Nikolaj Kunsthal er glad for kravet om ligestilling og mangfoldighed. De arbejder allerede med at dele sol og vind lige så at sige. Her er det Oh Land (Nanna Fabricius Øland), der i 2017 sammen med Eske Kath skabte værket ¿Skibet¿ til Nikolaj Kunsthal - et projekt der var inspireret af deres fælles flytning til New York, hvor alle deres ejendele skulle i en container. Arkivfoto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Kulturborgmester kræver ligestilling på byens museer og spillesteder

Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt) mener, at de museeer, spillesteder og teatre, som får kommunal støtte skal lave en handlingsplan for at sikre ligestilling og mangfoldighed.

Københavnske muséer, teatre og spillesteder, der får penge fra kommunekassen skal nu dokumentere, at de har konkrete initiativer for at opnå større ligestilling og mangfoldighed.

Det skal med andre ord være et krav at sørge for, at der er nogenlunde lige mange kvinder og mænd både på arbejdspladsen, men også i udvalget af kunstnere, hvad enten det er billedkunstnere eller musikere.

Forslaget kommer fra kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (Alt).

»København har forpligtet sig til at arbejde for verdensmålene, herunder ligestilling. Kulturområdet er præget af forskelsbehandling. Man har ikke lige muligheder for succes uanset køn og baggrund. Derfor ønsker jeg, at vi som kommune skubber på for, at kulturaktørerne arbejder mere med at komme disse problemer til livs,« siger hun i en pressemeddelelse.

Baggrunden for forslaget er ifølge pressemeddelelsen ’dokumenteret mangel på ligestilling blandt udøvende kunstnere’.

I pressemeddelelsen skriver de, at der ifølge DR kun var kun 12 procent af artisterne på sidste års Northside kvinder. På Tinderbox var tallet syv procent, og i 2017 havde Grøn Koncert ingen kvinder på plakaten.

Også inden for billedkunsten gælder denne tendens. Det viser en optælling foretaget af Fagbladet Billedkunstneren, der har sat 15 af Danmarks største gallerier under lup i perioden 2015-2018. Gallerierne har samlet set haft 202 mandlige udstillere, mens blot 89 kvinder er blevet udstillet, hedder det i pressemeddelelsen.

Med forslaget ønsker kultur- og fritidsborgmesteren at bidrage til at bekæmpe den manglende ligestilling:

Kvoter eller rekruttering

Kulturborgmesteren vil ikke blande sig i, hvordan man opnår ligestilling og mangfoldighed. Bare det sker.

»Der findes mange gode kræfter, som arbejder for mere mangfoldighed, men udviklingen går ikke hurtigt nok. Jeg håber, dette forslag kan bidrage til, at flere arbejder mere for diversitet i kulturlivet, men uden at vi detailstyrer aktørerne eller går på kompromis med kvaliteten. Hvis det giver mening for nogle aktører at indføre kønskvoter, mens andre foretrækker at arbejde målrettet med at rekruttere flere personer med minoritetsbaggrund, er det fint med mig,« siger Franciska Rosenkilde.

Godt forslag

I Nikolaj Kunsthal, der er en af de kommunalt støttede institutioner bliver forslaget modtaget med glæde hos kunstnerisk leder Helene Nyborg:

»Jeg har ikke hørt om det, før du fortæller mig det, men det lyder rigtigt godt. Det er jo i forvejen noget vi arbejder med, både når vi søger nye medarbejdere og når vi skal planlægge udstillinger,« siger Helene Nyborg til os.

Forslaget skal behandles 11. april på Kultur- og Fritidsudvalgets møde 11. april.

Det har ikke været muligt inden deadline at få en mundtlig kommentar fra kulturborgmesteren.

 

 

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Forfatterens barndomsven blev morder: Ny fængslende bog af Peter Grønlund

Forsvundne handsker i skoven