Arkæologernes fund på Rådhuspladsen gør, at Københavns historie skal skrives om. Foto: Københavns Kommune

Nyt fund bekræfter: Københavns historie skal skrives om

HISTORISK. Fundet af et klokkestøberi på Rådhuspladsen i forbindelse med metroudgravningen gør arkæologerne fra Københavns Museum sikre på, at de nu kan bekræfte fundet af Københavns første kirke.

ARKÆOLOGISK: Arkæologerne på Københavns Museum er ikke i tvivl: Det er sporene af Københavns ældste kirke, der er fundet under Rådhuspladsen i forbindelse med metrobyggeriet.

Kirken er fra omkring 1000-1100-tallet, og det er fundet af et klokkestøberi i april, der gør, at arkæologerne sikre i deres sag.

»Fundet af klokkestøberiet fortæller os, at vi med sikkerhed har fundet Københavns ældste kirke på området. Fra den tidligste kirkehistorie ved vi, at særligt specialiserede klokkestøbere blev hidkaldt og støbte kirkeklokken på stedet – som regel kirkegården. Dette var en kompliceret proces og har bestemt krævet en særlig viden men også en vis økonomi,« fortæller Jane Jark Jensen, museumsinspektør ved Københavns Museum i en pressemeddelelse.

Fandt skeletter

I begyndelsen af 2018 fandt arkæologer fra Københavns Museum en række skeletter under Rådhuspladsen i forbindelse med metroudgravningen.

Skeletterne vidnede om en kirkegård, og fundet af et stendige rejste spørgsmålet om, hvorvidt det mon var byens ældste kirke.

Fundet af en metalstøbeform på stedet gav tanken yderligere liv, og nu viser en analyse af støbeformen, at der er tale om et klokkestøberi.

Det gør arkæologerne sikre på, at Københavns ældste kirke befinder sig under Rådhuspladsen.

Spektakulært

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt.) kalder det spektakulært, at man midt i hovedstaden finder et så skelsættende fund for Københavns historie:

»Fund som dette fortæller os, at vores hovedstads historie langt fra er komplet, og at der stadig gemmer sig en masse viden under byens overflade. Men det viser også en dynamisk side af byens historie, der vidner om, at København også mange år tilbage var en by i udvikling beboet af innovative mennesker,« siger Franciska Rosenkilde i en pressemeddelelse.

Udgravningerne på Rådhuspladsen er sket i forbindelse med HOFORs ledningsføringer og Metroselskabets færdiggørelse af den kommende metrostation på pladsen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Fra plakater til bog på ti år

Børnenes Dyremark vinder 15.000 kroner