Kate Bøggild kigger ud af sit stuevindue med udsigt et stillads, som har været nærmeste nabo i foreløbig halvandet års tid.
Kate Bøggild kigger ud af sit stuevindue med udsigt et stillads, som har været nærmeste nabo i foreløbig halvandet års tid. - Foto: Bo Børresen

Kate i bygge-mareridt: »De kunne i det mindste sige undskyld«

Uden badeværelse i fire måneder, skimmelsvamp som er blevet forsøgt dækket til og uoverskuelige forsinkelser. Kate Bøggild fra Magnoliavej føler sig i den grad svigtet af de ansvarlige for renoveringen af Bebyggelsen Søndermarken.

I december 2017 indledtes en gennemgribende renovering af den almene boligafdeling ’Bebyggelsen Søndermarken’, der tæller fem boligblokke på hver 15 etager.

Bebyggelsen Søndermarken er placeret i den sydlige del af Frederiksberg, tæt på Roskildevej, og omfatter både dele af Borgmester Fischers Vej og dele af Magnoliavej. De fem boligblokke rummer 425 boliger og cirka 1.500 beboere.

Da renoveringen så småt gik i gang for lidt over to år siden, lå det fast, at der var tale om en både bekostelig og langvarig renovering. Mange af de 425 lejligheder var plaget af skimmelsvamp. Det skulle der naturligvis gøres noget ved, ligesom blandt andet nye facader, nye vinduer, nye indgangspartier, ny isolering og diverse tekniske installationer var – og er – på to-do listen.

Et levende mareridt

Den første boligblok, som skulle have en kærlig hånd, var Blok 5. Blokken omfatter Magnoliavej 74 og 76. En af beboerne hedder Kate Bøggild. Hun bor på anden sal med sin seks-årige søn.

Med et par års erfaring i byggebranchen var Kate udmærket klar over, at der ventede hende og naboerne en drøj omgang med en stribe gener på grund af den omfattende renovering.

Men at hun og hendes søn og de mange naboer skulle gennemgå, hvad hun kalder et levende mareridt, havde hun selvsagt ikke forestillet sig.

Toilet i gangen

»Jeg ved næsten ikke, hvor jeg skal begynde. Det er vanvittigt, hvad vi har oplevet i løbet af de to første år. Og det er jo ikke engang overstået endnu. Vi var blevet lovet, at Blok 5 skulle stå fuldstændig færdig i september 2019. Men se hvordan, her stadig ser ud,« siger Kate Bøggild og peger ud af stuevinduet med direkte udsigt til et gigantisk stillads.

Uden for et af stuens andre vinduer drøner en håndværker-elevator forbi.

»Ja, privatliv er her ikke meget af,« konstaterer Kate Bøggild og fortsætter:

»Men det er endnu værre, at vi heller ikke kan føre et normalt socialt liv og invitere gæster. Først var vi uden køkken, og derefter var det badeværelset. Og netop badeværelset er en historie for sig,« siger hun og indleder en længere fortælling:

»Vi fik at vide, at vi skulle undvære bad og toilet i to uger. Men det endte med at blive fire måneder. I de fire måneder blev vi tilbudt toilet- og badevogne i gården. Men de skulle selvfølgelig deles med de andre beboere, og der blev hurtigt meget klamt,« fortæller Kate og fortsætter:

»Da jeg er alenemor til en dreng, som dengang var fem år gammel, havde jeg ikke mulighed for at gå ned på toilettet, når han lå og sov, og det var ærlig talt også for ulækkert til, at jeg ville byde ham – eller mig selv for den sags skyld – at bade dernede. Vi måtte derfor tage bad i et babybad med en bruserslange i køkkenet. Og toiletbesøget foregik på et kloset bag en dør i gangen.«

Kate understreger:

»Det stod altså på i fire stive måneder. Der blev begået så mange fejl fra håndværkernes side, så det trak ud og trak ud. Planlægningen var også helt skæv. I seks uger i træk stod renoveringen af badeværelset helt stille.«

»Vi fik at vide, at vi skulle undvære bad og toilet i to uger. Men det endte med at blive fire måneder,« fortæller Kate Bøggild.

»Vi fik at vide, at vi skulle undvære bad og toilet i to uger. Men det endte med at blive fire måneder,« fortæller Kate Bøggild. – Foto: Bo Børresen

Skjulte skimmelsvamp

Skimmelsvamp er en af de helt store fjender i Bebyggelsen Søndermarken.

»I nogle lejligheder har væggene nærmest været levende. Kulsorte af skimmelsvamp,« fortæller Kate Bøggild.

Hendes lejlighed har ikke været hårdt ramt. Alligevel oplevede Kate en episode, som chokerede hende:

»Jeg kommer hjem efter at have afleveret min søn i børnehave for at arbejde hjemme. Som så mange gange før har håndværkerne uden varsel låst sig ind i min lejlighed. Tre murere er i gang med at lukke diverse huller, efter at vinduerne i stuen er blevet skiftet.

Der har været dækket af i otte måneder. Bag afdækningen har der dannet sig skimmelsvamp, men guddødeme om ikke murerne er i fuld gang med bare at mure uden på skimmelsvampen. Jeg forlanger, at de stopper omgående og får fat i en repræsentant fra entreprenøren Enemærke & Petersen.

Først herefter bliver skimmelsvampen renset ned. Men det var ikke sket, hvis ikke jeg var kommet hjem,« pointerer Kate Bøggild.

Syge i tre måneder

Så ’billigt’ slap hendes veninde i samme opgang ikke.

»Hun og hendes datter var konstant syge tre måneder i træk. Jeg nævnte flere gang for hende, om hun var sikker på, at håndværkerne ikke havde lavet samme nummer hos hende med at lukke skimmelsvamp inde. Til at begynde med afviste hun, for hun havde specifikt spurgt til, om de havde renset alt skimmelsvamp ned,« forklarer Kate Bøggild og fortsætter:

»Til sidst blev det dog for meget. Min veninde forlangte, at få foretaget prøver. Der blev boret tre huller i hendes stuevæg og udtaget prøver. Der viste sig at være skimmelsvamp alle tre steder, så svampen havde bredt sig og dækkede det meste af stuens bredde.«

Fanget i eget hjem

»Sådan kunne jeg blive ved med at fortælle vanvittige historier fra de to år, der foreløbig er gået,« siger Kate Bøggild og tilføjer historier om weekender uden varme og et ventilationsanlæg, som ikke har fungeret i hendes lejlighed, siden det blev sat op for halvandet år siden.

»Og så var der også dengang, vi var uden elevator i en uge. For min søn og mig har det ikke den store betydning. Men her bor jo rigtig mange ældre mennesker, som er dybt afhængige af elevatorerne. De skal så igennem fire tunge døre for at komme over til en anden elevator, som måske og måske ikke virker. Jeg har måttet købe mælk og smør til en ældre dame i opgangen, der simpelthen var fanget i eget hjem.«

Ingen tager ansvar

For Kate Bøggild og de øvrige beboere i Blok 5 må man formode, at det værste byggemareridt er overstået.

Derfor er det nærliggende at spørge, hvorfor hun så henvender sig til Frederiksberg Bladet nu.

»Det gør jeg, dels fordi de fire andre boligblokke jo skal have samme tur som Blok 5 har fået. Jeg kan ikke bare se til, hvis de skal gennemgå det samme mareridt, som vi har oplevet. Og dels fordi jeg mener, at nogen bør stilles til ansvar. Både for byggeriet og over for os beboere.

Jeg har oplevet magtesløse naboer, som er brudt grædende sammen. Nogen må gøre noget, og den rolle føler jeg, at jeg bør påtage mig. Der bor en del ressourcesvage mennesker i Bebyggelsen Søndermarken, som ikke har overskuddet til at råbe op. De kan måske ikke engang dansk. Det er bare gået for vidt til, at jeg kan holde min kæft.«

Kate Bøggild oplyser, at hun flere gange har beklaget sig til ledelsen i både FFB (Frederiksberg Forenede Boligselskaber), som administrerer Bebyggelsen Søndermarken, og til KAB (Københavns Almennyttige Boligselskab), som administrerer FFB og er byggeforretningsfører for renoveringen.

»Men de vasker bare hænder på hinanden. Ingen tager ansvar. De kunne i det mindste sige undskyld,« slutter Kate Bøggild.

Her kommer så en undskyldning fra KAB

Blok 5 er én ud af i alt fem boligblokke i Bebyggelsen Søndermarken, som skal gennemgå en større renovation.

Blok 5 er én ud af i alt fem boligblokke i Bebyggelsen Søndermarken, som skal gennemgå en større renovation. – Foto: Bo Børresen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Bebyggelsen Søndermarken består af fem 15-etagers boligblokke dels på Borgmester Fischers Vej og dels Magnoliavej.

KAB undskylder: Håndværkere skjulte skimmelsvamp

Nørrebro United inviterer på lokale håndboldkampe og visning af EM-finalen.

Tag hele familien med: Nørrebro United inviterer på håndboldfest