Såvel Radikale Venstres Ruben Kidde som Liberal Alliancens Laura Lindahl glæder sig over, at de budgetterede 4,4 millioner kroner i statslig støtte til opnormering af det pædagogiske personale i Frederiksbergs børnehaver og vuggestuer nu er vokset til 9,9 millioner kroner.
Såvel Radikale Venstres Ruben Kidde som Liberal Alliancens Laura Lindahl glæder sig over, at de budgetterede 4,4 millioner kroner i statslig støtte til opnormering af det pædagogiske personale i Frederiksbergs børnehaver og vuggestuer nu er vokset til 9,9 millioner kroner. - Foto: Bo Børresen

5,5 millioner kroner ekstra til Frederiksbergs daginstitutioner

I mandags kom det frem, at regeringen og dens støttepartier har tildelt Frederiksbergs daginstitutioner 5,5 millioner kroner mere til normeringsløft, end Frederiksberg Kommune havde budgetteret med. Det er noget, som skaber glæde på tværs af de lokale partiskel.

Da de 25 medlemmer af Kommunalbestyrelsen i efteråret enedes om et budget for Frederiksberg Kommune i 2020, satte man 5,6 millioner kroner af til brug for ansættelse af flere medarbejdere i byens børnehaver og vuggestuer.

Samtidig budgetterede lokalpolitikerne med et statsligt tilskud på 4,4 millioner kroner – ligeledes til opnormering af pædagogisk personalet i byens daginstitutioner.

I mandags kom det så frem, at Frederiksberg Kommune ikke er blevet tildelt 4,4 millioner kroner, men hele 9,9 millioner kroner – altså 5,5 millioner kroner mere end budgetteret. Det fremgår af en aftale, som regeringen sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet præsenterede mandag.

Antager man, at en fuldtidsansat medarbejder i en kommunal daginstitution – det være sig pædagog, pædagogisk assistent eller pædagogmedhjælper – koster 400.000 kroner om året, så kan de 5,5 millioner kroner konverteres til yderligere 13,75 fuldtidsansatte medarbejdere.

Og det er lige præcis, hvad kommunalbestyrelsesmedlemmer på tværs af partiskel har i sinde.

Flere voksne

»De ekstra penge fra staten skal gå ubeskåret til at ansætte endnu flere voksne i daginstitutionerne,« fastslår medlem af børneudvalget på Frederiksberg, Ruben Kidde (RV) og fortsætter:

»Jeg gik til både kommunal- og folketingsvalg på at sikre flere pædagoger til børnene. Det er derfor skønt at se, at det giver pote. Med de ekstra penge kan Frederiksberg Kommune få råd til at ansætte næsten 40 ekstra pædagogiske medarbejdere i år. Det vil lune gevaldigt ude i daginstitutionerne.«

Ruben Kidde tilføjer:

»Uden pengene fra Christiansborg kunne Frederiksberg slet ikke nå målsætningen om én voksen per tre børn i vuggestuerne og én voksen per seks børn i børnehaven. Pengene fra staten bør bruges én-til-én på at løfte antallet af voksne i Frederiksbergs daginstitutioner. Det er vejen til at indfri visionen om minimumsnormeringer hurtigst muligt. Men vi mangler stadig at afsætte flere midler lokalt, så jeg er slet ikke færdig med at prioritere børnene.«

Kernevelfærd

Formand for børneudvalget på Frederiksberg, Laura Lindahl (LA), glæder sig også over den uventede store pose penge fra regeringen og dens aftaleparter:

»Vores daginstitutioner er kernevelfærd, og jeg mener, at institutionerne på Frederiksberg skal være landets bedste. Derfor er jeg glad for, at vi øger normeringerne markant på Frederiksberg. Med regeringens prioritering kan vi øge normeringerne endnu hurtigere, end vi havde regnet med. Det er jeg naturligvis rigtig glad for,« siger hun og tilføjer i samme moment:

»Vi skal huske, at flere hænder ikke kan stå alene. Vi skal også investere i de fysiske rammer og sikre flere uddannede pædagoger. Det er mindst lige så vigtigt, som antallet af hænder. Derfor er vi ikke i mål alene ved at tilføre flere hænder. Men det er et vigtigt skridt mod en bedre hverdag for byens mindste borgere. Derfor er jeg naturligvis glad for, at vi kan øge normeringerne hurtigere end først antaget, konkluderer Laura Lindahl.

Hun bakkes op af borgmester Simon Aggesen (K):

»Det er vigtigt for mig, at vi får flere pædagoger i vores daginstitutioner. Når der kommer lidt flere penge fra regeringen, end vi havde regnet med, så kan vi løfte normeringerne hurtigere, end vi ellers havde forudsat. Det skal vi selvfølgelig gøre.«

Har været en skandale

2. viceborgmester Michael Vindfeldt (S) hylder sine partifæller i regeringen:

»Det er fantastisk, at vi nu på Frederiksberg kan mærke, at der er kommet et nyt flertal på Christiansborg og en ny socialdemokratisk regering. Nu opprioriteres børnehavebørnene og vuggestuebørnene i en grad, så vi i mine 15 år i kommunalpolitik ikke har set et større normeringsløft. Som socialdemokrat er det rart at se, at når statsministeren har sagt, hun vil være børnenes statsminister, så følger der også handling med.«

Michael Vindfeldt tilføjer:

»Frederiksberg har under konservativ ledelse de sidste par år haft de tredjedårligste normeringer i børnehaver, hvis vi sammenligner os med de andre hovedstadskommuner. Det har været en skandale, men nu får vi en god håndsrækning fra regeringen, og kombineret med de penge, der blev afsat af en enig Kommunalbestyrelse i budgettet, så begynder det at rykke. Så forhåbentligt kan børn, forældre og ansatte snart mærke de ekstra midler derude.«

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Hvert år bliver Vanløse på den 2. ende fejret med deltagelse fra store dele af byen. I 2019 var der dog ingen kommunale penge til gildet, og det ærgrer lokaludvalget.

Jehovas Vidner er ufrivilligt skyld i færre penge til kulturen i Vanløse

I forestillingen ‘Kvinnan Som Är Jag’ inviterer den svenske sanglærke Lisa Nilsson publikum inden for i sin verden, oplev hende i Glassalen fra 5.-7. marts.

Åbenhjertig Lisa Nilsson: »Når jeg giver hele mig selv, føler jeg mig fri«