Gaven fra kommunalbestyrelsens konservative gruppe på 60-års fødselsdagen 7. juli 1931. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv.
Gaven fra kommunalbestyrelsens konservative gruppe på 60-års fødselsdagen 7. juli 1931. Foto: Frederiksberg Stadsarkiv.

Gave til borgmester ‘bor’ hos stadsarkivet

LOKALHISTORIE. En borgmestergave fra 1931 er blevet givet til Frederiksberg Stadsarkiv.

Frederiksberg stadsarkiv

LOKALHISTORIE: Det hører til sjældenhederne, at Frederiksberg Stadsarkiv modtager historiske genstande fra borgerne, Stadsarkivet er, som navnet afslører, et arkiv og ikke et museum.

Men enkelte gange gøres der undtagelser. Det skete tidligere på sommeren, hvor en betænksom borger overdrog en større sølvskål til arkivet.

På skålens kant er den interessante tekst ’Fra den konservative Gruppe i Frederiksberg Kommunalbestyrelse’ og datoen 7. juli omkranset af årstallene 1861 og 1931 indgraveret. Som de fleste nok har regnet ud, er der tale om en gave fra de konservative medlemmer af Frederiksberg Kommunalbestyrelse i anledning af gavemodtagerens 70-års fødselsdag. Men hvem var nu fødselaren? Det var såmænd Frederiksbergs daværende borgmester Marius Godskesen (1861-1937).

Blandt de fleste nulevende frederiksbergere er han nok mest kendt for at have lagt navn til Borgmester Godskesens Plads ude på det vestlige Frederiksberg, men i samtiden var han en højt respekteret politiker med bl.a. et mangeårigt sæde i såvel Landstinget som en række af tidens væsentligste råd og nævn.

Han blev indvalgt i Frederiksberg Kommunalrepræsentation i 1908 og var medlem frem til 31. marts 1937 – få dage før sin død.

Efter at de konservative havde erobret flertallet i 1909, blev Godskesen valgt til repræsentationens formand, efter kommunalloven af 1919 med titlen borgmester. Han nedlagde posten 30. september 1936, efter 27 ½ års funktionstid, 75 år gammel.

I den indleverede sølvskåls bund ses to stempler. Det ene stempel, L. Berth, afslører navnet på skålens skaber, den velrenommerede københavnske juveler, guld- og sølvsmed Laurits Berth, der havde forretning på Vimmelskaftet.

Det andet stempel, 830s, angiver sølvkvaliteten og fortæller os, at 830/1000 af legeringen er rent sølv. En legering, som oftest anvendes til bestik og andre brugsgenstande, mens det mere smidige sterlingsølv (925s) i overvejende grad anvendes til smykker.

Borgmester Godskesens fødselsdagsgave fra 1931 har nu fået sin velfortjente plads i Stadsarkivets lille genstandssamling, der, sammen med næsten 17 hyldekilometer arkivalier, dagligt minder arkivets ansatte om en svunden men på ingen måde glemt tid.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Nogle af oprydderne står stolte med noget af det skrald, som de ryddede op på Frederiksberg. FOTO: Rachel Pryce Roed

39 store poser og to indkøbsvogne blev fyldt med skrald på to timer.

Bjarne Hastrup besøger Mogens Dahl Koncertsal onsdag 2. oktober

Foredrag: Ældre Sagen-stifter synger for i Mogens Dahl Koncertsal