Alexander Stevns er sekretariatsleder af URBAN 13.
Alexander Stevns er sekretariatsleder af URBAN 13. - Foto: Heidi Engelund

URBAN 13 er kulturhuset Garagen og alt det andet under Bispeengbuen

Projektet URBAN13 under Bispeengbuen er godt på vej med kulturhuset Garagen, gadeidræt og kontorfællesskaber. Til april kommer flere boldbaner på den tidligere parkeringsplads med de toppede brosten.

Et fem meter højt rødt kulturhus danner sammen med

gule, grønne og blå containere under Bispeengbuens travle motorvej rammen om URBAN 13, der stille og roligt har fået bygget et bymiljø op, hvor der sker en masse spændende kultur og idræt og meget andet.

Alexander Stevns er sekretariatsleder i Urban 13 og tager hånd om den daglige ledelse sammen med Benjamin Randbøll og Anas Kababo.

Første gang man besøger URBAN 13 kan man måske godt tænke, hvad er dog det? Men bare vent der er masser af liv og tilbud hele ugen, og meget af det er gratis.

»Vi har blandt andet afholdt koncerter og vist film på vores store lærred i et halvt års tid. I starten troede folk ikke, at vi havde en bygning, men at de skulle sidde og fryse udenfor. Vores kulturhus er både opvarmet og isoleret, så man skal ikke være nervøs, hvis man skulle komme her i vinterhalvåret,« smiler Alexander Stevns og fortsætter:

»Stedet har plads til 149 personer, når den store garageport er lukket. Til sommer vil der være dage,hvor vi åbner den ud til byrummet, og så er kapaciteten i hver fald dobbelte,« siger han og peger på den gigantiske dør.

Er du vild med film, så kan det røbes, at filmklubben i den kommende tid viser true crime og dokumentarfilm.

Inde i varmen er der masser af koncerter med artister fra det danske vækstlag, pub- og musikquiz. Quizafterne er allerede så populære, at man skal skynde sig, hvis man gerne vil have en plads.

’Garagen’ er isoleret

Musik, quiz og meget mere finder sted i ’Garagen, en stor, rød bygning, som agerer kulturhus under Bispeengbuens betontag. URBAN 13 huser også et kontorfællesskab og mødelokaler og meget mere er på vej.

Inde i ’Garagen’, der er isoleret, byder indretningen på scene, lyd- og lysproduktion, en bar, et backstage, et køkken, borde, stole og en discokugle. I baren kan man forsyne sig med drikkevarer og popcorn, når der vises film.

Projekt i fem år

URBAN 13 startede for et års tid siden som et fem-årigt projekt med økonomisk støtte fra Realdania Fonden, FrederiksbergFonden og Lokale & Anlægsfonden. Der er 12-14 frivillige på stedet, og flere er meget velkomne.

»Hvis man har lyst til at være med eller har en god idé, så kan man skrive til os på vores hjemmeside eller på facebook,« siger Alexander Stevns.

Han står og smiler og ser ud over alt det, der er skudt op på ingen tid under Bispeengbuen.

Alexander Stevns inde i Garagen.

Alexander Stevns inde i Garagen. – Foto: Heidi Engelund

»Her sker meget lige nu, vi har frivillige på forskellige basis, hvor nogle laver hip hop karaoke og meget andet. Lige nu, kommer der både folk fra det nære lokalområde, men også fra mange andre steder i hovedstaden«.

Han fortæller, at URBAN 13 fortsat er i gang med at udvikle og bygge videre på projektet, så bliv ikke overrasket hvis endnu en container eller to dukker op under Buen.

»»Da URBAN 13 startede, oplevede vi, at områdets beboere generelt udtrykte sig positivt om projektet. Efter vi har slået dørene op, er det fortsat. Vi er glade for, at folk giver os en chance, for det er jo meningen, at URBAN 13 skal være et sted for alle,« understreger han.

Boldbaner til april

Nede i den anden ende af af den tidligere parkeringsplads med de toppede brosten dukker der snart gadeidræt op.

»Til april åbner vi ’Street under Buen’ sammen med lokale foreninger fra Nørrebro, Nordvest og Frederiksberg. Vi har alle støttet hinanden i processen og målet har været at skabe et sæt brugerskabte boldbaner. Der vil både være en helt unik fodboldbane, en helt unik basketbane, tribuner og et klubhus,« forklarer Alexander Stevns, mens han peger ud på arealet, hvor forvandlingen snart går i gang.

Bliver til slut 2023

Hvordan er det at skabe noget, som man ved har en begrænset levetid?

»Vi har fået lov til at være her til september 2023 med mulighed for forlængelse. Det er selvfølgelig synd at fjerne noget, der giver byen liv,« siger han og kigger på alt det, som hører under URBAN 13s vinger.

I en anden bygning omkranset af to store, blå containere i enderne, sidder folk og arbejder.

»Folk er begyndt at bruge stedet som mødested og som arbejdsplads, så det ville være surt, hvis det hele blev forvandlet til en parkeringsplads igen. Vi må se, hvad der sker, men det er en præmis, vi hele tiden har kendt til. Måske er vi her om ti år, vi ved det ikke,« smiler han.

Der er ingen tvivl om, at folkene bag URBAN 13 brænder af hele hjertet for bydelsrummet under Bispeengbuens travle trafikvej.

Mad til sommer

URBAN 13 fortsætter stille og roligt med at knopskyde. Når boldbanerne er klar, er næste projekt en madcontainer, hvor man lige nu leder efter den rette person til at lave maden.

»Vi skal have mad til sommer, og vi har allerede en container til formålet. Vi vil gerne lave fællesspisning, og det skal være mad, som folk har råd til at betale,« siger Alexander Stevns og understreger, at der ikke bliver tale om en ny Papirø eller et gigantisk madmarked under Buen.

Vil du vide mere, kan du surfe ind på www.urban13.dk.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Forstander på Mændenes Hjem, Ivan Christensen, oplyser, at der fortsat er hjælp at hente i deres tilbud, men at en del af venterummene bliver lukket.

Mændenes Hjem: I kommer til at se lidt flere på gaden – men vi er her stadig

Platanvej.

DEBAT: Åbent brev til Simon Aggesen