»Ved hjælp af den kunstige intelligens, som vi har udviklet, bortredigeres det store område på en fodboldbane, hvor bolden ikke befinder sig. På den måde er bolden hele tiden i fokus,« forklarer Henrik Teisbæk.
»Ved hjælp af den kunstige intelligens, som vi har udviklet, bortredigeres det store område på en fodboldbane, hvor bolden ikke befinder sig. På den måde er bolden hele tiden i fokus,« forklarer Henrik Teisbæk. - Foto: Bo Børresen

Henrik og det intelligente fodboldkamera

Ét kamera og en hulens masse kunstig intelligens. Det er, hvad der skal til for at optage fodboldkampe i en kvalitet og anvendelighed, så både forælderen og fodboldanalytikeren er glade. Manden bag firmaet med den revolutionerende opfindelse er fra Frederiksberg og hedder Henrik Teisbæk.

Det er en smule teknisk. Eller rettere meget teknisk. Noget med algoritmer og kunstig intelligens og ikke sådan lige til at forstå for menig mand m/k.

Men det er selvfølgelig også netop derfor, at opfindelsen er så revolutionerende inden for fodboldteknologi. Firmaet bag opfindelsen hedder Veo Technologies, og manden bag firmaet hedder Henrik Teisbæk. Han er opvokset i Skovshoved, men har de seneste ti års tid boet på Frederiksberg. Først Hauchsvej, siden Bülowsvej og i dag Ceresvej.

38-årige Henrik Teisbæk er uddannet ingeniør, men har slået sit navn fast i dansk erhvervsliv ved at bygge virksomheder som Billetto og Bloggers Delight op fra bunden.

I dag er det Veo Technologies, som har Teisbæks fulde opmærksomhed. Et firma han rejste midlerne – eller rettere fandt investorerne – til tilbage i 2015, men som han ejer på lige fod med de to øvrige medstiftere: Keld Reinicke og Jesper Taxbøl.

Missede søns scoring

Idéen til det intelligente fodboldkamera opstod oprindeligt i Keld Reinickes hoved som en udløber af en frustrerende oplevelse i privat regi.

Keld Reinicke – og ja, det er ham, der var med til at starte DR2, TV 2 Zulu og TV 2 Charlie – kom en dag for sent til sin søns fodboldkamp. Sønnen havde tilmed scoret. Så den erfarne tv-mand var ekstra frustreret over at have misset højdepunktet, og det irriterede ham, at der ikke i det mindste fandtes videobilleder af sønnens mål.

»Det må kunne opfindes,« tænkte Keld Reinicke og henvendte sig til sine idérige og teknisk velfunderede venner, Henrik Teisbæk og Jesper Taxbøl.

Artiklen fortsætter under billedet …

Det neongrønne, alien-lignende kamera kan ved hjælp af kunstig intelligens optage fodboldkampe med samme resultat som en kameramand, der følger bolden rundt på en boldbane.

Det neongrønne, alien-lignende kamera kan ved hjælp af kunstig intelligens optage fodboldkampe med samme resultat som en kameramand, der følger bolden rundt på en boldbane. – Foto: Bo Børresen

Kun lige begyndt

Resten er historie. Men også en historie, som langt fra er skrevet færdig. Den er nærmest kun lige begyndt.

Opfindelsen rummer nærmest uanede muligheder. Ikke kun inden for fodbold og ikke kun i Danmark, men inden for alle boldsportsgrene og i hele verden.

Henrik Teisbæk forklarer om Veo-kameraet:

»Kameraet placeres på en fire meter høj tre-fod eller fastgøres på et højt hegn, så det kan optage hele fodboldbanen på én gang. Ved hjælp af den kunstige intelligens, som vi har udviklet, bortredigeres det store område på en fodboldbane, hvor bolden ikke befinder sig. På den måde er bolden hele tiden i fokus – lidt ligesom i de store fodbold produktioner, der vises på tv.«

Henrik Teisbæk uddyber:

»Vores opfindelse eliminerer behovet for en kameramand. En kameramand hvis perspektiv i øvrigt også er dårligt, hvis han står på sidelinjen og optager. Det er jo de færreste fodboldbaner, som har et tv-tårn tilknyttet.«

Uanede muligheder

Henrik Teisbæk pointerer, at Veo-kameraet og dets kunstige intelligens vil udbrede antallet af videofilmede fodboldkampe massivt:

»Hidtil har videooptagelser af fodboldkampe været forbeholdt den absolutte elite i dansk fodbold, fordi det krævede så meget først at filme kampen og siden at klippe den sammen til noget brugbart. Vores kamera gør videooptagelser af fodboldkampe tilgængelige for de fleste fodboldklubber og de fleste fodboldhold – fra Superligaen til 3. miniput.«

De videooptagelser, som Veo-kameraet og den kunstige intelligens producerer, har ifølge Henrik Teisbæk uanede anvendelsesmuligheder:

»Pludselig kan familie, venner og klubkammerater se en U11-spillers perlemål fra den seneste udekamp, og spilleren kan dele scoringen på sociale medier. En træner kan vise detaljer fra en kamp, som spillerne kan lære af. Fodboldspillere lærer nu engang bedst visuelt. Og endelig kan eliteklubber spare på scoutingfronten ved at se sammenklip af en spiller i stedet for at sende en talentspejder til Nordnorge eller Grækenland,« forklarer Henrik Teisbæk og tilføjer:

»Fodbold kan i det hele taget eksponeres i en hidtil uset grad, og flere mennesker kan tage del i det, der sker på banen – uanset niveau.«

Made in Aldersrogade

Eventyret er kun lige begyndt, men Veo Technologies har allerede godt fat i det danske fodboldmarked. 85 af landets 100 største fodboldklubber (målt på antal medlemmer) har købt ét eller flere kameraer og det medfølgende abonnement. Blandt abonnenterne er FB, FA 2000 og KB.

I alt står der på den anden side af 600 aktive Veo-kameraer fordelt på 475 danske fodboldklubber. På verdensplan er tallet mere end 2.000 kameraer, og det tal stiger eksplosivt dag for dag.

Veo Technologies er repræsenteret i 60 lande på verdensplan. Samtlige kameraer er i øvrigt ’made in Denmark’ – nærmere bestemt i Aldersrogade på Ydre Østerbro.

Foruden administration, salgs- og supportafdeling samt software- og hardwareudvikling rummer Veo Technologies’ hovedkvarter en produktionsenhed. Det neongrønne kamera bliver med andre ord produceret in-house.

Lige nu sidder der godt 50 medarbejdere i Aldersrogade – deriblandt 18 ingeniører, som udvikler på livet løs. Arbejdsstyrken udvides i øjeblikket med et par mand m/k om måneden.

Selvom det går stærkt, så kan det meget vel komme til at gå endnu stærkere, når og hvis planerne om at udvide den kunstige intelligens til også at kunne forstå og optage andre sportsgrene end fodbold, bliver til virkelighed.

»Vores kamera gør videooptagelser af fodboldkampe tilgængelige for de fleste fodboldklubber og de fleste fodboldhold - fra Superligaen til 3. miniput,« fastslår Henrik Teisbæk.

»Vores kamera gør videooptagelser af fodboldkampe tilgængelige for de fleste fodboldklubber og de fleste fodboldhold – fra Superligaen til 3. miniput,« fastslår Henrik Teisbæk. – Foto: Bo Børresen

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Jette Hill Ludvigsen har altid fuld fart på og svært ved at sidde stille. Men når verden bliver for meget, bevarer hun altid roen og overskuddet.

‘Der er ikke nogen ommer i livet’

Lars Brygmann spiller filmmanden, som bliver dræbt i Krudttønden.

Se »Krudttønden« med Østerbro Avis