Maria Gonzalez og Ulla Margrete Wahl er blevet en vigtig bestanddel af hinandens liv.
Maria Gonzalez og Ulla Margrete Wahl er blevet en vigtig bestanddel af hinandens liv. - Foto: Bo Børresen

95-årige Ulla er blevet ven med spanske Maria: »Vi får nedbrudt nogle fordomme hen over sofabordet«

For otte måneder siden blev 95-årige Ulla Margrete Wahl matchet med 36-årige Maria Gonzalez gennem Elderlearn. Det blev begyndelsen på et hjerteligt venskab, som bliver ved med at give.

Man siger, at man aldrig er for gammel til at lære. At man heller aldrig er for gammel til at lære nye mennesker at kende, er Ulla Magrethe Wahl et sprællevende eksempel på. Dåbsattesten siger ganske vist 1924, men sådan nogle detaljer hænger Ulla sig ikke i. Blikket bag det røde brillestel er varmt, og hjernen under det hvide hår knivskarp.

»Når man når op i min alder, så falder vennerne stille og roligt fra. De dør. Men så er det jo godt, at der findes steder, hvor sådan nogle som mig kan henvende sig og møde nye mennesker,« fortæller Ulla og fortsætter:

»Min datter gjorde mig opmærksom på Elderlearn, der matcher ældre mennesker som mig med unge udlændinge – som oftest sprogstuderende. Og inspireret af en tv-udsendelse jeg så i begyndelsen af året, hvor en 98-årig, halvskæv hippie havde besøg af en rumænsk sprogstuderende (Per Wennicks DR-dokumentar ’Skøn, skæv og 98’, red.), så ringede jeg til Elderlearn.«

Litteratur og kunst

Hos Elderlearn kigger man først og fremmest på fritidsinteresser og bopæl, og om der er nogen specifikke ønsker, inden man matcher den ældre med en sprogstuderende.

En martsdag i år troppede Maria Gonzalez op hjemme hos Ulla på Moltkesvej. Maria er 36 år og fra det nordlige Spanien. Hun er grafisk designer og flyttede til Danmark – nærmere betegnet Nyelandsvej – for fem år siden.

Det skulle hurtigt vise sig, at matchet mellem 95-årige Ulla og den 59 år yngre Maria ramte plet, og medarbejderen fra Elderlearn, som var med ved det første møde, blev hurtigt overflødig.

Ulla og Maria har lige siden mødtes hver mandag hjemme hos Ulla, som står klar med hjemmebagt kage, der bliver delt over en kop te. De to er blevet en vigtig bestanddel af hinandens liv.

Litteratur og kunst er de primære fælles interesser, men snakken går lystigt om alt fra sommerhusbesøg til politik.

»Jeg er så glad for dig«

Ulla og Maria interesserer sig i det hele taget for alt, som kan være med til at fremme forståelsen mellem mennesker og kulturer.

»Det er rart med nye input. Vi får nedbrudt nogle fordomme hen over sofabordet. Maria er i det hele taget godt selskab. Jeg glæder mig til hver gang, det bliver mandag. Jeg er så glad for dig,« siger Ulla og sender et kærligt smil til Maria.

Den i forvejen meget smilende spanske pige kvitterer med et endnu større smil og lægger armen om Ulla.

»Jeg har også stor glæde af at besøge Ulla. Til hverdag taler jeg mest engelsk – både via mit arbejde som freelance grafiker og med mine venner i Danmark. At Ulla og jeg kun taler dansk sammen, tror jeg, er den bedste måde at lære et nyt sprog på. Jeg lærer hverdagsdansk, og samtidig hører jeg en masse om dansk kultur, som Ulla kender så meget til,« siger Maria.

Ulla supplerer:

»Det gør mig bare glad, hvis jeg kan bidrage til et ungt menneskes udvikling.«

Ulla og Maria lagde ud med at læse H.C. Andersen-eventyr. ’Nattergalen’ og ’Lille Claus og Store Claus’. Maria læste op og Ulla rettede udtale. Sidenhen har de læst Tove Ditlevsen-digte, og har sågar planer om at kaste sig over Karen Blixen.

»Jeg har allerede læst ’Babettes Gæstebud’ på dansk,« fortæller Maria, mens hun modtager et stolt blik fra Ulla:

»Maria er virkelig dygtig til dansk, og hun skriver nærmest fejlfrit.«

Gør det

Det er ikke et krav, at den sprogstuderende skal kunne læse Karen Blixen og tale flydende dansk. Men han/hun skal kunne føre en simpel hverdagssamtale på dansk, så der omvendt ikke er noget krav til den ældre om at kunne tale andet end dansk.

Matchet mellem Ulla og Maria synes på alle måder at være et win-win forhold. Ulla er da også klar i mælet i sin anbefaling til andre ældre om at få sig en ung, udenlandsk besøgsven:

»Gør det. Jeg ved godt, at der er mange, som kan være lidt utrygge ved at åbne deres hjem for en fremmed. Men der kommer jo ikke bare nogen dumpende ind fra gaden. Elderlearn har sagt god for dem og er også med i starten, hvis man ønsker det. Jeg har kun haft gode oplevelser,« understreger Ulla, som det bedste eksempel på, at det aldrig er for sent at lære nye mennesker at kende.

– Foto: Bo Børresen

Elderlearn

  • Elderlearn matcher ældre borgere med sprogstuderende udlændinge. Dette er med til at skabe trivsel, glæde og indhold for den ældre og forbedre integrationsmulighederne for udlændingen.

  • Elderlearn har lokaler i Griffenfeldsgade på Nørrebro og er en socialøkonomisk virksomhed, der med udgangspunkt i frivillighed går efter at bruge den ældre som en ressource og hjælpe udlændingen med at lære bedre dansk.

  • Det er gratis for både ældre og udlændinge at deltage, da Elderlearn får økonomisk støtte af kommuner og fonde.

  • Få yderligere information på elderlearn.dk eller tlf. 60 56 06 53 (hverdage kl. 10.00-15.00).

  • Kilde: Elderlearn

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Forfatter Claudia Westh.

Foredrag: En stjålen guldring blev startskuddet til forfatterkarriere

Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler afholder endnu en gang julemarked.

Julemarked på Kunstakademiets skoler