Terrænformand Jens Thorsen er manden med nøglerne.
Terrænformand Jens Thorsen er manden med nøglerne. - Foto: Bo Børresen

Et hospital under overfladen

Jens Thorsen har været ansat på Frederiksberg Hospital siden 1972. Han er manden med nøglerne – også til hospitalets mange underjordiske gange. Vi tog den direkte vej til kappellet, himmelgangen og seks-timers rummet.

Bor du på Frederiksberg, så har du med garanti enten gået, cyklet eller kørt forbi Frederiksberg Hospital. Måske er du endda født der eller har været en tur forbi hospitalets skadestue. Det kan også være, at du er en af de mange, som en gang imellem går tur på hospitalsgrunden og betragter de mange flotte træer og bygninger.

Men har du nogensinde tænkt over, hvad der foregår under jorden på den 150.000 kvadratmeter store grund? At der lige under dine fødder bugter sig kilometervis af gange og tunneler. Både de snørklede med spindelvæv i ansigtshøjde men også de brede ’boulevarder’ med plads i overhalingsbanen til hospitalssenge, når det skulle gå stærkt med at overflytte en sengeliggende patient fra én afdeling til en anden.

– Foto: Bo Børresen

Står urørt

I dag ligger store dele af hospitalets underjordiske arealer ubrugte hen og bærer tydeligt præg af, at Frederiksberg Hospital synger på sidste vers.

Mange steder ser det ud som om, personalet har rejst sig og er gået til frokost for så aldrig at vende tilbage igen. Bordene er fyldte med effekter. Brune glasflasker med kemiske formler på etiketten, brugte kaffekopper, reagensglas og kolber hvis indhold er fordampet, en brugt brødkniv, åbne ringbind og små huskesedler. Væk er personalet.

Hospitalssenge står opmagasineret i lange rækker. I kapellet er der halvt nedbrændte lys i stagerne, og i det tilstødende lokale står en stribe salmebøger med ’Frederiksberg Hospital’ skrevet i guld på omslaget.

Det såkaldte seks-timers rum er dog tomt – og godt for det. Rummet blev indtil for nylig brugt til at opbevare nyligt afdøde i, indtil en læge kom og erklærede patienten for klinisk død. Afdøde lå der i op til seks timer og havde såmænd også en snor, de kunne trække i for at tilkalde hjælp, hvis de alligevel ikke var helt døde

N/A

N/A – Foto: Bo Børresen

Fangeflugt

Arealerne under Frederiksberg Hospital kan groft sagt opdeles i to kategorier: Der er de traditionelle hospitalsgange med tilstødende lokaler, som benyttes til transport, opbevaring, administration, forskning med videre.

Og så er der de noget smallere gange – eller rettere tunneler – som indtil 2000 blev brugt til at transportere damp fra Frederiksberg Forbrændingsanstalt på den anden side af Nyelandsvej til hospitalet.

I dag er det fjernvarmerør, der breder sig i de mange hundrede meter lange tunneler. Rørene har god plads, for selvom tunnelerne er snørklede, så er der to meter til loftet og godt en meter i bredden.

Der er med andre ord rigelig med plads til, at man kan gå rundt i tunnelerne. De kan for eksempel sagtens benyttes som flugtveje, og det var lige præcis, hvad danske modstandsfolk gjorde under 2. Verdenskrig.

Den tyske besættelsesmagt havde omdannet hospitalets fødeafdeling på Stockflethsvej til feltlazaret. ’Kriegslazarett Kopenhagen’ rummede primært sårede tyske soldater, men også en række danske modstandsfolk, som var blevet såret i konfrontationer med besættelsesmagten og hvis fremtid tegnede alt andet end lys.

Her var det så, at tunnelsystemet mellem Frederiksberg Hospitals bygninger gjorde ekstra gavn. Det lykkedes nemlig modstandsbevægelsen at befri nogle danske fanger, der flygtede via tunnelerne. Tyskerne opdagede dog ’lækken’ efter noget tid og afspærrede flugtvejene.

– Foto: Bo Børresen

Lukker og slukker

Tilbage til nutiden – og fremtiden.

Frederiksberg Hospital har for nylig haft sin sidste overnattende patient, og i 2023 er det helt slut med hospital på den enorme grund, som Jens Thorsen kender bedre end nogen anden – både over og under jorden.

Han har været ansat siden 1971. Begyndte som portør og kalder sig i dag for terrænformand. I denne måned fylder Jens 68 år, men satser på at time sin pension med lukningen af Frederiksberg Hospital om små fire år.

»Til den tid har jeg været her i 52 år. Så regner jeg med, at det er mig, der lukker og slukker og smider dem her over skulderen,« griner Jens Thorsen og rasler med sit store nøglebundt.

– Foto: Bo Børresen

N/A

N/A – Foto: Bo Børresen

N/A

N/A – Foto: Bo Børresen

N/A

N/A – Foto: Bo Børresen

N/A

N/A – Foto: Bo Børresen

– Foto: Bo Børresen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Mere end 80 sangere er med, når Birkerødkoret opfører Johannes Brahms, Ein deutsches Requiem, i Helligaandskirken på Strøget og i Mantziussalen i Lindevang Kirke.

Oplev skøn kormusik når Brahms elskede Requiem opføres af kæmpe kor

Billedtekst. FOTO: NAVN

Politi til stede i omstridt gade