Fritidsinstitutionen ved Guldberg Skole er en af de fritidshjem i klynge, der eventuelt skal omorganiseres.
Fritidsinstitutionen ved Guldberg Skole er en af de fritidshjem i klynge, der eventuelt skal omorganiseres. - Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Nu skal du betale det dobbelte for at få dit barn passet i fritidshjem

Kommunen vil hæve forældrebetalingen fra nuværende 882 kroner til 1.600 kroner om måneden for børn i fritidshjem. Men for at hæve taksten skal strukturen for fritidsordninger ændres, så alle skal høre under skolerne. Nødvendigt, siger borgmester – absurd og træls, siger formand for Skole og Forældre.

Hvis du har børn i fritidshjem kan du godt begynde at justere husholdningsbudgettet. Lige nu betaler du 882 kroner om måneden for at få dit barn passet i fritidshjem eller kkfo. Men i løbet af to år skal du betale 1600 kroner – det samme som prisen i øvrige byer i landet. Grunden til den kraftige stigning er, at der kommer flere og flere børn i byen, der skal passes for de samme penge. Ved at hæve forældrebetalingen kan man ifølge børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) undgå fyringer og nedskæringer på personale.

En merbetaling vil give kommunen 70 millioner kroner om året, som man så undgår at spare andre steder.

»Alternativet til det her er, at vi skal fyre folk og skære på det pædagogiske arbejde. Mit klare indtryk er, at forældrene heller vil betale lidt mere end at have færre pædagoger,« siger Jesper Christensen (S).

Nu er en stigning på næsten det dobbelte jo ikke LIDT mere?

»Nej, og det er en voldsom stigning, og det er også derfor, at vi gør det over to år. Man vil kunne mærke det, men familier med lav indkomst kan fortsat få fuld friplads.«

Rammer skævt

Ifølge formanden for organisationen Skole & Forældre København, Kirsten Birk Lassen, er det absurd og træls.

»Det er virkelig træls. At forældrene skal betale for at løfte en velfærdsopgave. Det kommer til at ramme skævt og det er ikke rimeligt,« siger Kirsten Birk Lassen.

Men for at hæve forældretaksten skal fritidshjemmene ændres til skolefritidsordninger kaldet kkfo‘er. Fritidshjem er nemlig reguleret efter dagtilbudsloven og her må forældrebetalingen ikke overstige 30 procent af pladsprisen. Så for at kunne hæve forældrebetalingen til næsten det dobbelte, er man nødt til at ændre strukturen, så fritidshjemmene bliver til kkfo‘er og dermed reguleres efter folkeskoleloven.

»Vi ønsker ikke øget forældrebetaling, men vi ønsker mindst af alt øget forældrebetaling OG omstruktureringer,« skriver Skole & Forældre København i et åbent brev til børne- og ungdomsudvalget.

»Vi frygter at det vil gå ud over de miljøer, som mange af fritidshjemmene og de selvejende fritidshjem har,« siger Kirsten Birk Lassen til os.

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) forstår godt bekymringen og var allerhelst fri for ændringen.

Ingen skal lukke

»Vi ville helst have dispensation til at øge taksten uden at ændre strukturen, og har gennem flere ministre forsøgt at få dispensation, men har fået afslag. Så så som det ser ud nu, må vi gøre det. Jeg synes det er bøvlet, men jeg kan garantere, at det kun er papirarbejde. Ingen fritidshjem lukker, ingen børn vil mærke noget og ingen skal flytte matrikel. Det bliver som det er nu, men ledelsen refererer så til skolen. Det pædagogiske arbejde fortsætter som det er og måske bliver der mulighed for at ændre og forbedre nogle ting,«siger Jesper Christensen.

Selvom der i forbindelse med omlægningen ikke er planer om at lukke nogle fritidshjem betyder beslutningen, at kommunen opsiger driftsaftalen med de selvejende fritidshjem. Der er en opsigelse på ni måneder, inden de så kan fortsætte som kkfo. Ønsker en selvejende institution ikke at blive kommunal, skal kommunen kunne tilbyde pladser til de børn, der går på institutionen. Hvis lokalerne ikke er ejet af kommunen, kan kommunen overtage dem, men hvis ikke det er muligt, skal kommunen finde egnede lokaler tæt på den tilknyttede skole.

Onsdag blev børne- og ungdomsudvalget orienteret om ændringerne og takststigningen, og det er en del af de forestående budgetforhandlinger.

Børne- og ungdomsudvalget vil også kigge på, om man skal hæve egenbetalingen til skolemaden, EAT, og om der skal spares på modersmålsundervisning og støttetimer.

Fritidsinstitutioner

  • Der er i alt 83 fritidsinstitutioner i Københavns Kommune. Heraf er 17 specialfritidsinstitutioner (organiseret i henhold til folkeskoleloven), 19 fritidsinstitutioner organiseret under folkeskoleloven, 27 fritidshjem i klynger og 20 selvejende fritidsinstitutioner.

  • Det er de 27 fritidshjem i klynger og 20 selvejende fritidsinstitutioner, der skal omorganiseres. Nogle af de selvejende fritidsinstitutioner har egne lokaler mens andre har lokalet ejet af kommunen.

SYNES DU OM ARTIKLEN?
KLIK PÅ LINKET OG TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV

OBS: Denne artikel er mere end 6 mdr. gammel

Hotelkæden citizenM inviterer på torsdagsbar med udsigt over Rådhuspladsen.

Hotel inviterer på torsdagsbar med lokal DJ

Debat: Ja tak til at bevare Valbyparken – nej tak til en festivalplads