Falkonergården, en af Frederiksbergs ældste bygninger.
Falkonergården, en af Frederiksbergs ældste bygninger. - Foto: Dan Møller

Falkonergården får vokseværk

Godt skjult bag bygningerne på Falkoner Allé gemmer Falkonergården sig omkranset af en stor have, der nu får nye naboer i form af et par villaer, men også en offentlig sti.

Man skal lede lidt, hvis man gerne vil finde den fine, gamle Falkonergård på Falkoner Allé. Hvis du er nået til Ågade, så er du gået for langt.

Falkonergården blev etableret af Christian V omkring 1670 til opdræt af falke. Siden blev falkeopdrættet erstattet af en lysfabrik, og så fik stedet lov til at forfalde. I 1900-tallet blev det meste af gården revet ned lidt efter lidt.

Bygning af villaer

Heldigvis er der stadig en længe tilbage af den oprindelige Falkonergård, som dog har været bygget om flere gange. Bygningen anses i dag for at være en af de ældste bygninger på Frederiksberg.

En bygning med gamle vinduer, skodder og døre og ikke mindst et fint loftsmaleri i havestuen.

Alt dette bliver en del af et restaureringsprojekt, hvor de vigtigste af bygningsdelene skal restaureres og sættes ind i bygningen igen med blandt andet nye fortsatsvinduer.

Nu har ejerne af stedet udarbejdet et restaureringsprojekt, som i sidste uge blev godkendt af By- og Miljøudvalget.

Så nu kommer der snart til at ske noget med Fasangården og den fine have. Stedet skal gennemgåes af Center for Bygningsbevaring i Raadvad.

Det bliver Frederiksbergs fortid der møder nutiden, når et par nye villaer bliver opført i Falkonergårdens store have.

Kommende naboer til Falkonergården.

Kommende naboer til Falkonergården. – Foto: PR

De gamle træer på grunden bliver bevaret, og der anlægges en offentlig sti gennem området. Den nyere del af Falkonergården, der ikke er bevaringsværdig, bliver revet ned efter anbefaling af blandt andre Slots-og Kulturstyrelsen.

Jagtfalke i byvåbnet

Formanden for Kultur- og Fritidsudvalget, Nikolaj Bøgh (K), er glad for beslutningen om at bevare Falkonergården.

»Det er dejligt, at det nu omsider ser ud til at kunne lykkes at få restaureret den sidste rest af Falkonergården og bevare dens historiske kvaliteter. Gennem flere år har bygningen ligget øde og forfalden hen, og navnlig efter en påsat brand sidste efterår har dens fremtid set meget dyster ud,« siger han.

Falkonergården er en betydningsfuld del af Frederiksbergs identitet, da det er fra Falkonergården, at jagtfalkene i byvåbnet stammer.

»Bygningen er efter alt at dømme en af de aller ældste på Frederiksberg, og den rummer en del meget gamle døre, vinduer, skodder og et meget spændende loftsmaleri i havestuen. Det er væsentligt, at der bliver taget godt vare på disse ting i den kommende restaureringsproces, som vil blive fulgt tæt af forvaltningen,« siger han og fortsætter:

»Det havde været ønskeligt at bevare en større del af Falkonergårdens store have ubebygget, men de nye villaer bliver af høj arkitektonisk kvalitet og opført under hensyntagen til de store gamle træer i haven, hvis rødder ikke må ødelægges,« siger Nikolaj Bøgh.

Hvis du aldrig har set Falkonergården, så prøv at slå en smut forbi og oplev en lille bid af Frederiksbergs historie, før projektet går i gang.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Pizzaer fra Armando på Jyllingevej var en herlig pause i klimadebatten.

Da Nida fik gode råd til at gøre sin familie mere klimavenlig

Frederiksberg-komponisten Fuzzy er seneste gæst i podcastserien ¿Min tone i livet¿. FOTO: Biblioteket Frederiksberg

Podcast fejrer jubilæum med komponisten Fuzzy