Mange gamle cykler hober sig op i byens cykelstativer
Mange gamle cykler hober sig op i byens cykelstativer - Foto: Arkivfoto

Gamle cykler fylder i byen: Hvad gør du med din udtjente havelåge?

Omkring 32.000 efterladte cykler og fylder op i København, og hvert år kommer yderligere 10.000 til. Nu sætter kommunen fokus på, hvor du kan komme af med din gamle cykel, så andre kan få glæde af den.

Når københavnerne får en ny cykel, efterlades den gamle ofte på stationer eller samler støv i gårde og kældre. De efterladte cykler fylder i cykelstativerne, men de kan rent faktisk gøre nytte andre steder.

Man kan for eksempel donere sin cykel til socialøkonomiske cykelhandlere og cykelværksteder, til den lokale cykelhandler eller aflevere den på genbrugsstationerne, gør Københavns Kommune opmærksom på i en ny kampagne.

Mange københavnerne er bare slet ikke klar over, hvor og hvordan de kan komme af med deres gamle cykel. Kun 17 % ved, at mange cykelhandlere tager imod brugte cykler, og kun 24 % kender til donation af cykler til et socialt formål, viser en undersøgelse fra kommunen.

»Det er vigtigt, at københavnerne ved, hvordan de kan give deres gamle cykel videre, hvis de ikke skal bruge den mere. Der er kamp om pladserne i de københavnske cykelstativer, og mange gårde sander til i herreløse cykler,« lyder det fra Københavns Kommune, der nu slår et slag for et kort på kommunens hjemmeside.

Kortet giver et godt overblik over, hvor man nemt kan aflevere sin cykel i lokalområdet. I denne uge gør Teknik- og Miljøforvaltningen en særlig indsats for at udbrede kendskabet til kortet med plakater i byrummet og opslag på de sociale medier.

EFTERLADTE CYKLER

  • Der står op imod 32.000 efterladte cykler i København, og hvert år efterlades yderligere ca. 10.000 cykler.

  • 37 % af københavnerne er tilfredse med cykelparkeringen generelt, mens 35 % er tilfredse med cykelparkeringen ved stationer.

  • Ca. 60 % af københavnerne kender til hhv. genbrugspladsen og storskrald som steder, hvor man kan komme af med en cykel.

  • 24 % kender til donation af cykel til et socialt eller almennyttigt projekt.

  • 17 % kender til genbrug af cykler ved cykelhandlere.

  • 50 % af dem, som kender til storskrald, cykelhandlere eller donation som bortskaffelsesmuligheder, ved ikke, hvordan man stiller en cykel til storskrald, eller hvor man kan aflevere en cykel hos en cykelhandler eller til donation

  • 45 % af københavnerne har inden for de sidste 5 år beholdt en cykel som ekstracykel

  • Kilder: Cykelredegørelsen 2018 og KBH CYKELHÅNDTERING – Sådan får vi færre efterladte cykler i København. Afrapportering, december 2015 – juni 2018

Blot 37 % af københavnerne er generelt tilfredse med cykelparkeringen i København. Det er bl.a. ved stationerne, at tilfredsheden halter.

»Jo flere udtjente cykler, der finder vej fra gårde, kældre og stationer til genbrug eller et godt formål, jo bedre,« lyder det i en pressemeddelelse fra forvaltningen.

Se kortet og læs mere på www.kk.dk/giv-din-cykel-videre

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Duo underholder i Bakkehuset.

Lidenskab og skønånd på Bakkehuset

Drømmer du om at blive viet på toppen af BLOX, så har du chancen 31. august.

Sig ja ved københavnske vartegn: Bliv gift på toppen af Amager Bakke eller BLOX