»Desværre er nogle beboerforeninger af den opfattelse, at Københavns Kommune ikke gør noget,« skriver kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde i et debatindlæg.
»Desværre er nogle beboerforeninger af den opfattelse, at Københavns Kommune ikke gør noget,« skriver kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde i et debatindlæg. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)

DEBAT: Der mangler nuancer i nattelivsdiskussionen

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Af Franciska Rosenkilde (Alt.), Kultur- og fritidsborgmester, formand for Bevillingsnævnet

Nattelivets gener er jævnligt til diskussion, hvor beboere i Indre By fortæller, at de føler sig plaget af værtshuse.

Som indfødt og bosiddende københavner forstår jeg frustrationen. I en mangfoldig og levende storby som København, hvor barer, diskoteker og andre serveringssteder fylder i bybilledet, oplever især beboere i Indre By bagsiden af nattelivet: Fest i gaden, larmende biler og skrald.

Desværre er nogle beboerforeninger af den opfattelse, at Københavns Kommune ikke gør noget. Det billede er ikke helt så sort-hvidt og kræver flere nuancer.

Jeg er enig i, at der førhen og over en lang årrække blev skruet lidt for meget op for at få gang i byen. Det ønskede politikerne på det tidspunkt, men Københavns Kommune har sidenhen lyttet til beboerne og i gang med at ændre kursen.

Københavns Kommune og Bevillingsnævnet i København har i flere år arbejdet seriøst med at begrænse generne fra nattelivet, øge trygheden i nattelivet og skabe en bedre balance mellem natteliv og hensynet til de københavnere, der bor i byen.

Bevillingsnævnet har ad flere omgange varslet stop for nye sene nattilladelser, senest i Middelalderbyen. Den restriktive praksis har for Indre By betydet, at antallet af serveringssteder med 05-tilladelse er det samme i 2018 som i 2019. Nemlig 144. Udviklingen er bremset, og det er glædeligt. Men samtidig er det vigtigt at understrege, at det tager tid, før man mærker effekten af stoppet for nye nattilladelser.

Københavns Kommune har også indført natteværter, der med succes formår at dæmpe højrøstede gæster i nattelivet. Jeg så dog gerne, at ordningen blev udvidet til flere bydele og flere timer, men det kræver flere ressourcer, som et politisk flertal skal bakke op om. Kommunens støjvagt blev for nogle år siden udvidet, og en ny forskrift for musikarrangementer, der har sat et loft over antallet af arrangementer, lydniveauet mv., så dagens lys.

Men gør kommunen og nævnet nok?

Ikke hvis det står til nogle beboere. Festen i gaden er et stort problem, men kommunen kan ikke bede den lokale kiosk eller supermarked om at lukke tidligere, stoppe salget af øl eller bede rygerne trække indenfor. Ligesom Københavns Kommune ikke kan stoppe volden, udrydde stofferne eller give bøder til gæster, der tisser i porte og opgange. Det er og bliver en politiopgave.

Bevillingsnævnet kan heller ikke fjerne bevillinger fra serveringssteder, fordi nogle beboere for eksempel måtte mene, at der er for mange barer i en bestemt gade. Det ville være ekspropriation og i strid med loven. Derimod kan Bevillingsnævnet lade være med at give bevillinger til serveringssteder, der ikke overholder loven.

Samtidig så jeg gerne, at serveringssteder med tilladelse til at udskænke alkohol til kl.5, også lukkede kl.5 og sendte gæsterne hjem. Som reglerne er i dag, kan disse serveringssteder holde åbent 24 timer i døgnet. Derfor har jeg bedt Kultur- og Fritidsforvaltningen om at undersøge, om der er grundlag for at ændre reglerne.

København skal være en by for alle – både de festglade og børnefamilierne. Det er min ambition, at byen kan rumme begge dele. Derfor skal vi fortsat have fokus på, hvordan vi skaber et natteliv, der er mindst muligt til gene for beboerne.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Kanalen i Frederiksberg Have skal gøres ren.

‘Forårsrengøring’ i kanalen i Frederiksberg Have

Pensionister råber i vagt gevær over udfasningen af mimrekortet, selvom det indtil videre er sat i bero af trafikselskaberne Movia, DSB og Metroselskabet.

Pensionister til kamp på Facebook: Hold nallerne væk fra mimrekortet