Hvor Den Franske Skole stod, blev der rejst et granklædt kors til minde om de mange omkomne elever og lærere. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv
Hvor Den Franske Skole stod, blev der rejst et granklædt kors til minde om de mange omkomne elever og lærere. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv

Tragedie: 75 år efter bombningen af Den Franske Skole

Lørdag 21. marts er det 75 år siden, at bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg Allé skete ved en frygtelig fejl. Alle arrangementer i forbindelse med dagen er aflyst på grund af coronavirus.

Nonnen og de to børn står og skuer op mod himlen på Frederiksberg Allé. Der er tale om mindesmærket, hvor Den Franske Skole (Institut Jeanne d’Arc, red.) engang havde adresse, før skolen næsten blev udslettet fra bykortet.

Under 2. verdenskrig 21. marts 1945 kl. 11.17 fløj 18 Mosquito bombemaskiner over København og ved en fejl kom et fly til at bombe området omkring Den Franske Skole på Frederiksberg Allé.

Målet var ikke skolen, men derimod Gestapos danske hovedkvarter i Shellhuset ved Vesterport Station.

116 personer døde

Skæbnen ville at en af de britiske flyvemaskiner under indflyvningen ramte en lysmast på Vesterbro og styrede ned i et garageanlæg tæt ved Den Franske Skole.

Uheldigvis troede de andre fly ved en fejl, at de havde nået bombemålet og bombede derfor området ved skolen på Frederiksberg Allé, hvor børn og nonnerne befandt sig på Den Franske Skole.

På kort tid blev kvarteret forvandlet til et mareridt af ødelagte bygninger og døde personer.

Bygninger på Amicisvej, Maglekildevej, Dr. Priemes Vej, Henrik Ibsens Vej og Frederiksberg Allé udbrændte, mens andre fik skader.

116 personer omkom ved bombningen, heriblandt 87 børn, og der var mange sårede.

Øjenvidner fortæller

Frederiksberg Stadsarkiv har en beretning, som er skrevet af to frivillige, der hjalp med oprydnings- og evakueringsarbejdet ved skolen.

De fortæller blandt andet:

’Vi ankom 5-10 Minutter efter, at Bomberne var faldet. Det første, vi tog fat paa, var selvfølgelig at faa de levende Børn ud. Børnene var forholdsvis rolige, der var ingen Skrig – endsige Panik. Mange tog Situationen med stor Koldblodighed’.

En lille pige sagde: ’Du maa ikke saadan grise mig til; kan du ikke børste mig af; jeg kan ikke gaa hjem saa snavset’.

En lille dreng erklærede ’ at han ikke vilde i Børnehaven i Morgen, naar det gik saadan til’.

Og en tragisk beskrivelse efter bombningen:

Af de Stillinger, hvori vi fandt Søstre og Børn, kan man slutte, at Søstrene har gjort alt, hvad der staar i menneskelig Magt for at beskytte Børnene saa meget som muligt. De fleste blev fundet med Børnene under sig, i nogle Tilfælde levede Børnene, men Søsteren var død’.

Kritik af brandvæsenet

Efter bombningen af skolen blev brandvæsenet udsat for uretfærdig kritik, skriver de to frivillige.

’Brandvæsenet har gjort, hvad de kunde. Men for det første havde de kun tre Vogne til Raadighed; de andre var dirigeret en anden Vej; for det andet var der intet Tryk paa Vandet, fordi flere Rør var sprunget; og for det tredje var det en forfærdelig Storm, saa Gnister og brændende Flager fløj fra de brændende Bygninger paa Maglekildevej og tændte an som Gasblus’.

De to frederiksbergske brandmænd, Oscar Herman Dalby og Svend Aage Hansen, omkom i forbindelse med rednings- og slukningsarbejdet.

Arrangementer aflyst

De forskellige arrangementer, der skulle have fundet sted 21. marts er blevet aflyst, så der er ingen mindegudstjeneste i Frederiksberg Kirke, og der er heller ikke kransenedlæggelse. Alt det skyldes coronovirus.

Den Franske Skole.FOTO: Frederiksberg Stadsarkiv

Den Franske Skole.FOTO: Frederiksberg Stadsarkiv

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Øresundsskolen er blandt de skoler, der modtager elever fra bosteder.

Elever fra kommunale bosteder er i skole

Det var Michael Brautsch, der forestod online-gudstjenesten i Frederiksberg Kirke.

Kom til gudstjeneste hjemme foran computeren