»Lad 2020 blive året, hvor politikerne tager fat om roden på et af Indre Bys helt store dilemmaer - nattelivet,« skriver fire beboerforeningsformænd i dette debatindlæg.
»Lad 2020 blive året, hvor politikerne tager fat om roden på et af Indre Bys helt store dilemmaer - nattelivet,« skriver fire beboerforeningsformænd i dette debatindlæg. - Foto: Klaus Sletting (arkiv)

DEBAT: 2020 må være året, hvor Indre By igen kan være sig selv bekendt

Indlægget er udtryk for skribenternes egen holdning.

Af Sasha Lystrup Andersen (formand, Strædernes og Strøgets Beboerforening), Karina Muriel Mimoun, (formand, Rundetårn Kvarters Beboerforening), Hannibal Holt, (formand, Grønnegade Kvarters Beboerforening) og Søren Rud (Formand, Nørre Kvarters Beboerforening).

Kære politikere. Vi ønsker jer alle på Rådhuset et godt nytår og ligesom borgmestrene har ønsker til det nye år, så har vi beboere også nytårsønsker til jer.

Lad 2020 blive året hvor I tager fat om roden på et af Indre Bys helt store dilemmaer – nattelivet. I kan ønske jer nok så meget en grøn og bæredygtig by, men hvis ikke I nu begynder at kigge seriøst på, hvordan gener fra nattelivet kan nedbringes, så glem alt om et »friere, grønnere og tryggere København« (Cecilia Lonning-Skovgaard) at København skal »være én af verdens bedste byer at bevæge sig rundt i og leve i« (Frank Jensen) at »skabe et grønt København i balance« (Ninna Hedeager Olsen) eller »et Indre By og et natteliv med plads til alle.« (Franciska Rosenkilde).

For 10 år siden var København meget restriktiv i forbindelse med bevillinger og udeservering. Der blev lagt en ny retning i byen, og bevillinger og tilladelser blev strøet ud med meget mild hånd. Det var muligvis rigtigt på det tidspunkt, men siden er det løbet fuldstændig løbsk, uden at nogen politiker har haft mod til at stoppe det.

Der er nu så mange barer og udeserveringer i Indre By, at vi beboere mere eller mindre er belejrede om natten og om morgenen, og byen ser hver weekend ud, som om en ravefestival har fejet ind over vores gader. I Indre By, hvor vi bor ca. 40.000 mennesker, er der nu 843 bevillinger. Til sammenligning er der 227 bevillinger på Nørrebro, hvor der bor ca. 80.000 mennesker. Indre By dobbelt så mange 05 bevillinger som alle bydelene Nørrebro, Østerbro, NV, S, Valby og Vanløse tilsammen.

Det er gennem de sidste 10 år, at nattelivet i Indre By er slammet til. I Nørre Kvarter (Pisserenden) er der f.eks. 200 huse og der bor ca. 1000 mennesker. Mere end 70 steder har bevilling, heraf mere end 25 med en reel døgnbevilling. Nattelivet er i de 10 år ikke bare vokset, det er i den grad også blevet hårdere og hårdere. Bandekonflikter, våben, åbent narkosalg i vores gader, døgnadgang til spiritus, lattergaspatroner, voldtægter, overfald og knivstikkeri for bare at nævne noget. Samtidig mødes vi beboere af mere og mere bræk på vores fortove, pis i vores porte og blod på vores trappesten.

Vi vil ikke finde os i det mere. Vi vil ikke finde os i, at vores børn føler sig utrygge, at der er børn der ikke tør gå i skole alene eller komme sent hjem om aftenen.

Læs også: Børn i Indre By tør ikke gå ud fra deres opgang på grund af fulde folk fra bar

De fleste af jer er jo enige i, at nattelivet længe har været for meget, og efter flere års massivt beboerpres, er det da også lykkedes, at få gennemført et stop for nye natbevillinger i Middelalderbyen. Det har været udråbt som et kæmpe fremskridt for beboerne. Det er det ikke. Vi er meget glade for indgrebet, men det betyder kun, at situationen ikke bliver værre. Hvis en bar sælges, følger natbevillingen næsten automatisk med. Og der kan stadig gives bevillinger indtil midnat til nye barer og cafeer, og stadig gives natbevillinger til barer i resten af Indre By.

De to gader i København (måske i hele landet) hvor der er flest ’politiforretninger’ er Gothersgade og Vestergade. Det er tilfældigvis også der, hvor der er flest ungdoms-lavpris-barer, og der hvor ’festen i gaden’ er størst. Det er altså helt klart, at det er antallet af barer (og kvaliteten af dem) der er det store problem. Dette har I politikere eller politiet endnu ikke haft mod til at gøre noget ved. Reelt er ordensbekendtgørelsen trådt ud af kraft i Indre By. Politiet har godt nok en ’Tryg Nattelivsindsats’ som forhåbentlig tager toppen af den voldsomme kriminalitet, og I glemmer heller ikke i jeres nytårshilsner, at nævne de 2 (to) Natteværter, der i weekenderne går til fods rundt i nattelivet, og med dialog forsøger at få nattelivets gæster til at tænke sig om og være stille. Der er også 2 (to) støjvagter, som kontrollerer gener fra de mere end 2000 bevillinger i hele København. I weekenderne.

Læs også: Natteværter fortsætter

Vi er bestemt glade for både Støjvagter og Natteværter, men det rykker ikke for alvor ved nattelivets geneniveau. Både Natteværter og Støjpatrulje er gået hjem, når det bliver morgen, og politiet har kun få resurser. Sent om natten og om morgenen er resterne af nattelivet helt uden kontrol. Og hvis ingen myndighed kontrollerer, så tæller beboernes klager ikke i statistikken, når der skal forlænges eller gives nye bevillinger. Det er det, vi kalder den umulige klage.

Vi vil sætte stor pris på at I politikere udviser ligeså stor omsorg for os beboeres og skattebetaleres velfærd og problemer, som I gør overfor bevillingshaverne og deres velbefindende.

De fire beboerforeninger, der dækker det meste af Indre By, har en række forslag, som vi håber I politikerne vil tage imod og bruge som jeres nytårsfortsætter:

Først og fremmest ønsker vi, at gældende regler og love overholdes og sanktioneres langt hårdere end i dag, hvis de brydes. Så ville vi allerede være langt. Samtidig ønsker vi et totalt stop for nye bevillinger i hele Indre By. Ikke kun natbevillinger.

For at nedbringe generne ved nattelivet er det nødvendigt, at nedbringe antallet af natbevillinger. Derfor foreslår vi et stop for ’automatisk’ videreførelse af bevillinger – når en bar sælges skal natbevilling inddrages, og en ny ejer skal først gøre sig fortjent til ny nattilladelse.

Et stop for udeservering efter midnat vil kunne betyde en meget stor reduktion af gener fra nattelivet. Drikkevarer konsumeret udenfor en bar er efter vores mening lig med udeservering – også selvom borde og stole er fjernet. Dette bør følges op af et stop for salg af alkohol i døgnkiosker og 7/11 efter midnat i Indre By. Det vil reducere ’festen i gaden’ væsentligt.

Der må gøres noget NU. Den politik for natteliv, udeserveringer og bevillinger, som gjaldt i 10’erne må lægges i graven, så der i i 20’erne reelt kan rettes op på tidligere tiders fejlagtige politik.

Vi opfordrer borgmestrene og ledelsen i Københavns Politi (og evt. politikere fra Christiansborg) til at sætte sig sammen med os beboere, og finde reelle løsninger på de problemer, der gør, at det er blevet så svært at være beboer i Indre By. Før det sker, kan I glemme alt om en grøn og bæredygtig by.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Fjernvarme hos Frederiksberg Forsyning.

Varmens Dag: Se den 125 meter høje skorsten indefra hos Frederiksberg Forsyning

Efter forestillingerne deler Rasmus Klump og vennerne bjørnekrammere ud til børn og barnlige sjæle.

Rasmus Klump laver vinterløjer på Plænen