Hygge i kælderloungen. Foto: Jacob Schneider

Cigar-poesi: Kom til rygning og digtoplæsning med Claus Høxbroe

LYRISK RØG. På fredag inviterer beat-digteren Claus Høxbroe indenfor i cigarloungen hos Cigar Shop Macanudo, hvor han læser op af sin seneste digtsamling mellem hvæsene.

SILKEGADE: I en gammel kælder under Cigar Shop Macanudo i Silkegade gemmer sig en lille perle for byens cigarelskere. En vaskeægte cigarlounge med bløde sofaer, askebægre og cigarklippere åbenbarer sig, når man kommer ned fra butikken, og her serveres udsøgt rom og kaffe til dem, der er med på gourmetrygeren.

På fredag kan rygende literater glæde sig til en særlig seance i loungen: Digteren Claus Høxbroes læser op fra sin rejse-digtsamling »Morgenen arbejder på en ny sol«, der tager læseren med på roadtrip gennem Florida og rundrejse i Cuba med afstikkere til Sverige, Riga og Budapest – og på hotelbesøg i København.

Roadtrip på tobak

De maleriske beskrivelser af lange køreture, vilde solopgange i Miami og hotelværelser er i vid udstrækning blevet til med gode mængder tobak som inspiration:

»Inden vi kom til Cuba, som jo er cigarernes Mekka, var vi jo i Florida, hvor de også har udmærkede

Foto: Jacob Schneider.

cigarbarer, og der blev da røget godt undervejs. Men det at ryge sig rundt på øen, det var simpelthen en fornøjelse,« fortæller Høxbroe, netop som der serveres en middagscigar i de bløde gemakker – en Macanudo 1968 fra Den Dominikanske Republik.

Det er en intens, let krydret og mættende sag, men stadig lækker og let med lidt kold røg, får vi at vide. Der klippes og tændes op, mens vi prøvesmager en Rumnac – en blanding af rom og cognac, som butikken har på prøve.

»Cuba er jo vildt kendt for deres cigarer, måske også fordi USA havde embargo, så de var svære at få. Der er mange gode cigarer derovre, som ikke er så kendte herhjemme, hvor man får meget for pengene. Ikke nødvendigvis prangende, men bare god tobak,« siger digteren med et henført blik.

»Men der sker jo et eller andet, når man er i de rammer. Sådan er det jo også med god alkohol. Du kan køre rundt med dem hele dagen – jeg havde konstant en cigar tændt. Det blev en del af turen at smage deres cigarer, hver gang man kom til et nyt område. Det var skønt at pulse løs i det gode vejr, men man kunne også gå ind på hotellerne rygende. Det er noget lidt andet end at skulle skamme sig ude på hjørnet i Danmark, ik’?«

Der er drysset tobak med nænsom hånd i flere af digtene, siger Claus:

»Der er et, hvor jeg er ude at gå en tur ved en cigarfarm, og så går der en ældre herre og høster. Vi falder i snak – eller fagter, han kan ikke engelsk, jeg kan ikke spansk – og så går vi ind i tørrerummet, hvor alle de her blade hænger, og så ruller han mig en, som vi sidder og ryger sammen. Det var en fornøjelse.«

Reklame-embargo

Det har dog ikke været så nemt at promovere dette arrangement som så mange andre digtoplæsninger, fortæller poeten:

»Man må ikke reklamere for tobak, så alt forsalg af billetter foregår i butikken – man må ikke oprette

Foto: Jacob Schneider.

salg på diverse billetsider, når der er tobak involveret. Selv butikkens navn, det må man ikke, så når vi omtaler det, siger vi bare Silkegade 23. Det er nogle lidt andre rammer end på Cuba.

Hele den her kamp mod tobak… Altså, man skal da oplyse folk om, at rygning ikke er sundt, og det er der nok heller ikke nogen, der er i tvivl om. Men det er ærgerligt, at det skal være en kamp at få lov til at ryge en god cigar. Selv på værtshuse, hvor der bliver røget cigaretter, kan man blive kigget skævt til, hvis man tænder op – alt imens der bliver kørt en kasse blå Kings ovre i hjørnet. Mange har en idé om, at de lugter. Måske har de snuset til bedsteforældrenes cerutter, tørret i vindueskarmen og knitrende tændt op. Så jeg spørger altid, inden jeg tænder.

Hvor en cigaret ryges hurtigt på farten, så er der jo noget afslappende i at ryge cigar med en god kaffe eller spiritus. Det er lidt svært at dyrke herhjemme,« fortæller Høxbroe, mens frokostcigaren så småt oser ud.

»Jeg glæder mig vildt til at læse op lige her. Folk bliver taget på en lille rejse, både med digtene og tobakken.

Og der følger naturligvis cigar med i billetprisen.

»Det bliver nok en mildere, cubansk en, så folk, der ikke er vant til at ryge cigar, ikke falder ned af stolen. Det skal jo ikke være som nytårsaften, hvor man ikke ved, om det var champagnen eller cigaren, der slog en ud,« smiler digteren.

13 års digterier

Claus Høxbroe er respekteret i litterære kredse som beat-digter. Siden debuten i 2006 har han udgivet ni digtsamlinger og læst op over 1.000 gange i Danmark, England, Finland, Norge, Sverige og på Færøerne. Høxbroe har også udgivet en række plader i samarbejde med forskellige musikere.

Foto: Jacob Schneider.

I 2008 valgte Høxbroe at leve et år som hjemløs i Danmark for at søge inspiration på nye måder rundt omkring i landet. Året på landevejen kastede to digtsamlinger, en lang række oplæsninger og nye venskaber af sig. Høxbroe er indehaver af Publikumsprisen på Poesiens Dag 2005, og i 2011 modtog han Dan Turèll Prisen.

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Kom til modeshow i AirMarsh

Solidt nej til taxaer i busbanen