2019 kunne selve renoveringen så omsider gå i gang.

Meget er sket i det forgangne år, og selvom den sidste håndværker endnu ikke har forladt Vandværket, så fremstår den historiske bygning nyrenoveret fra kælder til kvist. Det er lykkedes at bevare stedets historiske ånd og charme og ikke mindst husets smukke arkitektur.

Vandværket, som stedet stadig hedder, indeholder café, restaurant, konference- og mødefaciliteter, kontorfællesskab samt selskabs- og eventlokaler.

Caféen og restauranten åbnede i december 2019, og 8. januar 2020 afviklede Vandværket med succes det første Folkekøkken – et ugentligt tilbagevendende arrangement, hvor gæsterne sidder skulder ved skulder og nyder et billigt måltid. En af grundtankerne med Vandværket er at skabe et moderne forsamlingshus, hvor folk mødes og knytter sociale bånd.

Vandværkets café og restaurant holder åbent mandag-fredag kl. 08.30-22.00 og lørdag og søndag kl. 09.00-22.00. Folkekøkkenet er hver onsdag kl. 17.30-19.00.

Der er plads til 350 siddende koncertgæster her i den gamle maskinhal.

Der er plads til 350 siddende koncertgæster her i den gamle maskinhal. – Foto: Bo Børresen

Her et af Vandværkets i alt fire konference-/mødelokaler.

Her et af Vandværkets i alt fire konference-/mødelokaler. – Foto: Bo Børresen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Fra januar og frem til september 2020 kan du opleve pulserende klubkultur på Designmuseum Danmark

Museums- og klubbesøg på én aften

Lersøen var engang en sø.

Lersøbøllerne – inspiration for Storm P.